Menu
Gezondheid

Gevaar aan een uurtje langer zitten

Meer last van lichamelijke beperkingen hebben ouderen die veel zitten.

Beweging
Dertig minuten beweging per dag is goed voor uw gezondheid, een regel die u wellicht vaak hoort. Wanneer aan het half uur wandelen voldaan is ploft u wellicht voldaan op de bank neer voor het relaxen.  Dat blijkt echter geen goed idee. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat 60-plussers die veel zitten meer last hebben van lichamelijke beperkingen. Bij dagelijkse handelingen zoals eten en drinken, douchen en lopen door het huis zijn ze minder goed in staat om deze zelfstandig uit te voeren.

Te lang zitten
Door Amerikaanse onderzoekers wordt het negatieve effect van zitten  aangetoond.  Lang zitten heeft zelfs een negatief effect wanneer u daarnaast voldoende matig beweegt in de vorm van bijvoorbeeld een stevige wandeling. Vier dagen lang hebben ruim tweeduizend ouderen hun activiteit gemeten met behulp van een versnellingsmeter. Deze meter registreerde hoeveel uren zij wakker waren op een dag en hoeveel ze er daarvan stil zaten. Met geslacht, gewicht, lengte en afkomst werd rekening gehouden. Tevens met chronische ziektes als obesitas en hartfalen. De oudere deelnemers aan het onderzoek zaten gemiddeld negen uur per dag. Dat houdt in dat zij twee derde van hun wakende uren zittend doorbrengen.
Zit u na deze negen uur nog op u billen dan neemt de kans op het ontwikkelen van een lichamelijke beperking met de helft toe. Dit onderzoek van de Amerikaanse onderzoekers is de eerste die kan bevestigen dat dit onafhankelijk is van matige lichamelijke beweging , al zijn resultaten over een langere tijd gewenst. Uiteraard is sporten nog steeds goed voor de gezondheid, maar het kan dus beter.

Tips
Gezondheidswetenschapper Dorothy Dunlop heeft als  advies om  u gezondheid op peil te houden: blijf staan wanneer u telefoneert, pak minder vaak de auto voor het doen voor boodschappen, neem een langere route door het huis om drinken te halen en wanneer u ergens heen gaat parkeer verder weg van de ingang. Dunlop blijft natuurlijk een Amerikaanse. Dus wat betreft die auto pakken, daarbij heeft de fietsende Nederland in ieder geval al een voorsprong.
Alhoewel al deze kleine veranderingen in de dagelijkse routine grote voordelen op kunnen leveren. Zo hebben dertig staande minuten extra per dag al een positief effect op uw gezondheid. Het aantal zorgbehoevende ouderen wordt verlaagt in het grotere plaatje, wat weer voordeel oplevert voor de portemonnee van iedere Nederland. Misschien dan toch maar staand lunchen vandaag?

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.