Menu
Zorg & Hulp

Nederlander zorgt vanuit groot verantwoordelijkheidsgevoel

Nederlanders hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel als er om hulp wordt gevraagd door familieleden of mensen in de directe omgeving. Het meest populair is het doen van klusjes in en om het huis en sociale taken, zoals bellen, langsgaan, mee uit nemen en een rondje wandelen. De uitkomsten sluiten aan bij de typische Nederlandse cultuur waarin mensen bereid zijn voor elkaar te zorgen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Kien, in opdracht van zorgverzekeraar Agis onder bijna 1200 mensen naar de zorgzaamheid van Nederlanders. Ruim 50 procent verleent hulp uit verantwoordelijkheidsgevoel en meer dan 26 procent doet dat uit solidariteit. Slechts 1 procent verleent uit verplichting hulp aan een ander. In vergelijking met hetzelfde onderzoek uit 2012 doen mensen dit jaar meer voor elkaar in de directe omgeving. Zo helpen buren elkaar dit jaar meer met tuinieren, oppassen op huisdieren en klussen.

Ouders in huis
De meeste mensen zorgen gemiddeld tussen de 1 en 10 uur per week voor elkaar. Vier op de tien mensen zijn ook bereid hun ouders in huis te nemen mocht dat nodig zijn. De overgrote meerderheid van de mensen doet dit vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid of solidariteit. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid net zo goed voor zichzelf zorgt als voor anderen, geeft bijna de helft wel aan dat ze eerder een afspraak maakt bij de huisarts voor iemand anders dan voor zichzelf.

Zorgcoach
Agis speelde al eerder in op de trend en heeft daarom de Agis Zorgcoach geïntroduceerd. Die helpt niet alleen de klanten van Agis, maar is ook beschikbaar voor hulp aan familieleden of vrienden. Steeds meer mensen maken gebruik van deze dienstverlening. De zorgcoaches helpen onder meer bij wachtlijstbemiddeling en andere vragen rondom zorg. Zo kan men hulp krijgen bij het regelen van zorg aan huis, bijvoorbeeld na een heupoperatie.

Zorg voor elkaar
,,Het onderzoek laat zien dat Nederlanders een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. We zorgen goed voor onszelf, maar zijn minstens zo bereid om voor een ander te zorgen als dat nodig is. In de ingewikkelde wereld van de zorg kan men daar vaak wel wat hulp bij gebruiken. Ons team van Agis Zorgcoaches gebruikt het onderzoek om mensen nog beter op weg te helpen’’, zegt Luceline Hesselink, manager bij Agis.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.