Menu
Eigen woning

Welke hypotheek vormen zijn er?

Huurt u op het moment een huis maar wilt u er graag één kopen? Er zijn verschillende soorten hypotheken waarbij de één wellicht beter bij u past dan een ander. Hieronder de mogelijkheden, zodat u kunt kijken welk hypotheek het best past bij uw situatie.

Annuïteitenhypotheek

Bij deze Hypotheek betaalt u elke maand hetzelfde bedrag. In het begin zult u meer rente betalen en minder aflossen, aan het einde van de hypotheek is dit omgedraaid dan betaalt u een groot deel aflossing en nog maar een klein stukje rente. De hypotheek wordt voor een bepaalde periode afgesloten. Meetstal is dit voor 30 jaar.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek zit iets anders in elkaar. Elke maand zult u een vast bedrag aflossen, echter zit het met de rente anders. U betaald aan het begin meer rente waardoor de maandlasten hoger zijn. Gedurende de looptijd zal de rente afnemen en zal het totaal bedrag per maand dus steeds lager worden. Deze hypotheek heeft een vaste einddatum en wordt vaak ook afgesloten voor 30 jaar.

U kunt gemakkelijk online uitrekenen hoeveel u kunt lenen voor één van beide hypotheken.

Extra aflossen

Het is bij beide hypotheken mogelijk om extra af te lossen. Houdt er wel rekening mee dat ze hiervoor een boete kunnen vragen. U heeft namelijk al afspraken met de bank gemaakt voor een vastbedrag. Als dit omlaag gaat lopen ze inkomsten mis en zullen ze dus een boete opleggen. Het kan nog steeds voordeliger zijn als u extra aflost maar dit kan  per situatie erg verschillen. Bij de lineaire hypotheek is het mogelijk om wel een stukje af te lossen zonder een boete te hoeven betalen. Meestal kunt u 10 tot 20 procent van het jaarbedrag boetevrij aflossen.

Andere hypotheken

Wellicht heeft u ook van andere hypotheekvormen gehoord zoals de aflossingsvrije hypotheek of de spaarhypotheek. Tot 2013 waren er nog veel meer verschillende hypotheken die nu niet meer mogelijk zijn. Als u voor 2013 een ander soort hypotheek heeft afgesloten kunt u deze gewoon behouden of in sommige gevallen ook mee laten verhuizen.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.