Rubriek

Dieren

Rubriek

Het meest fascinerende natuurfenomeen dat bestaat: de vogeltrek. Ieder voor- en najaar vliegen miljarden vogels van hun wintergebieden naar de broedgebieden en weer terug. Pal boven ons hoofd! Maar waarom doen ze dat? En hóe doen ze dat? En waar en wanneer kunt u iets van dit spektakel meekrijgen? Ga het eerste weekend van oktober mee op excursie met Vogelbescherming en ontdek het allemaal.

Nationaal Vogeltrekweekend

Om zoveel mogelijk mensen van de vogeltrek te laten genieten organiseert Vogelbescherming dit najaar het Nationaal Vogeltrekweekend. Dit wordt een weekend vol excursies; op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Begin oktober is namelijk een erg drukke tijd in de lucht boven Nederland: het is een komen en gaan van vogels. Onze broedvogels vertrekken en noordelijke vogels trekken naar of door ons land. Er zijn diverse excursies in gebieden waar veel trekvogels komen rusten of voedsel zoeken. Deelnemers kunnen er de vogeltrek meemaken en deskundige uitleg krijgen over de vogels die worden waargenomen en over vogeltrek in het algemeen. Ook lezingen en cursussen behoren tot de mogelijkheden. Kijk op vogelweek voor de activiteiten. Alle activiteiten zijn uiteraard Corona-proof.

Vogels tellen met de Birdwatch

Omdat er begin oktober zoveel vogels te zien zijn, gaan vogelaars in deze periode massaal naar buiten om te tellen. Zaterdag 3 oktober is daarom ook de Euro Birdwatch, een internationale trekvogeltelling. Vogelaars uit meer dan 30 landen in Europa doen hier aan mee.  Op zo’n 150 telposten in ons land wordt op deze dag ook druk geturfd.  Belangstellenden kunnen zo’n trektelpost bezoeken.

Aanmelden

Op vogelweek kan iedereen zien waar in de omgeving – en de rest van het land – vogeltrekactiviteiten worden gehouden. En u kunt zich meteen aanmelden. Wees er snel bij, want de ervaring leert dat de excursies in een mum van tijd vol zijn.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Misschien heeft u er al eens vaker over nagedacht om een hondje aan te schaffen, maar heeft u deze stap tot op heden nog niet gezet. In dit artikel leest u waarom het altijd goed is om een hond aan te schaffen en zeker in deze tijd van het Covid-19 virus.

  1. Een hond verminderd stress: Voelt u zich vaak gestrest en is het lastig om ontspanning te vinden? Dan kan een hond hierbij helpen. Het aaien van een hond verminderd voor veel mensen het gevoel van angst, maar ook druk van buitenaf. Aanraking tussen mens en dier is goed. Netzo als aanraking tussen mens en mens!
  2. Het hebben van een huisdier verminderd eenzaamheid: We horen vaak van ouderen om ons heen dat zij zich vaak eenzaam voelen. Hun partner is overleden en kinderen komen maar af en toe op bezoek. Een hond kan dan een goede keuze zijn. Ouderen hebben zo niet het gevoel alleen in huis te zijn. De hond is er altijd en is altijd bereid om te luisteren naar de verhalen van zijn of haar baasje. Daarnaast zorgt een hond op straat ook voor contactmomenten. Een hond moet immers uitgelaten worden en tijdens de wandeling is het makkelijker om een praatje te maken met een andere hondenbezitter.
  3. Blijf in beweging: Zoals hierboven aangegeven wil de hond graag een paar keer per dag een wandeling maken. Dit is niet alleen goed voor de hond, maar ook voor u! U blijft zo in beweging en u haalt ook nog eens een frisse neus. Bent u minder goed ter been is het ook mogelijk om de hond met uw rollator uit te laten. U heeft dan iets meer steun tijdens de wandeling en u kunt ook gemakkelijk gaan zitten wanneer u moe bent. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen met een huisdier actiever en meer in beweging zijn dan mensen zonder huisdier
  4. Meer zelfvertrouwen: Hondenbezitters ervaren vaak al meer verantwoordelijkheidsgevoel, omdat ze iets hebben om voor te zorgen. Daarnaast zorgt een hond vaak ook voor meer zelfvertrouwen bij de eigenaar en er is met een hond in huis altijd een veilige thuishaven voor mens en dier!

