Menu
Sport & Beweging

Blijf in beweging, want bewegen is gezond!

Dat bewegen belangrijk is voor onze gezondheid, weten we allemaal al lang. Echter wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk bewegen nu eigenlijk echt voor ons is. Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat zitten net zo ongezond is als roken. Wil je langer gezond blijven? Blijf dan zo lang mogelijk bewegen.

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Naarmate we ouder worden ondergaan we diverse veranderingen. De eerste tekenen hebben vaak invloed op onze lichamelijke gesteldheid. Onze botten worden minder sterk. De spiermassa neemt af, net als onze conditie en lenigheid. We kunnen er niets aan doen dat ons lichaam achteruit gaat, maar we kunnen er wel voor zorgen dat het verouderingsproces wordt vertraagd. Hoe? Nou door voldoende te blijven bewegen.

Extra bewegen vertraagt niet alleen ons lichamelijke verouderingsproces, het houdt ons ook nog eens gezond en vitaal. Blijf je voldoende bewegen, dan heeft dit positieve invloed op je brein en je concentratievermogen. En niet te vergeten geeft bewegen je een goed gevoel. Je bent meer ontspannen en tevreden en het geeft je ook nog eens meer energie. Dus wie gezond oud wil worden en nog enkele jaren aan zijn leven wil toevoegen doet er goed aan in beweging te blijven.

Hoe blijf je in beweging?

Wanneer we het over voldoende beweging hebben, hebben we het niet alleen maar over zware work-outs of een wielrentocht van 100 kilometer. 20 tot 30 minuten bewegen per dag is al voldoende om gezond door het leven te gaan. Bekijk zelf wat je aan kunt en ga niet te hard van stapel. Al een lange tijd niet zoveel bewogen? Start er dan weer direct mee, maar bouw het wel langzaam op.

Als je minder goed te been bent

Als je wat minder goed te been bent is dit geen reden om niet aan beweging te doen. Stop je met bewegen, dan ga je nog sneller achteruit en kom je binnen de kortste keren de stoel helemaal niet meer uit. Door gebruik te maken van mobiliteitshulpmiddelen zoals een wandelstok of rollator kun je nog jaren uit de voeten.

Luister goed naar je lichaam

Hoewel meer beweging alleen maar goed is, moet je wel letten op vervelende blessures. Doe je teveel dan raak je vermoeid en is de kans op een valpartij aanwezig. En merk je dat je last krijgt van minder krachtige spieren? Dan kan het zijn dat je last hebt van zuurstoftekort in je bloed. Naast minder sterke spieren heeft dit ook een negatief effect op je organen. Door regelmatig het zuurstofgehalte te meten in je bloed met een saturatiemeter kun je ernstige klachten en blessures voorkomen. Blijf goed naar jezelf luisteren, want jij kent immers je eigen lichaam het beste.

Kortom, bewegen is belangrijk om ons zo lang mogelijk jong en fit te voelen. Voeg beweging toe aan je dagelijkse routine en je zult zien dat je binnen de kortste keren weer heerlijk in je vel zit.