Menu
Werk

Arbeidspotentieel van 200.000 gemotiveerde 65-plussers onbenut

Grijs is het nieuwe groen

Nederlanders worden steeds ouder en blijven steeds langer vitaal en energiek. Dit levert niet alleen gezonde ouderen op, maar resulteert ook in een vergrijzende samenleving. In 2035 zijn er 4,6 miljoen Nederlanders 65-plus, oftewel één op de vier. Als gevolg hiervan neemt de beroepsbevolking af en zijn er minder mensen beschikbaar voor werk. De oplossing van het toekomstig arbeidstekort is meer 65-plussers op de arbeidsmarkt. En dat wil deze groep ook. Steeds meer 65-plussers blijven aan het werk. Waren er in 2006 nog zo’n 90.000 65-plussers actief aan de slag, inmiddels zijn dit er 141.000. En nog opvallender: onderzoek geeft aan dat 14% van alle 65-plussers graag door wil werken. Dit betekent dat er ruim 200.000 65-plussers thuis zitten terwijl ze eigenlijk graag aan de slag gaan. En deze groep wordt met de jaren groter.

Ouderen hebben de toekomst
“De arbeidsmarkt ondergaat de komende jaren een flinke hervorming”, stelt Niels Oudega, oprichter en directeur van Pittig 65+ uitzendbureau. Al in 2020 verwacht het CBS een tekort van 300.000 arbeidskrachten. Er gaat een ongekende strijd losbarsten om gemotiveerde en ervaren werknemers te vinden en te binden. “Op dit moment anticiperen veel organisaties op de huidige economie met ontslagen. Terwijl er wel behoefte is aan manuren. Te hoge kosten en beperkte flexibiliteit zijn daarvan vaak de oorzaak. Daar kan slimmer op ingespeeld worden. Zowel voor de korte als de lange termijn is het verstandig als er nu actief wordt gekeken naar de thuiszittende 65-plusser. Als we de 200.000 65-plussers, die nu tegen hun zin thuiszitten, betrekken, kunnen we al een groot deel van het aankomend arbeidstekort oplossen. Pittig 65+ uitzendbureau wil daarin het voortouw nemen door deze ervaren werknemers en werkgevers bij elkaar te brengen. Wat ons betreft hebben ouderen de toekomst.”

Doorwerken geen straf, maar eigen keuze
Helaas is de Nederlandse arbeidsmarkt nog steeds niet ingericht op langer doorwerken. De wet bepaalt dat een arbeidscontract automatisch stopt op het moment dat een werknemer 65 jaar wordt. En 65-plussers zelf hebben vragen over de invloed van doorwerken op hun pensioen en AOW. Oudega: “Die vragen beantwoorden we graag. We willen aan alle kanten laten zien dat doorwerken mogelijk is en heel logisch. 65-plussers van nu lijken in niets meer op hun leeftijdsgenoten van pakweg 20 jaar geleden. Ze staan midden in het leven en willen contacten met collega’s eigenlijk nog niet missen. We moeten begrijpen dat doorwerken voor veel mensen geen straf is, maar een eigen keuze. Het is een misvatting dat mensen opeens niets meer willen doen als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. We hebben voorbeelden van een CEO die nu geniet van zijn nieuwe carrière als chauffeur. En van een voormalig chef-kok die drie keer per week de lunch bij een reclamebureau verzorgt. Ook deze groep kan nu bij Pittig terecht voor hun tweede, derde of vierde carrière.”

Extra voordelen voor werkgevers
Oudega wil werkgevers met koudwatervrees overtuigen. “Dat doorwerken minder druk op sociale voorzieningen geeft, is mooi meegenomen. Maar de 65+ voordelen voor werkgevers zijn minstens zo belangrijk. 65-plussers zijn gemotiveerd omdat ze hun werk met plezier doen en niet omdat het moet. Dit herken je ogenblikkelijk en is voor elke consument en werkgever een verademing. 65-plussers hebben bovendien een schat aan kennis en ervaring die ze kunnen overbrengen op jonge werknemers. Ze zijn daarnaast loyaal. 65-plussers hoeven niet zo nodig meer ergens anders te werken in tegenstelling tot jongeren die regelmatig een volgende stap in hun carrière overwegen. En niet onbelangrijk: 65-plussers zijn relatief voordelige arbeidskrachten omdat de afdracht van werkgeverspremies beduidend lager ligt dan bij werknemers die jonger zijn dan 65 jaar. Tot slot biedt het inlenen van een 65-plusser extra flexibiliteit. De werkgever kan een 65-plusser van Pittig zeven jaar lang op uitzendbasis in dienst nemen en in overleg meer of minder uren inzetten.”

Over Pittig
Pittig 65+ is een gespecialiseerd online uitzendbureau met een landelijk bereik. Pittig zal in 2012 een vertrouwd merk worden in de Nederlandse samenleving. Pittig 65+ uitzendbureau is opgericht door marketeer en communicatieprofessional Niels Oudega en ondernemer en oud-rugbyinternational Yves Kummer. Pittig speelt in op de exponentiële groei van het aantal 65+ers. Voor de werkgever biedt een 65+er in dienst legio voordelen. Naast een fantastische werkinstelling bezitten ouderen een schat aan ervaring, ze zijn loyaal en relatief voordeliger. Het uitzendbureau heeft vele banen (parttime) banen in onder andere het vervoer, retail, catering, zorg, transport en in de industriële sector. Pittig is in 2011 opgericht en bedient vanuit de vestiging in Amsterdam inmiddels klanten als HDC media en de Technische Universiteit.

www.pittig.nl / https://twitter.com/Pittig65plus


About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.