Menu
Zintuigen

Hoeveel vergoeding krijg ik voor een hoortoestel?

Wanneer u een hoortoestel nodig heeft, wilt u natuurlijk graag weten hoe het zit met de kosten. Krijgt u altijd een vergoeding? En welk deel moet u dan zelf betalen en wat vergoedt uw zorgverzekeraar?

Wat is mijn vergoeding vanuit de basisverzekering?
U komt voor een vergoeding in aanmerking als u voldoet aan de regels van het Keuzeprotocol Hoorzorg. Dat is een stappenplan voor audiciens om te bepalen welk soort hoortoestel past bij uw gehoorverlies.

De audicien komt met dit stappenplan tot een persoonlijk advies. Door de goede vragen te stellen en in kaart te brengen in welke situaties een slechthorende last heeft van gehoorverlies.

Het protocol bestaat uit 5 categorieën, die van licht naar zwaar oplopen. In elke categorie zijn meerdere type hoortoestellen verkrijgbaar.

En wat is mijn eigen bijdrage dan?
Uw zorgverzekeraar vergoedt dus het grootste deel van uw hoortoestel. Het deel dat overblijft is uw eigen bijdrage. Dat betaalt u in principe zelf. Het kan zijn dat u dit deel ook vergoed krijgt, als u voor een aanvullende verzekering heeft gekozen. Er zit veel verschil tussen zorgverzekeraars maar ook tussen de aanvullende pakketten per zorgverzekeraar. Soms geldt de vergoeding voor 1 hoortoestel, soms geldt de vergoeding per 2 hoortoestellen. Het is dus de moeite waard om te kijken hoeveel u in totaal vergoed krijgt. Wellicht komt u dus zelfs voor volledige vergoeding in aanmerking.

En mijn eigen risico?
Bij de aankoop van een hoortoestel is het handig om rekening te houden met de kosten van het eigen risico. Heeft u dat nog niet volledig verbruikt? Dan betaalt u dat bedrag nog.

Zilveren Kruis, Avéro Achmea, FBTO, Interpolis en OZF hebben met Beter Horen de afspraak dat klanten geen eigen risico betalen als zij in 2016 een hoortoestel bij Beter Horen kopen.
Dat kan u € 385,- schelen. Zelfs meer als u een hoger vrijwillig eigen risico heeft gekozen.

Vallen alle toestellen onder deze regelingen?
We hebben onder de verzekeringsregels hele goede toestellen. U kunt bij Beter Horen natuurlijk ook kiezen voor hoortoestellen met de meest recente innovaties. Die nieuwste hoortoestellen hebben een ongekende geluidskwaliteit. En ze zijn voorzien van de slimste programma’s. Bediening gaat vaak via uw smartphone, draadloos en moeiteloos. U kunt in elke situatie uw eigen voorkeuren instellen, zodat u overal hoort wat ú wilt horen. Zorgverzekeraars kennen meestal geen vergoeding voor deze toestellen. Maar er gelden wel interessante belastingvoordelen voor deze hoortoestellen.