Menu
Vrije Tijd

Wensput Muiderslot

Van 22 december tot en met 6 januari gaat het deksel van de wensput op het slotplein tijdelijk open. Bezoekers kunnen een muntje in de put gooien en een wens uitspreken. Of de wens in vervulling gaat, horen ze vast en zeker van de waarzegster die op tweede Kerstdag, op 29 en 30 december en op 5 en 6 januari aanwezig is op de spannende zolder van het kasteel. Hier hangt ook een traditionele maretak voor romantici.

In de rondleiding tijdens deze periode ligt de nadruk op het feestmaal. De planning, de gastenlijst, de voorbereiding en niet onbelangrijk, hoe hoorden kinderen zich te gedragen aan tafel. Erasmus schreef hier al in de 16e eeuw een etiquetteboekje over waarin hij o.a. meldde dat kinderen zich niet als beesten moesten gedragen aan tafel.

Het kasteel wordt nostalgisch verlicht met kaarsjes en in de museumzalen staan sfeervol gedekte tafels.

In de Bisschopskamer liggen de gastenlijst en het kookboek. In de Slotkeuken staan de ingrediënten uitgestald naast de recepten. In de Ridderzaal is de grote tafel feestelijk gedekt met pasteien en fraai servies en glaswerk.

De rondleiding eindigt zoals altijd in de Prinsenkamer waar drankjes en zoetigheden te zien zijn. De kniepertjes, speciale eindejaarswafeltjes, staan symbool voor het oude en het nieuwe jaar. De platte koekjes het oude jaar, de opgerolde koekjes het nieuwe jaar en als je wafeltje zwartgeblakerd was, beloofde dat niet veel goeds.

Wilt u meer weten over de Wensput bij Muiderslot?

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.