Menu
Gezondheid

Duurzame kleding! Wie, wat en waar?

Waar ‘groene’ kleding een tijdje geleden nog redelijk bijzonder was, gaan steeds meer kledingmerken over naar het produceren van duurzame kleding. Dit komt doordat de vraag hier naar ook blijft groeien.

Wat is duurzame kleding?
Duurzaam zegt iets over de manier waarop de kleding gemaakt wordt. Gedurende het hele proces wordt er rekening gehouden met milieu, dieren en de arbeidsomstandigheden van de betrokkenen. Er wordt veel gebruik gemaakt van  gerecyclede producten, biologisch katoen en linnen. Maar hoe herken je deze kleding nu? Duurzame kleding is vaak voorzien van een label. Zo hangt er aan de kleding vaak een label van het EKO keurmek voor Sustainable Textile. Een andere bekend duurzaam label is Made-by. Hun kleding is te herkennen aan een blauwe knoop. Met deze blauwe knoop kun je op het internet opzoeken waar en door wie het kledingstuk precies is gemaakt.

Bekende Nederlanders in het groen
Ook steeds meer bekende Nederlanders steunen het gebruik van duurzame producten. Zo ook onze aanstaande koningin Maxima. Zij draagt veel duurzame kleding en was te vinden op de Amsterdam Fashion Week om zo haar steun hiervoor te laten blijken. De Zeeuwse band Bløf is aangesloten bij duurzaam merk Made-by en dragen altijd duurzame kleding. Ook Floortje Dessing, onder andere bekend van het programma RTL Travel,  is actief in biologische productie. Zij heeft haar eigen winkel, Nukuhiva, waar zij duurzame kleding verkoopt.

Duurzame modeketens
Ondanks de crisis is het gebruik van biologisch katoen in de textielindustrie in 2012 met 20 procent toegenomen. Ook grote modeketens werken hier aan mee. In 2011 maakte modeketen H&M het meest gebruik van duurzaam katoen. Tegenwoordig staat modeketen C&A bekend om het gebruik van duurzaam katoen. Zij streven er zelfs naar om in 2020 alle katoenen kleding te hebben gemaakt van biologisch katoen.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.