Heeft u nog steeds twijfels of een hond past bij uw leven? Dan hebben wij ook nog even gekeken naar honden die goed passen bij baasjes met een wat hogere leeftijd. Veelal is een wat kleinere hond een goede keuze. Deze zijn wat makkelijker uit te laten wanneer u wat minder goed ter been bent. Ook heeft een kleinere hond vaak wat minder beweging nodig dan een grotere hond. U hoeft dus geen kilometers te wandelen per dag.

Goede voorbeelden van kleinere hondjes zijn de maltezer, dwergschnauzer of de Cavalier King Charles-spaniël. Wilt u liever geen jong puppy in huis die alles nog moet leren dan is het ook goed om een keer een kijkje te nemen in het asiel. Hier zitten vaak wat ouderen honden die met smart op zoek zijn naar een nieuw thuis. Op deze manier kunt u beide genieten van elkaar! Zorg goed voor de hond door lekker te wandelen, een goede mand voor hem neer te zetten en door hem natuurlijk lekker Prins hondenvoer te geven.

Geen twijfels meer! Het is tijd voor een hond.

De warme temperaturen komen er weer aan. Heerlijk om weer lekker buiten te zitten, terrasjes te pakken en het water op te zoeken. Voor uw viervoeter kunnen de warme temperaturen voor veel ongemakken zorgen. Iedere hond reageert anders op de warmte. Oververhitting ligt al snel op de loer door dat honden hun warmte niet kwijt kunnen en ook nog eens een dikke isolerende vacht hebben. Enkele tips om uw viervoeter tijdens de warmte koel te houden.

Pas uw wandelrondje aan

Kies voor schaduwrijke wandelpaden. Pas op met asfalt wegen. Asfalt warmt snel op en kan de pootjes van uw hond verbanden. Ga niet wandelen op het heetst van de dag maar kies voor de vroege ochtend of late avond. Heeft u een hele actieve hond? Rem hem dan af in het spelen en rennen en wacht hiermee tot de zon wat minder fel is. Een rondje rennen met de fiets is met hoge temperaturen niet te doen voor uw hond. Net als bij mensen moet de intensiteit van het bewegen bij hoge temperaturen geminderd worden.

Verkoeling voor uw hond

Creëer in de tuin schaduw plekken met bijvoorbeeld een parasol waar uw hond onder kan gaan liggen. Honden zullen niet altijd uit zich zelf in de schaduw gaan liggen dus haal ze uit de zon als ze er zelf in gaan liggen.  Zet geen ijskoud water neer voor uw hond maar zorg dat er wel voldoende is. Uw huis ook opgewarmd van binnen? Overweeg om uw hond even op de koele garage vloer te leggen, voor de hond heerlijk om even bij te komen. Er zijn natuurlijk ook hulpmiddelen die u kunt aanschaffen zoals een koelmat, een speciale koelhalsband of een koeljas. Gooi nooit zomaar een emmer koud water over uw hond maar laat hem wennen en gebruik brijvoorkeur lauw of kraanwater.

Lekker zwemmen

Afkoelen door een stukje zwemmen in een recreatieplas is natuurlijk een leuke manier om af te koelen. Controleer van te voren of honden in het hoogseizoen welkom zijn. Neem een dekentje mee zodat uw hond hier naar het zwemmen op uit kan rusten. Zand kan aan uw voeten al warm zijn maar ook voor uw hond. Ga niet op het heetst van de dag naar een recreatieplas maar kies voor de ochtend of avond.

Laat nooit met warm weer uw hond achter in de auto. Er zijn al heel veel campagnes geweest en toch horen we elk jaar weer berichten van autoramen die zijn ingeslagen om de hond te bevrijden, niet doen. Heeft u het zelf warm dan heeft uw viervoeter het ook warm dus ga samen lekker afkoelen. Het actieve leven kan weer opgepakt worden wanneer de temperaturen weer gezakt zijn.

In de zomer zullen veel mensen in eigen land blijven en waarom niet Nederland heeft zo veel mooie plekken. Het is dan ook leuk om eens een andere dierentuin te bezoeken en bekijk de dieren eens van dicht bij. Wegens de maatregelen zal een dierentuin bezoek er toch iets anders uit komen te zien. Ik heb de  grote dierentuinen op een rijtje gezet met hun verschillende maatregelen zodat u veilig op pad kunt.

