Menu
Vakantie

Nederlanders onderhandelen er op vakantie lustig op los

Maar liefst 78% van de Nederlanders onderhandelt tijdens hun vakantie in het buitenland in winkels of op de markt als er geen prijzen op een artikel vermeld staan. 65% van de mensen die weleens onderhandelt, vindt dit leuk om te doen. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat de beoordelingssite Vakantiepanel.nl onder 1300 vakantiegangers hield.

Spel
Daan Lodewijks, general manager Vakantiepanel: “De belangrijkste reden dat Nederlanders onderhandelen, is – na het drukken van de prijs, wat een goed gevoel geeft – het besef dat dit onderdeel van de cultuur ter plaatse is. Als een deal wordt gesloten, zijn er twee winnaars. De ervaring is dat je vaak wel 50% van de oorspronkelijke vraagprijs kunt afdingen. Bovendien wordt het spel over het algemeen als heel leuk ervaren. Wel worstelt men met de vraag wat nu de juiste prijs is. Belangrijk hierbij is dat men van tevoren bepaalt wat je voor een product wilt betalen. Wat verder uit de reviews naar voren komt, is dat men het sociale aspect, het contact met de lokale bevolking, als prettig ervaart. Hier zit overigens ook een schaduwzijde aan. Minder prettig is het als verkopers al te opdringerig worden en commentaar geven als men niet tot aankoop overgaat.”

Enkele reacties van vakantiegangers die graag onderhandelen:
“Het is een spelletje en in veel landen hoort onderhandelen er gewoon bij.”
“Ik vind het spel van onderhandelen leuk, vooral als je ’t samen eens wordt.”
“Omdat de vraagprijs veel te hoog is.”
“Voor ons Nederlanders is het iets buitengewoons om te onderhandelen over goederen. Dit maakt het extra leuk wanneer je het wel een keer doet. Mijn ervaring is dat je wel 50% van het eerste bod van de verkoper af kan krijgen.”
“Vaak krijg je toch iets van de prijs af.”
“Ze lichten je anders op waar je bij staat!”
“Leuk is dat de mensen in Gambia zelf ook aangeven dat het zo hoort en dat het een vrolijk spel kan zijn.”
“Onderhandelen is gewoon leuk.”
Toch zijn er nog genoeg Nederlanders die een afkeer van prijs onderhandelen hebben. De belangrijkste redenen om dit niet te doen zijn:

1. Het is een hoop gedoe, ik hou er niet van.
2. Ik wil weten waar ik aan toe ben en betaal liever een vaste prijs.
3. Ik durf niet.
4. Ik ben er niet goed in.
5. Het kost teveel tijd en energie.
6. Ik ben bang dat ik iemand beledig.
7. Ik vind het onbeleefd.

Enkele reacties van vakantiegangers die niet onderhandelen:
“Respectloos dat ze 3x zoveel vragen en agressief worde als je niks koopt.”
“Ik wil duidelijk weten wat iets kost.”
“Dit laat ik meestal aan mijn vriend over die is daar veel beter in dan ik.”
“Waste of time! Ik koop liever iets met een vaste prijs. Gelukkig in Malta hoefde ik niet te onderhandelen. Wel in Cairo en het was vreselijk!”
“De bevolking is al arm en voor ons is het al spotgoedkoop.”
“Niet leuk, want het is veel te overdreven in Egypte. Men moet constant onderhandelen over de prijs, anders lichten ze je op.”
“Moeten wij als ‘rijke Nederlanders’ nou voor een paar centen afdingen?”
“Ik ben niet gewend hieraan, niet mijn sport!”

Over Vakantiepanel.nl
Op Vakantiepanel.nl geven vakantiegangers van onder andere D-reizen en Globe na thuiskomst hun mening over de reiservaringen. Hierbij kan men een beoordeling achterlaten over de bestemming, de accommodatie en de luchtvaartmaatschappij. Daarnaast kan men op Vakantiepanel.nl beoordelingen van Experts, zoals reisleiders en reisagenten raadplegen. Zij geven advies over accommodaties, bestemmingen en airlines vanuit hun expertise en ervaring. Ook beschikt Vakantiepanel.nl over de feiten van Toeristiek.