Menu
Ouderdomsziekte

Dementie, en dan?

20 september ging de week van de campagneweek van DementieEnDan van start. Tot 29 september loopt deze campagne om bewustzijn te creëren rondom deze ziekte.

De week van de dementie
De campagne DementieEnDan zet zich in voor het belichting van zaken rondom dementie. Er wordt aandacht besteedt aan internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Ook wordt er aandacht besteedt aan wat er op kleiner niveau gebeurt. Denk hierbij aan ontmoetingsplekken voor mensen die met de ziekte kampen, de inzet van muziek om herrinneringen terug te halen en bewegingstherapie. Op de website van DementieEnDan is per provincie te vinden welke activiteiten er allemaal zijn rondom dit thema.

Via verschillende media worden er documentaires en educatief materiaal uitgezonden en verspreidt. Hiermee wil de campagne bijdragen aan de kennis en de belichting van de ziekte om zo betere behandelingen mogelijk te maken.

Afasie, Apraxie en Agnosie
Wanneer iemand lijdt onder dementie dan betekent dit dat de informatieverwerking in de hersenen is verstoord. Hierdoor treden er geheugenstoornissen op. Naast deze stoornissen zijn er nog andere symptomen, namelijk;

Afasie: kunnen gesprekken en geschreven tekst niet meer goed begrijpen of uitdrukken.
Apraxie: Mensen kunnen geen doelbewuste handelingen meer uitvoeren
Agnosie: Mensen kunnen objecten niet meer herkennen

Behalve deze symptomen kunnen mensen gevolgen niet meer inschatten en niet meer plannen of organiseren.

Cijfers en gevolgen
In Nederland hebben 256.000 mensen dementie, waarvan 100.000 nog geen diagnose hebben. Hiervan wonen er 80.000 in een verpleeg- of verzorginstehuis en 12.000 zijn jonger dan 65 jaar. Het stellen van de diagnose duurt tot wel 14 maanden. Mensen hebben 20% kans om in hun leven dementie te krijgen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer(70%). Op de tweede plaats staat vasculaire dementie(16%).

Volgens artsen is dementie de ziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt. Ook is het de duurste volksziekte. De kosten die dementie met zich meebrengt bedraagt 5% van de totale gezondheidszorgkosten.

Veel mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgen zijn overbelast. Het combineren het zorgen voor een persoon met dementie en een baan brengt veel stress met zich mee. Voor veel mensen is dementie ook niet bespreekbaar op de werkplek. Wanneer een mantelzorger overbelast raakt ontstaat er een kans dat er sprake zal zijn van ontspoorde zorg en uiteindelijk kan leiden tot ouderenmishandeling.

Voor meer informatie over de campagne dementie en dan klikt u hier. Voor meer informatie over dementie kunt u terecht bij Alzheimer Nederland. Voor de website klikt u hier.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.