Menu
Zorg & Hulp

Bejaarden geveild door Nederlandse gemeente

Geveild
Op een marktplaatsachtige website worden bejaarden in Nederland geveild aan de laagste bieder. Door minimaal 35 Nederlandse gemeenten, goed voor 1,5 miljoen inwoners, wordt de thuiszorg per afslag geveild. Kritisch zijn werknemers en werkgevers:  zij vinden dat de veilingen ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg, aldus dagblad  de Volkskrant. “Als je kwalitatief goede zorg wilt inkopen ga je niet elke oma op internet veilen”  zegt Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV.
Er zijn gemeenten die zelfs zover gaan dat ze de thuiszorg inkopen tegen tarieven waarmee zorgbedrijven hun personeel onmogelijk kunnen betalen. Op die manier kunnen prijsvechters opdrachten binnenhalen en zijn dan gedwongen om goedkopere jongeren of zzp’ers aan te  trekken.

Prijsconcurrentie
De gemeenten kunnen de zorg aanbesteden sinds 2007.  De gemeenten kijken ook naar de prijs bij een normale openbare aanbesteding. De recente prijsveilingen ‘zorgen’ echter voor een extreme prijsconcurrentie. Stipter, het bedrijf achter de internetveiling, zegt bij monde van directeur Marin Hendrikse zich niet in de kritiek te herkennen. Wel spreekt hij over  een minicompetitie waar door gemeenten geselecteerde thuiszorgaanbieders de kans krijgen zich te bewijzen.
De nieuwe ontstane problemen hebben alles te maken met de grote bezuinigingen van de overheid en de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten. Dat het veilingssysteem niet toereikend is om te garanderen dat ‘opa’s en oma’s’hun vaste hulp houden, is  inmiddels vastgesteld door de gemeente Leiden.  Zij doen dan ook in 2015 niet meer mee.

Bron: www.spitsnieuws.nl 

 

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.

No Comments

    Leave a Reply