Menu
Zuid-Afrika

24 – september “Nasionale Braaidag” Zuid-Afrika

Een dag vol tradities, herinneringen en de viering van de culinaire diversiteit van dit prachtige land, Culturele Erfgoeddag in Zuid-Afrika. Ook wel “Nasionele Braaidag” genoemd. Op deze dag worden alle culturen, rassen en invloeden herdacht die Zuid-Afrika zo speciaal maken. Mis niets van deze speciale feestdag tijdens uw rondreis Zuid-Afrika!

De oorsprong

Deze bijzondere feestdag begon op 24 september 1995 en stond destijds bekend als Shaka dag, ter herdenking van de Zoeloe Koning, Shaka. De Zoeloe koning heeft een zeer belangrijke rol gespeeld bij het verenigen van de stammen in Zuid-Afrika en wordt daarom ook nog elk jaar op 24 september bij zijn graf geëerd.

De Culturele Ergoeddag is sindsdien flink getransformeerd. Mede dankzij de aardbisschop van Zuid-Afrika Desmond Tutu staat deze dag nu bekend als Nasionale Braaidag. Deze geweldige braai waar bijna elke Zuid-Afrikaan aan meedoet, is een vaste traditie geworden op 24 september.

Gerechten

Traditionele Zuid-Afrikaanse gerechten zoals boerewors, sosaties, kebab, gemarineerde kip, steaks en lamskoteletten passeren allemaal de revue. Wat absoluut niet mag missen is de authentieke ingedikte pap, ook wel krummelpap genoemd. Gemaakt van fijngemalen mais, water, boter en een snufje zout! Geniet van dit typerende gerecht met een echt Zuid-Afrikaans sausje van tomaat en ui.

De gedachte achter de Nasionale Braaidag is uniek. “Waar u ook vandaan komt, Johannesburg of een Township, wie u ook mag zijn en wat uw achtergrond ook is; iedereen houdt ervan om gezellig rond een vuur te staan en op zijn Zuid-Afrikaans te braaien.”

Zelf interesse om te braaien? Houdt rekening met enkele basis braai regels!

  • Een braai is geen barbecue, voor een Zuid-Afrikaan zijn dit twee grote verschillen.
  • Braaien doet u altijd met houtskool of briketten, gas of elektrisch is uit den boze.
  • Bevroren vlees bestaat niet! Laat het verse vlees eerst op kamer temperatuur komen voordat u begint met braaien.
  • De braaimeester is de baas! Alle maatregelen zijn geoorloofd om lekker rustig te kunnen braaien.
  • Het gebruik van een barbecue vork is niet toegestaan, een tang is een must!

Zoals de organisator, Jan Braai van de Nasionale Braaidag zegt:

“Dit is regtig maklik – jy hoef net ’n vuur aan te steek, ’n tjoppie en wors gereed te hê en jouself te geniet” – Jan Braai

(“Het is echt gemakkelijk – u hoeft alleen maar een vuur aan te steken, een rib en worst klaar te hebben en uzelf te vermaken”) – Jan Braai

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.