Rubriek

Natuur

Rubriek

Wanneer u nog op zoek bent naar een vakantie in eigen land denk dan ook eens aan Friesland. Veel mensen hebben nemen de moeite niet om Friesland te ontdekken dus ga eens van de gebaande paden of en zoek de rust op. Er zijn veel verschillende wateren waar u lekker af kunt koelen en waar u lekker zou kunnen varen met een bootje. Wanneer u voor water sport naar Friesland gaat kunt u uw hart hier helemaal op halen.

U kunt ook culinair genieten in een haven met heerlijke vis gerechten. Er zijn diverse mogelijkheden om aan het water te eten of gewoon een drankje te doen. Zo ziet u diverse schepen langs varen en valt er altijd wel wat te zien op het water. U kunt heerlijk overnachten om zo nog meer van de omgeving te kunnen ontdekken.

In de periode van juni en juli zijn de meeste teken actief en zullen er een stuk meer mensen wellicht gebeten worden door een teek. Niet alleen mensen hebben hier last van maar ook uw huisdieren kunnen er met een thuis komen. Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten om zo een tekenbeet te voorkomen.

Ga goed gekleed het bos in

Teken zijn vooral te vinden in dichte begroeiingen en in struikgewas. Wanneer u dus een dagje wilt windelen in de bossen of over paden komt met hoog gras moet u zich goed aan kleden. De teken stappen namelijk over van gras of struiken op uw kleren. Ze zitten niet in bomen dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Het is wel belangrijk om goede kleren aan te trekken voor extra bescherming. Dit kunt u doen:

  • Blijf op de paden
  • Draag dichte schoenen, lange broek en lange mouwen. Wanneer het kan kunt u uw broekspijp in uw sokken stoppen
  • Draag licht gekleurde kleren hier op kunt u een teek beter zien
  • Gebruik DEET voor onbedekte delen van uw huid
  • Controleer uw zelf na de wandeling, denk daarbij ook aan oksels, achter de oren of bij de bilnaad

Wat moet u doen als u een tekenbeet heeft?

Kriebelende insecten die kunnen bijten en steken zijn nooit fijn. Wanneer u gestoken bent door een wesp is de wesp alleen weer weg gevlogen. Bij een teek is dat echter niet zo de teek zet zich op uw huid en zal pas los laten wanneer ze vol zitten. Het is niet de bedoeling om hierop te wachten dus verwijder de teek zo snel mogelijk. De teek kunt u verwijderen met een pincet of met een tekentang en zorg dat u het wondje hierna goed ontsmet. Heeft de teek er langer dan 24 uur gezeten is het belangrijk om naar de huisarts te gaan, dit kleine beestje kan namelijk vervelende ziektes met zich mee dragen.

Kom nog meer te weten over de teek.

Tijdens de lockdown hebben we de natuur iets meer leefruimte gegeven niet alleen in Nederland maar ook in andere landen . Zo komen dieren die normaal ver uit onze buurt blijven iets meer op de paden en wegen. Tijdens een wandeling kan het dus zijn dat u sneller bijzondere diersoorten tegenkomt dan eerder. De meeste mensen werken natuurlijk ook thuis, dit maakt een groot verschil met de uitstoot en drukte op de wegen. De uitstoot is dus een stuk minder geworden maar het is natuurlijk het beste als dit laag blijft en niet omhoog gaat als alles weer normaal is.

Bekijk de hele video en kom meer te weten wat de lockdown voor een effecten heeft op Nederland:

Hoe goed ken jij de natuur dichtbij huis? Laat je verrassen! Van 12 t/m 27 oktober vieren we in heel Nederland de Week van het Landschap.

16 Dagen boordevol activiteiten voor jong en oud om de natuur dichtbij huis te beleven. De provinciale Landschappen laten graag zien hoe mooi en divers die natuur is door bijzondere excursies te organiseren, wandel-, vaar- en fietstochten, knutselmiddagen voor kinderen en themadagen zoals een paddenstoelendag, kookworkshops en nog veel meer. Ga mee met de boswachter of ga er zelf op uit met een wandel- of fietsroute en ontdek de onontdekte natuur dichtbij huis.

Door de ogen van de boswachter

De natuur dichtbij huis heeft vaak vele verrassingen in petto. Ga mee met de boswachter en kijk door zijn (of haar!) ogen om je heen. Ineens ontdek je nieuwe dingen, en hoor je de verschillende vogels. Zie je de sporen van een ree. Of beleef je de geschiedenis van een landgoed. Alle activiteiten vindt u op de Week van het Landschap.

