Menu
Zorg & Hulp

Gehandicapten parkeren niet langer gratis op gewone parkeerplaatsen

Vanaf 1 juli 2012 kunnen houders van een gehandicaptenparkeerkaart wellicht niet langer gratis parkeren op reguliere betaalde parkeerplaatsen. Op parkeerplaatsen voor gehandicapten blijft het parkeren wel gratis. Het college van burgemeester en wethouders neemt dit besluit om de toenemende diefstal van en fraude met gehandicaptenparkeerkaarten terug te dringen.

Steden als Rotterdam, Gouda en Dordrecht hebben inmiddels goede ervaringen opgedaan met deze maatregel.

Met de huidige parkeervergunning voor gehandicapten, waarop geen kenteken vermeld staat, kan de houder overal gratis parkeren. Dat maakt de kaart aantrekkelijk voor fraude, zo blijkt uit het toenemende aantal meldingen van diefstal en vermissing. Vermelding van het kenteken op de vergunning is vanwege Europese regelgeving echter niet mogelijk. Om de fraudegevoeligheid toch te verlagen, is besloten om gratis parkeren in betaald parkeergebieden niet langer mogelijk te maken. Bovendien is voor een eigen parkeerplek op kenteken vanaf 1 juli 2012 een vergunning vereist als men in een betaald parkerengebied woont.

De gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn zelfstandig 100 meter aan een stuk te voet te overbruggen en die niet in staat zijn om een parkeerautomaat te bedienen. De grote vlucht die gsm-parkeren – het betalen voor een parkeerplek via de mobiele telefoon – in Den Haag heeft gemaakt heeft een belangrijke reden weggenomen voor het besluit destijds om parkeren voor gehandicapten overal gratis te maken.

De extra inkomsten die de maatregel oplevert, worden benut voor bereikbaarheidsmaatregelen ten behoeve van gehandicapten. “De gemeente neemt dit besluit niet om extra geld in het laatje te krijgen”, aldus wethouder Peter Smit (Verkeer), “maar om diefstal, fraude en zwarte handel een halt toe te roepen. We gebruiken de opbrengst dan ook om bijvoorbeeld bushaltes toegankelijker te maken voor minder validen en gebieden als het centrum en Scheveningen voor gehandicapten bereikbaar te houden. Zo vloeien de inkomsten dus weer direct terug naar de mensen die er voor betaald hebben.”

Mantelzorgvergunning
Tegelijk met dit besluit wordt de aanvraag van een parkeervergunning voor mantelzorgers versoepeld. De vraag naar deze speciale vergunning voor Hagenaars die afhankelijk zijn van zorg vanuit familie- of vriendenkring, bleef de afgelopen jaren achter. Door de administratieve eisen te verlagen en meer bekendheid aan het bestaan van de vergunning te geven hoopt de gemeente de vergunning toegankelijker te maken.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.