Menu
Tuinieren

Vogelbescherming adviseert vogels bij te voeren

huismus / Martin HierckVogelbescherming Nederland adviseert om in deze winterse kou vogels te helpen door ze bij te voeren in de tuin. Door de sneeuw en ijs is het voedsel voor vogels in de vrije natuur minder goed te vinden. “Daarom is dit het moment om zaden te strooien en vetbollen op te hangen in je eigen tuin om zo vogels te helpen. Zeker nu het volgens de weersvoorspelling de hele week ver onder het vriespunt blijft”, constateert Gerald Derksen van het Servicecentrum van Vogelbescherming Nederland. 

De afgelopen twee maanden was het relatief warm, daardoor waren er nog niet zoveel vogels te zien in de tuinen. Dat bleek ook bij de Nationale Tuinvogeltelling afgelopen januari toen er zo’n 20% minder vogels werden waargenomen dan in 2011. Maar dat verandert nu snel. Vetbollen en pindaslingers en fruit zijn welkome energiebronnen voor vogels. “Vergeet ook niet op de grond een plekje sneeuwvrij te maken en daar wat zaden te strooien”, zegt Derksen. “Merels zijn bijvoorbeeld dol op rozijnen en krenten en dat eten ze het liefst van de grond.”

Door het winterse weer verliezen vogels in een koude nacht al snel 10% van hun eigen lichaamsgewicht. Daarom is het belangrijk dat ze in tuinen snel hun eerste voedsel van de dag kunnen vinden om zo hun overlevingskans te vergroten. Geluk bij een ongeluk is dat door de sneeuw vogels wel makkelijk aan vocht kunnen komen. Een paar hapjes uit de sneeuw zijn voldoende om de dag door te komen.

Voor zaadetende vogels, zoals huismussen, vinken, groenlingen en putters geldt trouwens dat de meeste individuen niet in de winter maar juist in de lente doodgaan, omdat veel mensen stoppen met bijvoeren. Voor het broedseizoen kunnen deze vogels te weinig voedsel vinden om genoeg aan te sterken om met succes één of meer broedsels groot te brengen. Daarom adviseert Vogelbescherming om bij te blijven voeren en niet abrupt te stoppen als het warmer wordt. Wel moet het menu iets aangepast worden.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.