Menu
Langer thuis wonen

Ouderen wonen te lang thuis en mannen moeten weer man worden

Als het aan de overheid ligt, blijven ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Dat scheelt enorm in de kosten. De eisen om naar een verzorg- of verpleeghuis te gaan zijn strenger geworden per 1 januari 2015.  Is het wel zo’n goede zaak om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen? Met een toenemend aantal dementerenden die bijvoorbeeld ‘s nachts per ongeluk het gas niet uitzetten of die enorm vergeetachtig worden? In tien jaar tijd is het aantal ouderen dat is overleden aan de gevolgen van een val verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Moeten ouderen niet eerder naar een verpleeghuis kunnen en is dat negatieve beeld van verpleeghuizen wel terecht?

Rob Oudkerk reist af naar Woerden om te spreken met een 88-jarige dame die absoluut niet van plan is om naar een verpleeghuis te verhuizen. Mevrouw van Rooyen zegt zo lang mogelijk alles zelf te blijven doen, zonder gecommandeer en allerlei regels. Ook Liane den Haan algemeen directeur van belangenorganisatie voor ouderen ANBO, stelt dat ouderen het liefst zo lang mogelijk thuis wonen en dat ze desnoods akkoord gaan met de risico’s die het met zich mee kan brengen.

Bestuurder Laurent de Vries van Viattence, organisatie van zorgondernemers, vindt dat ouderen te lang thuis blijven wonen en dat dit niet altijd even verantwoord is. “Vooral bij zware dementie, dan kan iemand gewoon niet thuis blijven wonen”, aldus Laurent. Journalist Heiba Targhi Bakkali woont bij toeval in een appartementencomplex met allemaal ouderen en is voorstander om oud en jong door elkaar te laten wonen. In verschillende steden zijn projecten waarbij studenten en bejaarden bij elkaar wonen. De studenten krijgen een korting op hun huur in ruil voor hand- en spandiensten voor de bejaarden. Is dat de oplossing voor dit probleem?

Marianne van den Anker gaat in Bergen op Zoom op zoek naar echte mannen en die vindt ze in een zogenaamde mancave. “Het is onze bunker in de strijd tot herstel van de mannelijkheid” zegt oprichter Joey Niemantsverdriet. “De man moet weer man worden, koning van de jungle en baas in huis.”  Vrouwen mogen niet in de mancave behalve om te poetsen of bier en eten te brengen. Wat houdt mannelijkheid nu precies in en waar komt de noodzaak van een mancave vandaan? En waarom deugen die metromannen niet?

Uitzending: zondag 6 november 2016, 20.00 – 21.00 uur op NPO Radio 1