Menu
Gezondheid

De strijd tegen reuma

Reuma, we kennen het allemaal. Er zijn in Nederland zelfs bijna 2 miljoen mensen die een reumatische aandoening hebben. Wat houdt reuma nou eigenlijk in en hoe verlichten we de pijn?

Reuma
Reuma betekent in het algemeen dat u dagelijks pijn en stijfheid ondervindt. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar, maar ongeneeslijk. En echt niet alleen oude mensen krijgen reuma. 60% van mensen met een reumatische aandoening is jonger dan 65 jaar.

Categorieën reuma

  • Ontstekingsreuma. Dit is een van de soorten reuma waarbij ontstekingsreacties gewrichten beschadigen.
  • Artrose. Bij artrose verslechtert het kraakbeen in de gewrichten.
  • Wekedelenreuma. Dit is een soort reuma waar aandoeningen aan bijvoorbeeld spieren, banden en pezen onder vallen.

Herkenning
Vraagt u zich af of u reuma heeft? Reuma is aan de volgende symptomen te herkennen:

  • Het dik en warm worden van gewrichten.
  • Langdurige pijn in spieren en/of gewrichten.
  • Pijn en stijfheid als je even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt.

Preventieve diagnose
Dankzij verschillende onderzoeken kunnen mensen een 25% verhoogde kans op reumatoïde artritis geïdentificeerd of onder controle gehouden worden. Deze krijgen een medicament toegediend, waarmee hopelijk voorkomen wordt dat ze reumatoïde artritis krijgen. Dit kunt u zien als een vroegtijdige behandeling. Reumatoïde Artritis kan niet altijd voorkomen worden. Wel kan er voor gezorgd worden dat de schade aan de gewrichten beperkt blijft.

Therapie op maat
In bepaalde ziekenhuizen wordt er therapie op maat geboden. Dit betekent dat er op grond van het profiel van de patiënt een behandeling wordt gekozen. Dit is persoonlijker en effectiever. Op deze manier kan de patiënt beter functioneren in het dagelijkse leven.

Er wordt tegenwoordig ontzettend veel onderzoek gedaan naar reuma, er komen dan ook steeds meer medicijnen en nieuwe behandelingen op de markt. Al is reuma niet te genezen, het kan wel draaglijker gemaakt worden. Iedereen heeft recht op een pijnloos bestaan!

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.