Natuur, landschap en cultureel erfgoed


De 12 provinciale Landschappen beschermen, beheren en ontwikkelen in totaal ruim 110.000 hectaren natuur, landschap en cultureel erfgoed (molens, kerken, kastelen) in Nederland, voor mensen, planten en dieren. Daarnaast organiseren zij allerlei activiteiten om natuur en landschap te beleven. Ze worden gesteund door ruim 300.000 huishouders en duizenden vrijwilligers.

Op 12 mei 2018 organiseren Nationaal Park Duinen van Texel en Vogelinformatiecentrum Texel samen met VVV Texel en partners voor het tweede jaar de Texel Big Day. Vijftien teams van vogelaars gaan die dag de strijd met elkaar aan om in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te ontdekken. Dit allemaal om geld in te zamelen voor het goede doel: de bescherming van de huiszwaluw op Texel. Het weekend vormt de officiële aftrap van de Nationale Vogelweek van 12 t/m 20 mei 2018.

Vogelparadijs: 380 vogelsoorten op 460km²

Het 24 uur non-stop vogelen vindt plaats midden in de natuur van het eiland. “Als je aan Texel denkt, dan denk je aan de prachtige natuur en bijzondere vogels”, vertelt Charlotte Biskop, boswachter van Staatsbosbeheer in het Nationaal Park Duinen van Texel. “Op het eiland komen 380 vogelsoorten voor en dat maakt Texel de meest vogelrijke gemeente van Nederland. De variatie in het landschap maakt het Waddeneiland aantrekkelijk voor broedvogels. Ze profiteren van het wad, de natte duinvalleien, het bos en de polders. Kortom: Texel is een feest voor iedere vogelliefhebber!”

Jaar van de Huiszwaluw

De deelnemende teams verplaatsen zich per e-bike over het eiland en proberen zo het record van 2017, dat staat op 149 vogelsoorten, te verbreken. Daarmee wordt zoveel mogelijk geld ingezameld voor het goede doel. Dit jaar heeft Texel Big Day ervoor gekozen om de huiszwaluw, door Sovon en Vogelbescherming Nederland benoemd tot vogelsoort van 2018, te ondersteunen. In de afgelopen 40 jaar is de Nederlandse populatie huiszwaluwen met 70% afgenomen. Met het opgehaalde geld zorgt Stichting Texel Vogeleiland voor goede voorlichting over de huiszwaluw en maatregelen om de huiszwaluw op Texel een handje te helpen, zoals het creëren en behouden van nestgelegenheid.

Niet alleen voor doorgewinterde vogelaars

De Texel Big Day is niet alleen voor fanatieke vogelaars weggelegd. Tijdens de eerste, succesvolle editie van Texel Big Day in 2017 streden 8 teams tegen elkaar. Dit jaar zijn dat er al bijna tweemaal zoveel. De sfeer op de dag zelf, kameraadschap tussen vogelaars en de bijdrage aan het goede doel zijn redenen voor deelnemers om (weer) mee te doen. “Op deze manier vogels kijken is leuk en spannend,” aldus initiatiefnemer Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel. “Je zit niet uren achter een struik verborgen in de hoop dat je wat ziet, maar gaat actief op zoek en je bent heerlijk buiten in de natuur. En natuurlijk hoef je niet perse de volledige 24 uur actief te zijn, even je slaap pakken en eten hoort er natuurlijk ook bij.”

Over Texel Big Day

De Texel Big Day is een initiatief van het Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum. De 24-uurs race wordt georganiseerd in het kader van het Wadden Vogelfestival op 12 en 13 mei 2018 en de Nationale Vogelweek van 12 t/m 20 mei 2018. Het gehele weekend staat Texel in het teken van vogels kijken. Op verschillende vogelkijkpunten staan vrijwilligers met telescopen klaar om over de vogels en het gebied te vertellen en vanaf het Vogelinformatiecentrum vertrekken vogelexcursies.

Kijk voor aanmelden op Texel Big Day en meer informatie over het Wadden Vogelfestival.

