Menu
Fotografie en fotoboeken

Foto maken door glas, het kan gewoon!

Ziet u een mooi beeld waar u graag een foto van wilt maken? Wanneer u ergens binnen bent, in de auto zit of een bezoek aan de dierentuin brengt kan dit soms erg frustrerend zijn als er glas tussen zit. Ze zijn vaak niet helemaal schoon, er zit weerspiegeling op en u krijgt het niet in beeld zoals u het zou willen. Er zijn echter wat trucjes waardoor een foto achter glas toch succesvol kan zijn. U zult toch prachtige foto’s krijgen ook al is dit van achter glas.

Dicht bij het glas

Glas zorg vaak voor veel reflectie waardoor u wellicht u zelf op de foto zet in plaats van het voorwerp. Wanneer u denkt prachtige foto’s gemaakt te hebben zult u er thuis achter komen dat het toch minder goed gelukt is. Door uw lens tegen het glas te zetten of dicht bij het glas te houden zult u een stuk minder last hebben van de reflectie. Het kan natuurlijk nog zijn dat dit er een beetje is maar in de meeste gevallen zult u een heldere foto maken alsof u er recht voor staat.

Lampen uit

Wanneer u van binnen naar buiten een foto wilt maken is het verstandig om de lampen binnen uit te zetten. Niet alle ramen kunnen open dus wanneer het een vast raam is kunt u nog steeds een prachtige foto maken. Door binnen het licht zo veel mogelijk te beperken zal er minder reflectie zijn en komt het licht maar van een kant, het raam. U kunt enkel een foto maken van buiten maar soms is het ook goed om een beetje afstand te nemen. Heeft u een groot raam met verschillende latjes dan is het ook leuk om dit eens op de foto terug te laten komen. Bij hotel kamers wordt vaak ook een beetje afstand gehouden om zo de kamer en het prachtige uitzicht er op te zetten. Als het licht van een kant komt kunt u er samen een mooi geheel van maken.

Scherp stellen

Heeft u een specifiek onderwerp wat u op de foto wilt zetten? Zorg er dan voor dat u goed scherp gesteld heeft, soms kan het helpen om dit handmatig te doen. Door de focus zal de reflectie minder worden en kunt u het onderwerp er goed op krijgen. Bij fel licht helpt het ook om een polarisatiefilter er op te zetten. Dit werkt als een soort zonnebril voor uw camera en houdt het felle licht buiten. Dit zorgt er dus ook voor dat er minder reflectie zal zijn.

Maak gebruik van glas en reflectie

Reflectie hoeft niet iets slechts te zijn. U kunt de foto extra spannend maken door hier juist gebruik van te maken. Denk daarbij ook aan reflectie op het water of breng er een extra dementie in door zowel binnen als buiten het glas te fotograferen. U kunt veel dingen aantreffen op glas wat juist voor een uniek perspectief zorgt. Fotografeer bijvoorbeeld regendruppels op het glas of zit er een lievenheersbeestje op de vooruit.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.