Menu
Gezondheid / Vrije Tijd / Zorg & Hulp

De Nationale Ouderendag

Vier oktober is het de Nationale Ouderendag. In twintig gemeentes door het hele land gaan vrijwilligers samen met bedrijven aan de slag om ouderen een dag aan het roer te zetten

Jong zet zich in voor oud

In 1990 riep de VN 1 oktober uit tot internationale dag van de ouderen. Maurits Barendrecht uit Zeist kwam in 2009 met het initiatief om elke eerste vrijdag van oktober uit te roepen tot de Nationale Ouderendag. Dit kwam voort uit de gedachte dat de jongere generaties zich in kunnen zetten om de oudere generaties in ons land een bijzondere dag te bezorgen.

Ouderen aan het roer
De insteek van de Nationale Ouderendag is om ouderen in het zonnetje te zetten. De individuele wensen van mensen worden vooropgesteld op deze dag. Deelnemers doen er alles aan om de ouderen in ons land oprechte aandacht te geven. Omdat lang niet alle mensen in staat zijn om zelf iets te ondernemen zetten vrijwilligers zich op deze dag om ervoor te zorgen dat er door de ouderen iets te beleven valt of dat ze iets leuks meemaken. Voor de ouderen is het mogelijk om in juli een wens in te dienen. Deze zal dan met behulp van de vrijwilligers of de deelnemende organisaties in vervulling gaan. Ook kunnen mensen meedoen aan georganiseerde evenementen op lokaal niveau.

Sponsoren en wensvervullers
Deze dag wordt medemogelijk gemaakt door vrijwilligers, ook wel wensvervullers genoemd, en bedrijven of andere organisaties. Vrijwilligers kunnen zich opgeven om te helpen bij het vervullen van een wens of om mee te helpen bij een van de lokale activiteiten. Bedrijven kunnen helpen in de vorm van sponsoring of het beschikbaar stellen van materialen, goederen en diensten. Voor bedrijven is dit een mooie kans om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Bedrijven die dit jaar meedoen aan de ouderendag zijn onder andere Dierenpark Amersfoort en Paleis het Loo.

Jij, ik, wij

De Nationale Ouderendag heeft als doelstelling om een mentaliteitsslag te bewerkstelligen. Hun visie is dat oprechte aandacht voor elkaar zal bijdragen aan betere zorg voor mensen op leeftijd. Op eigen initiatief activiteiten kunnen ondernemen is voor ieder mens belangrijk. Samen kan ervoor gezorgd worden dat mensen die dit op eigen kracht niet meer kunnen toch de kans krijgen om zichzelf te ontplooien.

Voor meer informatie over de Nationale Ouderendag klikt u hier. Voor de lijst met deelnemende en hun activiteiten klikt u hier

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.