Menu
Leefstijl

Een gezond leven boven de zestig!

Mensen leven steeds langer en zijn gezonder dan ooit tevoren. Vrouwen worden gemiddeld 80 jaar en mannen leven gemiddeld 5 jaar korter.

Het is niet altijd uit te leggen waarom sommige mensen een hoge leeftijd bereiken, en anderen niet. Het kan genetisch bepaald zijn, het hangt af van de leefwijze en van gevaren waaraan we worden blootgesteld.

Veel mensen worden gezond en fit oud. Onze leefwijze is hierbij erg belangrijk. Door middel van voorzorgsmaatregelen treffen en acties te ondernemen kunnen we hier wel degelijk invloed op uitoefenen. De belangrijkste verandering in een leefwijze is stoppen met roken. Hiervoor is het nooit te laat! De conditie van uw hart en longen zal minder snel achteruitgaan en ook de kans op bepaalde soorten kanker vermindert.

Naarmate we ouder worden is een gezonde voeding erg belangrijk omdat calorieën op een hogere leeftijd minder snel verbranden. Hierdoor worden oudere personen vaak zwaarder. Ook door minder lichaamsbeweging zal een teveel aan calorieën worden omgezet in vet.

Voeding en beweging
Eet veel fruit en groenten, rijst of pasta als hoofdmaaltijd. Eet hierbij mager rood vlees, vis of gevogelte. Neem magere zuivelproducten in plaats van volle en gebruik producten met weinig of geen vet en suiker. Om dit vol te kunnen houden mag u best zo nu en dan een lekkere (ongezonde) traktatie! Ouderen zouden elke dag aan lichaamsbeweging moeten doen. Dit om uw kracht en spieren verbeteren. U hoeft niet te gaan hardlopen of te fitnessen, er zijn genoeg activiteiten die u welk kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan elke dag een half uur wandelen of fietsen, de hond uit laten, zwemmen, dansen, bowlen maar ook werken in de tuin verbetert uw conditie en houdt uw spieren soepel. Door sociaal bezig te zijn zal ook uw geestelijke toestand eerder positief gestemd zijn.

Stress
Wanneer u de pensioenleeftijd bereikt hoopt u de jaren durende stress achter u te kunnen laten. Maar stress kan ook positief zijn. Sommige mensen kunnen niet zonder stress. Wanneer stress u ongelukkig maakt heeft het natuurlijk een negatief effect op uw gezondheid. Herken het en vecht ertegen! Wanneer u elke dag even tijd voor uzelf vrijmaakt kunt u even totale rust nemen zonder dat iets of iemand u stoort.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.