Menu
Hart en vaatziekte

Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes

Onderzoek toont voor het eerst verband tussen straling en bloedwaarden

Wetenschappers hebben voor het eerst een verband ontdekt tussen een verhoogde kans op diabetes onder schoolkinderen en de blootstelling aan hoogfrequente elektromagnetische golven van zendmasten voor mobiele telefoons.

Onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat leerlingen van scholen in de buurt van een zendmast met een hoog stralingsniveau een hoger HbA1c-gehalte in hun bloed hebben dan leerlingen van scholen bij een zendmast die minder straling uitzendt. HbA1c staat voor Hemoglobine A1c. De HbA1c-waarde geeft de hoeveelheid versuikerd hemoglobine in het bloed aan en wordt in de medische wereld erkend als een indicator voor diabetes mellitus.

Hoewel bij dieren eerder een verband is aangetoond tussen straling van hoogfrequente elektromagnetische velden (RF-EMFR) en diabetes, is dit volgens de onderzoekers het eerste onderzoek bij mensen.

Ze onderzochten twee scholen met in totaal 159 gezonde leerlingen tussen en twaalf en zeventien jaar, waarbij erop werd gelet dat er geen kinderen met diabetes in de familie bijzaten of kinderen die thuis ook dicht bij een zendmast woonden. Beide scholen stonden dicht bij (circa 200 meter) een zendmast voor mobiele telefonie, maar in de ene school was het stralingsniveau 96 microwatt per vierkante meter en in de andere school 19 microwatt per vierkante meter. Leerlingen van de school die blootstonden aan het hogere stralingsniveau hadden een HbA1c-gehalte van 5,44 procent in hun bloed. De kinderen op de school met het lagere stralingsniveau 5,32 procent. De kinderen met een hoger HbA1c-gehalte lopen volgens de onderzoekers een significant hoger risico op diabetes mellitus type 2.

Klachten
Voor zover bekend kan straling van elektromagnetische velden onder meer vermoeidheid, hoofdpijn, slaap-, gehoor- en oogklachten veroorzaken en volgens kankeronderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zelfs kanker.

Uit recente cijfers van de WHO blijkt dat het aantal diabetespatiënten de laatste decennia verviervoudigd is: van 108 miljoen mensen in 1980 tot 422 miljoen in 2014.

De hoge bloedsuikergehaltes leiden wereldwijd tot 3,7 miljoen doden per jaar. In Nederland had in 2015 4,8 procent van de bevolking diabetes.
De Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling noemt de bevindingen alarmerend. ,,De conclusie van dit onderzoek is dat het risico op gezondheidseffecten van zendmasten op een afstand van 200 meter reëel is.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.