Menu
Nieuws

De pineut, zijn 50-plussers

Stemgerechtigden
In Nederland zijn er bijna 13 miljoen stemgerechtigden. De helft daarvan, ruim 6,2 miljoen, betreft 50-plussers. Dat houdt in dat senioren bijna de helft van het electoraat vormen. Senioren hebben echter weinig vertrouwen in de politiek en het beleid van hun gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO. Één op de drie senioren voelt zich niet in goede handen binnen zijn of haar eigen gemeente. Ontevreden over het seniorenbeleid in hun eigen gemeente zijn 22% van de senioren, zo blijkt uit het onderzoek van de Unie KBO. Onder de senioren heerst het gevoel dat de gemeente niet goed voor hun zorgt als het gaat om gezondheid, wonen, mobiliteit, ontspanning en algemeen welbevinden. Tevens heeft bijna de helft van de senioren (45%) ook niet het idee dat ze invloed kan uitoefenen om binnen de eigen gemeente dingen te veranderen.

Falende gemeente
De gemeente faalt in de ogen van senioren op belangrijke punten die ouderen aangaan. Er zijn bijvoorbeeld te weinig betaalbare zelfstandige woningen voor ouderen. Dat vindt bijna de helft van alle Nederlandse senioren (48%). Daarnaast vindt 30% dat de gemeente zich niet hard maakt voor de terugkeer van een wijkverpleegkundige. Een op de drie van de Nederlandse senioren ontbreekt het aan rustplekjes onderweg zoals banken en zitjes. Verder zijn senioren ontevreden over het openbaar vervoer. Met name op het platteland en in de dorpen. Ze zijn ontevreden omdat doordeweeks bijvoorbeeld alleen een belbus rijdt, er veel te weinig bussen rijden of omdat er geen bushalte in de buurt is. Tevens over de informatievoorziening op het gemeentehuis is 42 % procent niet te spreken.
Hélène van 82: ‘Ik moet eerst een afspraak per computer maken, daarna naar de bus lopen om 13 km te reizen naar Venlo en dan krijg ik een ambtenaar te spreken die boos wordt wanneer ik niet goed uit mijn woorden kan komen.”

Stemmen
Voor één op de vier ouderen geldt dat ze nog niet weten op welke partij hij of zij gaat stemmen. Wel is duidelijk dat de grondleggers van de overheveling van veel zorgtaken naar gemeenten, VVD en PVDA, het zwaar te verduren krijgen als het aan de respondenten uit het onderzoek ligt. Één op de vijf senioren geeft aan op een lokale seniorenpartij te gaan stemmen.
Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de gemeenten niet goed inspelen op de toenemende vergrijzing en de vragen en behoeften van senioren. Aan 500 lokale afdelingen de oproep van Unie KBO om juist nu een krachtige lobby te voeren ten behoeve van een goed, gemeentelijk ouderenbeleid.

Bron: www.telegraaf.nl

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.