Foto: Marc Plomp

Vogels vinden steeds moeilijker een goede broedplaats, omdat natuurlijke leefgebieden en nestplaatsen steeds meer verloren gaan. U helpt vogels enorm door een nestkast in uw tuin op te hangen. Bovendien geniet u dan dadelijk van de vogels die hun jongen komen voeden. Een prachtig schouwspel van Moeder Natuur.
Merkt u het al? De natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap om spoedig de lente te verwelkomen. De dagen worden langer, de temperaturen klimmen gestaag en de vogels maken zich op voor het broedseizoen. Ze zingen hun mooiste lied, met als doel een partner te vinden om een liefdesnestje mee te bouwen. Daarnaast verdedigen ze op deze wijze hun broedterritorium.

Geef vogels een (t)huis
Een nestkast in uw tuin geeft veel kijkplezier! U maakt het leven van uw (jonge) tuinvogels van dichtbij mee. Want helaas verdwijnen natuurlijke nestplaatsen langzaam. Akkers worden armer, gaten en kieren in gebouwen gedicht en kapotte dakpannen vervangen. Ook oude boomholtes worden zeldzamer. Kortom, het vinden van goede huisvestiging is steeds moeilijker voor de vogels. Een nestkast geeft jonge vogels een grotere overlevingskans. De vogels zijn u dankbaar voor een plekje om te nestelen of slapen.

De juiste nestkast voor de juiste vogel
Hang niet zomaar een nestkast op in uw tuin. Iedere vogel stelt andere eisen: vooral de invliegopening bepaalt welke vogelsoort in uw nestkast gaat broeden. Hou daarom in de gaten welke vogels regelmatig uw tuin bezoeken. Een kleine invliegopening is bijvoorbeeld het meest geschikt voor mussen en mezen. Terwijl roodborsten, winterkoninkjes en merels juist op zoek zijn naar een halfopen invliegopening. Ook voor spreeuwen, zwaluwen en steenuilen zijn er speciale nestkasten verkrijgbaar. Bent u (nog) geen echte vogelkenner en weet u niet zo goed waar te beginnen? Start dan eens met twee of drie kastjes met een invliegopening van 32 mm en een of twee halfopen nestkasten.

Tips
Bij het ophangen van een nestkast is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. We geven een aantal tips! Vogels nestelen graag op een rustige plaats, minimaal 1,5 tot 2 meter boven de grond. Plaats de invliegopening in noordoostelijke of oostelijke richting, zodat de nestkast niet in de volle zon hangt en beschut is tegen wind of regen. Daarnaast is het belangrijk om de nestkast goed beschermd op te hangen, maar wel met een vrije aanvliegroute. Zo hebben ze goed zicht op hun omgeving en zijn ze veilig voor roofdieren.

Hang nu nestkasten op
Wilt u dit voorjaar nog genieten van jonge, fluitende vogels in uw tuin? Hang voor eind maart een nestkast op en de kans is groot dat u deze lente bewoners heeft. Kies bijvoorbeeld voor een traditionele houten nestkast of een duurzame WoodStone® nestkast van topkwaliteit. Nestkasten van Vivara zijn ontwikkeld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en ornithologen en daardoor volledig afgestemd op de vogels. Ook zijn de meeste nestkasten voorzien van het FSC keurmerk. Kijk voor meer tips en adviezen op www.vivara.nl.

Het Nederlandse landschap is voortdurend in beweging. Van 1950 tot 1980 waren ruilverkavelingen de grootste bron van veranderingen in het landschap, daarna vooral de verstedelijking. Er is steeds minder grond beschikbaar voor landbouw. Dit blijkt uit analyses van het CBS. Dit is een artikel in een serie berichten waar de trends in de landbouw van de laatste decennia op een rij zijn gezet. Eerder verschenen berichten over schaalvergroting, de landbouwproductie en de landbouwexport.

In de eerste helft van de twintigste eeuw werden de veranderingen in het landschap vooral veroorzaakt door ontginning van woeste gronden voor de landbouw. In de jaren dertig zijn die ontginningen veelal uitgevoerd in het kader van werkverschaffing. Tijdens de wederopbouw in de jaren vijftig hadden de landschapsveranderingen vooral te maken met het veiligstellen van de voedselvoorziening. De kleine extensieve gemengde bedrijven moesten plaatsmaken voor grote, moderne bedrijven. De gedachte was dat door schaalvergroting, rationalisatie, specialisatie en mechanisatie het voor boeren mogelijk werd om voldoende voedsel te produceren en om een volwaardig inkomen te kunnen verdienen. Ruilverkavelingen hebben dit proces vergemakkelijkt. Door ruilverkaveling ontstaan grotere kavels, met grotere percelen, waarop zwaardere landbouwmachines gebruikt kunnen worden. Bovendien liggen die kavels dichter bij het bedrijf, wat de doelmatigheid van de bedrijfsvoering bevordert.