Online tickets en regels

Bij elke dierentuin dient u online te reserveren, normaal kunt u ter plaatsen een kaartje halen en naar binnen lopen maar dit gaat helaas niet. Door te reserveren kunnen ze zien hoeveel mensen er binnen zijn en hoe laat ze komen. Zo kunnen ze er voor zorgen dat niet iedereen op het zelfde moment komt en dat er geen rijen ontstaan. Wanneer u een dierentuin wilt bezoeken kunt u op de site kijken en uw plekje reserveren. Dit kan soms de dag er voor nog als u geluk heeft maar heeft u al een datum reserveer dan snel voordat uw gewenste tijd niet meer kan. Op elk park zullen ze de 1,5 meter aan kunnen houden en zal er bewegwijzering komen zodat alles eenrichtingsverkeer is. De toiletten en andere zaken zullen vaker gereinigd worden.

Een bezoek aan Burgers’ Zoo

Op het park wordt de 1,5 gehandhaafd en zorgen ze hierbij voor voldoende ruimte. Er is heldere informatie aanwezig en ook vindt u handige bewegwijzering zodat u geen tegenliggers tegen kunt komen. De toiletten zijn open en worden uiteraard extra schoongemaakt. De kinderen kunnen buiten lekker de speeltuin in maar de binnenspeeltuin is helaas gesloten. Wilt u wat gaan eten? Enkele restaurant zijn open, 1 persoon van het huishouden mag naar binnen om hier iets op te halen.

Op ontdekking in Dierenpark Amersfoort

Wilt u wat eten halen op het park of wilt u een leuk souvenirtje meenemen? Er kan op het moment alleen betaald worden met een pinpas zo wordt contact met de caissière vermeden. Er zijn niet veel dierentuinen waar een hond toegestaan is, bij dierenpark Amersfoort kon dat eerder wel. Helaas moeten honden nu thuis blijven zodat ze de 1,5 meter afstand kunnen waarborgen.

Panda’s bezoeken bij Ouwehands Dierenpark

In de dierentuin zult u geregeld bordjes tegen komen ‘houd afstand, leef als een panda’ zo wordt u er aan herinnerd om toch een stapje opzij te doen wanneer iemand langs u loopt. De zeeleeuwenshows en theatershows kunnen voorlopig niet doorgaan, de veiligheidsregels kunnen hier niet worden nageleefd. Het nachtdierenverblijf kan daardoor ook nog niet open en zal nog een tijdje dicht zitten.

De Limburgse Gaia ZOO

De dierentuin heeft veel aanpassingen moeten maken en u kunt nu een heerlijk dagje uit beleven. De restaurants zijn weer open en er zijn ook verschillende zit gelegenheden op het park waar u wat zou kunnen eten. De voederpresentaties zijn er op het moment niet maar op elk bordje staat genoeg informatie over uw favoriete dier. Het bos met doodshoofdapen blijft op het moment gesloten wegens besmettingsgevaar zo ook de kinderboerderij en het parkietenparadijs.

Een dagje uit naar de dierentuin is goed te combineren met een nachtje weg zodat u er even helemaal tussen uit bent. U kunt een heerlijk weekendje weg boeken via Enjoy.nl en geniet van een onbezorgd verblijf.

Nieuwe postcode-scanner onthult vogels in eigen achtertuin

Vogelbescherming Nederland lanceert MijnVogeltuin.nl, waarmee een grote campagne voor vergroening van Nederlandse tuinen start. Grote trekker van de website is de unieke postcode-scanner waarmee tuinbezitters binnen een oogwenk ontdekken welke vogels er in hun tuin leven. Men kan direct met de vergroening van de tuin aan de slag door de gepersonaliseerde tuintips.  Zo wordt tuinieren leuker, groener en krijg je als bonus een hoop gevleugelde vrienden.

