Menu
Tuinieren

Bloembol van het Jaar 2011: Plant nu botanische tulpjes

Dit jaar is de botanische tulp door een jury van groendeskundigen gekozen tot Bloembol van 2011. Een fantastische keuze, want deze natuurlijk ogende tulpen zijn niet alleen prachtig, maar ook prima partners van andere voorjaarsbloeiers. Fijn is ook dat de bollen in de grond kunnen blijven zitten en elk voorjaar weer tot bloei komen.

Dwergen
Van oorsprong groeien tulpen in Centraal-Azië. Nadat de tulp ongeveer vier eeuwen geleden in het westen is geïntroduceerd, is er met de bloem al volop gekruist en geëxperimenteerd. In de loop jaren zijn Nederlandse kwekers met kruisen doorgegaan en zo zijn er de mooiste tulpen ontstaan. De botanische tulp is de oorspronkelijke vorm zoals hij in de natuur voorkomt. Je herkent ze meestal aan een vroege bloeitijd (vanaf maart) en stervormige bloemen. De meeste botanische tulpen worden tussen de tien en vijfentwintig centimeter hoog en worden daarom ook wel dwergtulpjes genoemd.

Soorten
Hét botanische tulpje (Tulipa) bestaat niet; er zijn diverse soorten. Tulipa turkestanica en Tulipa tarda zijn de meest bekende en ze hebben (crème)witte bloemen. Betoverend mooi zijn Tulipa ‘Lilac Wonder’ of Tulipa ‘Lady Jane’ met pastelkleurige bloemen. Voorliefhebbers van rode en gele tulpen zijn Tulipa ‘Bright Gem’, Tulipa ‘Fusilier’ en Tulipa ‘Juan’ echte aanraders. Heel bijzonder is rood-witte Tulipa ‘Pinocchio’ als extraatje heeft hij een prachtig gestreept blad!

Het planten
Botanisch tulpjes plant je in het najaar. Ze komen het best tot hun recht als ze op een nonchalante manier geplant worden. Niet in rijtjes, maar gewoon alsof ze door de natuur zelf op die plek terecht zijn gekomen. Strooi de bollen daarom uit en plant ze op de plek waar ze terecht zijn gekomen. Vanwege hun geringe lengte, kun je ze het beste voor in de border planten. De vuistregel voor bollen planten is: twee keer zo diep als de bol hoog is. Botanische tulpen zijn ideale borderplanten, want ze kunnen na de bloei gewoon in de grond blijven zitten. Wel is het belangrijk dat het blad de tijd krijgt om af te sterven. Dan komen ze elk voorjaar weer tot bloei.

Meer informatie op www.bloembollencentrum.nl

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.