Minder heggen, bomen en slootjes na ruilverkaveling
Uit de landbouwtellingen blijkt dat de gemiddelde kavelgrootte toenam van 2,4 hectare in 1950 tot 5,0 hectare in 1990, om daarna weer te dalen tot 4,3 hectare in 2008. Het gemiddeld aantal kavels per bedrijf nam af van 4,5 in 1950 naar 3,3 in 1979, om vervolgens te stijgen naar 6,2 in 2008. De stijging van het aantal kavels is een gevolg van de afname van het aantal bedrijven en schaalvergroting bij de overblijvende bedrijven.

Bij de ruilverkavelingen zijn sloten en landweggetjes verlegd en andere afscheidingen tussen percelen, zoals heggen, houtwallen en bomenrijen, opgeruimd. Nieuwe, grotere wegen en waterwegen kwamen ervoor in de plaats. Wageningse onderzoekers hebben de veranderingen in het landschap tussen 1900 en 2003 met behulp van topografische kaarten, luchtfoto’s en veldverkenningen geanalyseerd. Op basis van een steekproef van gebieden, verspreid over het hele land, konden zij laten zien dat het aantal perceelgrenzen tussen 1900 en 2003 was gehalveerd. Het aantal verdwenen perceelgrenzen was het grootst bij de beplantingen (heggen, houtwallen, bomenrijen) tussen 1950 en 1980. Deze beplantingen waren vooral te vinden op de zandgronden van hoog Nederland. Tussen 1980 en 2003 gebeurde er vrijwel niets meer.

Verstedelijking vanaf de jaren tachtig
Na de ruilverkavelingen kwam vanaf 1980 een andere grootschalige ontwikkeling goed op gang: de verstedelijking. Na 1990 speelt verstedelijking zelfs de belangrijkste rol bij veranderingen in het agrarisch landschap. Voor het opvangen van de bevolkingsgroei, de vestiging van (nieuwe) bedrijven, en een verbeterde mobiliteit was steeds meer grond nodig. Tussen 1950 en 2016 is 550 duizend hectare cultuurgrond aan de landbouw onttrokken.

Tussen 1996 en 2012 hebben op veel plaatsen land- en tuinbouwbedrijven ruimte moeten maken voor woningbouw en bedrijfsterreinen. Dat kan worden geïllustreerd met de veranderingen van het bodemgebruik in het gebied rond de Haagse vestiging van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in de wijken Ypenburg en Leidschenveen. Dit gebied, ten noorden van de A12 en ten oosten van de A4, was in 1996 voornamelijk agrarisch en behoorde tot het Groene Hart. Door bouwactiviteiten is de grens van het Groene Hart inmiddels verder naar het noorden en oosten verschoven.

Meeste landbouwgrond onttrokken voor bebouwing
Tussen 1996 en 2012 is 1 214 vierkante kilometer grond aan de landbouw onttrokken. Dat is een stuk land ter grootte van het gebied dat in de vorige eeuw op de zee is gewonnen: de Wieringermeer, Oostelijk Flevoland en de Noordoostpolder. Gemiddeld daalde de cultuurgrond met 7,5 duizend hectare per jaar. Van de verdwenen landbouwgrond zijn vooral bouwterreinen (240 km2), terreinen voor woningbouw (190 km2) en bedrijventerreinen (130 km2) gemaakt. Er kwam verder 140 km2 bos, 82 km2 geasfalteerde weg, 2,5 km2 volkstuintjes en bijna 2 km2 begraafplaats bij. In dezelfde periode is er ook nieuwe landbouwgrond bij gekomen, zo’n 170 km2. Daarvoor heeft veel bos moeten wijken (42 km2), maar ook wegen (37 km2) en open, nat natuurlijk terrein (22 km2).

Bron: CBS

Het lijkt niet op te houden. Afgelopen maanden zijn er meer dan 21.000 bollen geplant in de Hortus. Het komt nu allemaal geleidelijk op. Vanaf dit weekend kunt u de bijzondere collectie ook echt goed bekijken in de nieuwe bollenkas, en kunt u het nieuwe wandelboekje meenemen voor de rest van de bollencollectie.

