Menu
Computer & Internet / Gezondheid / Zorg & Hulp

Huizen komen actief tegemoet aan wensen bewoner

Een term die op de 50plusbeurs veel voorbijkwam is domotica. Wat is het precies en hoe kan het ons helpen?

Wat is het?

Domotica is de verzamelnaam voor alle apparaten en infrastructuren die samenwerken om zaken als temperatuur te meten en functies aan te sturen. Deze samenwerking van apparaten dient ervoor om het leven gemakkelijker te maken door zorgtaken en communicatie weg te nemen. Het is mogelijk om lichten te dimmen of de oven voor te verwarmen op een voorgeprogrammeerd tijdstip maar ook om rolluiken en gordijnen te sturen. Het kan ook worden ingezet om de temperatuur of ventilatie in een woning te regelen. Een term die ook wel wordt gebruikt is huisautomatisering.

Voor wie is het?

Het automatiseren van een woning stelt mensen met een slechte of achteruitgaande mobiliteit in staat langer zelfstandig te blijven wonen. Daarnaast is het in staat het leven voor iedereen makkelijker te maken door taken automatisch uit te voeren.Volgens een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in domotica neemt een standaard elektriciteitsysteem 3% van het bouwbudget van een woning. Een domoticasysteem is goed voor 5% van dit budget maar doet de woning ook in waarde stijgen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Naast de hierboven genoemde functies kan het een domoticasysteem ook uitgebreid worden met een zorgrobot. Zo’n robot houdt de in de gaten of de bewoner wel genoeg eet, drinkt of beweegt. Deze toepassing stelt licht dementerende mensen in staat om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

In hoeverre al beschikbaar?
Een domoticasysteem dat simpele taken als het regelen van temperatuur of het dimmen van licht kan besturen is al te verkrijgen. De techniek voor meer geadvanceerde systemen is er al, er moet alleen nog gekeken hoe dit zo efficiënt mogelijk ingezet kan worden.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.