Menu
Koken

5 tips voor een ergonomische keuken

U staat er misschien niet bij stil, maar de gemiddelde Nederlander brengt 3 jaar van zijn of haar leven in de keuken door. Dit is niet geheel verrassend, want de keuken is een echte werkplek: u snijdt er groenten, braadt vlees, bakt lekkernijen in de oven en ook het opruimen en de afwas mag niet vergeten worden. Omdat een goede houding bij al dit soort handelingen enorm van belang is, geven wij u 5 tips voor een ergonomische keuken. Op deze manier werkt u in de keuken zonder dat uw lichaam onnodig wordt belast.

1. Houd rekening met de werkdriehoek
In een ergonomische keuken is het van belang dat u niet te veel hoeft te lopen om bij uw spullen te kunnen. Houd daarom rekening met de zogenaamde werkdriehoek: de koelkast, spoelbak en kookplaat. Het idee is dat de afstand tussen deze werkplekken niet meer dan 6 meter mag zijn wanneer u ze met elkaar verbindt. Ergonomisch gezien moet de afstand tussen twee werkplekken ongeveer twee armlengtes zijn.

2. Kies voor een aanrechtblad op de juiste hoogte
Een belangrijk aandachtspunt van de keuken is de hoogte van het aanrechtblad. De hoogte van het werkblad is optimaal wanneer er ongeveer 12 cm ruimte tussen het blad en uw onderarm zit, wanneer u uw elleboog in een hoek van 90 graden houdt. Wanneer er meerdere mensen van de keuken gebruikmaken, zal er wat betreft de hoogte een middenweg gevonden moeten worden. Houd hierbij rekening met het feit dat een te hoog werkblad vervelender is dan een te laag werkblad.

3. Kies voor apparatuur op hoogte
Door te kiezen voor keukenapparatuur op hoogte, verbetert de ergonomie in de keuken aanzienlijk. Vroeger werd de oven vanzelfsprekend onder de kookplaat geplaatst en de magnetron op het aanrecht, maar dankzij de nieuwste inbouwtechnieken wordt er tegenwoordig vaak gekozen om deze apparatuur op een gewenste hoogte in de keuken te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat u niet meer hoeft te bukken om uw gerecht erin te zetten of eruit te pakken. Een vaatwasser kan daarnaast ook op hoogte worden geplaatst.

4. Gebruik ladekastjes
In een ergonomische keuken wordt al het keukengerei in volledig uittrekbare lades bewaard. Het voordeel hiervan is dat u overal goed bij kunt wanneer u de lade opent. Brede lades zijn hierbij aan te raden, zodat u met één handeling toegang krijgt tot (bijna) al uw spullen.

5. Kies voor bovenkasten met zwenk- of klapdeur
Uit ergonomisch oogpunt is het aan te raden om bij een bovenkast te kiezen voor klap- of zwenkdeuren. Het front opent zich dan naar boven in plaats van naar de zijkant. Dit is beter, omdat u dan niet hoeft uit te wijken met uw bovenlichaam. Daarnaast voorkomen deze deuren dat u uw hoofd stoot.

Naast veranderingen in de keuken kunt u ook zelf op een simpele manier ergonomisch verantwoord te werk gaan. Bekijk hiervoor de technieken over ergonomische werkwijzen in de keuken.