Tot 9 april 2017 zet de Hortus in het voorjaar bloembollen centraal met een kleine tentoonstelling. Dit keer over wat gewoonlijk oneerbiedig ‘bijgoed’ wordt genoemd: alle bollen die geen tulp, narcis of hyacint zijn.

Zondagwandeling Bolgewasjes – 12 maart 2017
Oud-hortulana Carla Teune heeft een fenomenale kennis van bolgewasjes. Als alles gaat zoals gepland is een nieuw presentatiekasje geplaatst, waarin de kostbaarste juweeltjes tentoongesteld worden. Maar overal in de tuin verwachten we rond deze tijd allerlei kleine bolgewasjes, en ook de Bollenbak zal al aardig in bloei staan.
Start 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Plan uw bezoek aan Hortus botanicus Leiden

Museum Paleis Het Loo heeft de officiële status van ‘botanische tuin’ verkregen, een beloning voor decennia lang vakmanschap. Paleis Het Loo beheert een aantal bijzondere plantencollecties, waarvoor al in de 17e eeuw de basis werd gelegd door de eerste bewoners van het paleis, Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary Stuart. Hiertoe behoren onder meer de Citrus collectie met sinaasappelbomen van meer dan 300 jaar oud, historische fruitrassen en oranjerieplanten.

Op 23 mei start het tuinseizoen op Paleis Het Loo en zijn de kuipplanten en de Delfts blauwe tuinvazen weer te zien. De 45 vazen, vorig jaar vervaardigd naar 17e-eeuws voorbeeld, zijn gevuld met exotische planten en vormen echte blikvangers in de barokke paleistuinen. In het tuinseizoen worden ook de tuintours en botanische tours weer aangeboden. Meer informatie: paleishetloo.nl/lente

De presentatie ‘Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen’ illustreert met filmbeelden het ingenieuze productieproces van de vazen. Ook wordt het verhaal verteld over de liefde van Koningin Mary voor Delfts blauw en de tuinen. ‘Blauw & Bont’ is te zien in de Oostvleugel van het paleis (geopend 13:00–17:00 uur).

Het Nederlandse Waddengebied, De Veluwe en de Hollandse Duinen zijn door het Nederlandse publiek gekozen tot mooiste natuurgebieden van Nederland. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte de uitslag van de verkiezing vanavond bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Naast de drie gebieden die door het publiek zijn gekozen, maakte de vakjury onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven gebruik van de mogelijkheid om een vierde gebied als winnaar aan te wijzen: Biesbosch-Haringvliet.

In totaal zijn er 87.903 stemmen uitgebracht. De aftrap van de publieksverkiezing van het ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ was op 10 oktober. Tot vanmiddag 13.00 uur kon er worden gestemd op één van de 13 genomineerden. Met de verkiezing wil staatssecretaris Van Dam de natuur versterken, mensen meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft en tegelijkertijd de natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, zoals Amsterdam, Hollandse tulpen en molens dat zijn. Van Dam: “Het is schitterend om te zien hoeveel energie deze verkiezing heeft losgemaakt. Er is de afgelopen weken enthousiast campagne gevoerd door de genomineerden om hun natuurgebied op de kaart te zetten.”

De winnende gebieden ontvangen elk een bedrag van maximaal 300.000 euro om te investeren in natuurontwikkeling en in kwaliteitsverbetering, zoals het verbeteren van voorzieningen voor bezoekers. Verder worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur. Daarnaast krijgen de winnende gebieden en de andere deelnemers aan de verkiezing ondersteuning in de vorm van kennis en kunde bij de verdere ontwikkeling van alle plannen.

Uitslag verkiezing:
Het Nederlandse Waddengebied: 15.135
De Veluwe: 10.053
Nationaal Park Hollandse Duinen: 8.583
Nationaal Park Oosterschelde: 8.029
NL Delta Biesbosch – Haringvliet: 7.489
Grenspark Limburg: 6.736
Weerribben – Wieden: 6.485
Van Gogh Nationaal Park: 5.905
Nationaal Park Drentsche Aa: 5.453
Nationaal Park Nieuw Land: 4.081
Nationaal Park Heuvelrug: 4.075
De Friese WIJlanden: 3.213
Saba en omringende zee: 2.666

Bron: Hetmooistenatuurgebied.nl