Menu
Gezonde voeding

Alcoholgebruik onder ouderen vraagt om preventie

Het stijgende gebruik van alcohol onder ouderen en de gezondheidsproblemen die dit tot gevolg heeft, blijven in onze samenleving onderbelicht. Deze week vond er in de Tweede Kamer een debat plaats, waarbij het opnieuw ging over jongeren en alcohol. Minister Schippers trekt de komende drie jaar 6 miljoen euro extra uit om jongeren weerbaar te maken tegen de verleidingen van o.a. alcohol. De Unie KBO betreurt het dat de overheid niet ook inzet op het ondersteunen van voorlichting over de risico’s van alcohol bij ouderen. 

Problematiek 
De gezondheidsrisico’s zijn heel specifiek: senioren zijn kwetsbaarder al het gaat om alcoholschade aan inwendige organen als lever en nieren. Tevens is er een verhoogd risico op valincidenten door de wisselwerking met medicijnen, slapeloosheid en depressie. Vanwege de dubbele vergrijzing – meer ouderen en meer ouderen die langer leven – en vanuit het streven naar behoud van gezondheid en welzijn, is goede voorlichting over de risico’s van alcohol voor ouderen bittere noodzaak. Daarom heeft de Unie KBO met hulp van Novadic-Kentron (verslavingszorg/preventie Brabant) senioren opgeleid om als voorlichter het gebruik en de risico’s van alcohol bespreekbaar te maken, met en voor ouderen. Het gaat bij deze bijeenkomsten niet om verslavingsproblematiek, maar om bewustwording en kennis nemen van gezondheidsrisico’s.

Het eeuwige weekend 
Vorig jaar investeerde de Unie KBO samen met diverse verslavingszorginstellingen in de TV serie ‘Het eeuwige weekend’, met daarin zes portretten van ouderen die vertellen over de rol die alcohol speelt in het leven. De titel ‘Het Eeuwige Weekend’ slaat op de eventuele schaduwzijde van de vrijheid die de tweede levensfase met zich mee kan brengen. Omroep Brabant en Omroep Max zonden de serie uit.

Meer gezondheidspreventie
De Unie KBO zal ook dit jaar bij minister Schippers aandringen op het nemen van een aantal maatregelen bij alcoholgebruik onder ouderen. De Unie KBO ziet namelijk ook op andere terreinen duidelijke mogelijkheden om de gezondheid van ouderen te bevorderen. Een aantal gezondheidsklachten van ouderen zijn namelijk absoluut vermijdbaar.

Over de Unie KBO 
De Unie KBO is met ruim 200.000 leden de grootste, onafhankelijke seniorenorganisatie van Nederland. De Unie KBO komt op voor de belangen van senioren, met name op het terrein van zorg, welzijn, inkomen en koopkracht. Daarnaast biedt de Unie KBO haar leden diverse diensten, services en voordelen aan. Meer informatie over de Unie KBO: www.uniekbo.nl.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.