Menu
Gezondheid / Zorg & Hulp

Niet meer verkrijgbaar zijn steeds meer medicijnen

In 10 jaar tijd is het aantal medicijnen dat tijdelijk of permanent niet verkrijgbaar is bij de apotheek hard gestegen. Ging het in 2004 nog om 91 medicijnen, 426 geneesmiddelen waren er in 2013 niet meer leverbaar. Dit blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP waar het AD donderdag over schreef. De tekorten zijn te wijten aan twee factoren volgens een woordvoerder van KNMP.
Ten eerste is Nederland voor de grote buitenlandse farmaceutische bedrijven geen aantrekkelijke afzetmarkt zegt de woordvoerder. Het beleid van de overheid om de prijs van medicijnen laag te houden heeft hier onder anderen mee te maken. Daarnaast is in Nederland de medicijnverstrekking gematigder dan in het buitenland, waar een patiënt “vaak een stapel recepten meekrijgt” aldus de zegsman.
Ten tweede kunnen productieproblemen in verre landen ervoor zorgen dat een middel tijdelijk niet verkrijgbaar is. Dat is iets wat momenteel speelt rond geneesmiddelen van de Indiase fabrikant Ranbaxy. Er geldt sinds januari een importverbod op bepaalde grondstoffen van Ranbaxy.
Een verklaring voor de sterke stijging van medicijntekorten kon de woordvoerder overigens niet geven. (ANP)

Bron: www.skipr.nl 

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.