Menu
Aandoeningen

Gevolgen van eenzaamheid bij ouderen

eenzaamheid

We zitten weer volop in de decembermaand. Traditioneel staat de decembermaand voor gezelligheid en diverse familiebezoekjes. Met kerst uitgebreid eten met familie of oliebollen bakken op 31 december. Voor sommige ouderen is de decembermaand een uitdaging. Eenzaamheid wordt vaak nog meer gevoeld wanneer andere wel veel contact hebben met mensen. Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid bij ouderen en hoe kunt u iets kleins doen om eenzaamheid bij een ander tegen te gaan.

Gevolgen van eenzaamheid voor de gezondheid

Eenzaamheid kan niet alleen psychische klachten met zich mee brengen ook fysiek kan eenzaamheid grote gevolgen geven voor uw gezondheid. Eenzaamheid kan leiden tot een depressie waar u kans heeft op hartziekten. Weinig (zin om) bewegen en ongezond eten maakt het risico groter op overgewicht. Eenzame ouderen gunnen zich de moeite niet om een gezonde maaltijd te koken. Alleen een rondje wandelen kan maar de drive om te gaan wordt steeds minder waardoor u steeds minder gaat bewegen. Eenzaamheid kan ook leiden tot vroegtijdig overlijden.

Sociale contacten

Mensen zijn van nature sociale wezens. Wanneer u eenzaam bent worden het aantal sociale contacten steeds minder. Wanneer u geen gesprekken meer voert met andere mensen of misschien sociale contacten wel uit de weg gaat kan er een groot gevoel van leegte ontstaan. Het wordt steeds moeilijker om sociale contacten te onderhouden of zelf initiatief te nemen.

Een klein gebaar tegen eenzaamheid

Zeker met de feestdagen inzicht zijn er kleine gebaren die u kunt doen om iemand anders wat minder eenzaam te laten voelen. Stuur een extra kerstkaartje met een leuke boodschap, kook een beetje extra met kerst en geef dit aan iemand die alleen zit tijdens de kerstdagen, maak een praatje of nodig iemand uit voor een wandelingetje. Een klein gebaar kan iemand die eenzaam is heel goed doen. Nu de corona maatregelen zijn aangescherpt is het al helemaal belangrijk om de eenzame ouderen een beetje extra aandacht te geven.