Een koolmees in een stadstuin of een grote bonte specht in een tuin aan de rand van een bos. Elke tuin trekt andere vogels. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen blijer en gelukkiger worden van de vogels in hun tuin (GFK onderzoek 2018: 95% van de tuinbezitters wil meer vogels en dieren in de tuin). Toch weten veel mensen niet wat ze kunnen doen om die vogels daadwerkelijk naar hun tuin te krijgen. Daar gaat Vogelbescherming iets aan doen met Mijnvogeltuin.nl.

Postcode onthult tuinvogels
De site werkt heel eenvoudig. Na het invullen van een postcode vertelt MijnVogeltuin.nl welke vogels er in de buurt leven. Door jarenlang onderzoek weet Vogelbescherming precies hoe de verspreiding van de tuinvogels in Nederland is. Maar de website gaat nog verder. Er kan een keus gemaakt worden uit 5 vogels die iemand graag in zijn tuin zou zien. MijnVogeltuin.nl geeft vervolgens gratis tuinadvies op maat hoe de 5 gekozen vogels door inrichting van de tuin naar de tuin te lokken zijn .

Tegels eruit, groen erin!
Alle tuinen in Nederland bij elkaar vormen een gigantisch natuurgebied van bijna 80.000 voetbalvelden, waar tuinvogels het enorm naar hun zin kunnen hebben. Toch is zo’n 40% van de tuinen bestraat, verhard of betegeld. Tuineigenaren verjagen daardoor – vaak onbewust – de vogels uit hun tuin. Door tuinen vogelvriendelijker in te richten dragen we samen een steentje bij aan de natuur in ons land. Bovendien nemen groene tuinen veel meer water op en dragen ze bij aan het voorkomen van wateroverlast na stortbuien. Dus tegels eruit, groen erin!

Doe de test op Mijnvogeltuin.nl

Foto: van de Vogelbescherming

Tegenwoordig wonen steeds meer mensen alleen en het aantal personen die zich eenzaam voelen wordt steeds groter. We hebben het dan niet alleen over pensioengerechtigde ouderen, maar ook jongere mensen die geen partner hebben of alleen wonen na een scheiding voelen zich erg alleen. Er zijn natuurlijk altijd mensen die het prettig vinden om hun leven in te richten zonder te hoeven overleggen met een partner, maar niet iedereen is gelukkig met het alleen zijn. Een huisdier nemen tegen eenzaamheid kan een goede oplossing zijn. Als men dan thuiskomt is er altijd iemand die u begroet en die is blij dat u weer terug bent. Ook de stilte wordt hiermee weggenomen.

Senioren die in een verzorgingshuis wonen mogen niet altijd een huisdier nemen omdat het personeel vindt dat zij al genoeg te doen hebben en ook niet nog eens de kattenbak willen verschoven of de hond uit te laten. In sommige verzorgingshuizen is het wel toegestaan om een huisdier te nemen zolang familieleden maar de verzorging ervan voor hun rekening nemen en de dieren niet uit de kamer lopen. Zo kan een hond, een kat of een vogel een gezellig huisdier zijn voor ouderen. Denk er dan over na dat een hond of een kat jaren mee gaat. Dus ook over 10 jaar zal de hond waarschijnlijk nog leven en ook dan moet de hond nog uitgelaten worden. U kunt dan natuurlijk altijd nog overleggen met familie of zij eventueel de hond uit willen laten mocht het zo zijn dat u niet meer in de gelegenheid bent de hond zelfstandig uit te laten. Wanneer u een hond aanschaft, is het ook noodzakelijk om een aantal hondenspullen aan te schaffen zoals accessoires, maar ook snacks en voeding.

Kortom: een huisdier kan heel goed werken tegen eenzaamheid. Eenzaamheid mag je niet onderschatten, want dit is de meest kwellende kwaal onder ouderen.

Vogels vinden steeds moeilijker een goede broedplaats, omdat natuurlijke leefgebieden en nestplaatsen steeds meer verloren gaan. U helpt vogels enorm door een nestkast in uw tuin op te hangen. Bovendien geniet u dan dadelijk van de vogels die hun jongen komen voeden. Een prachtig schouwspel van Moeder Natuur.
Merkt u het al? De natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap om spoedig de lente te verwelkomen. De dagen worden langer, de temperaturen klimmen gestaag en de vogels maken zich op voor het broedseizoen. Ze zingen hun mooiste lied, met als doel een partner te vinden om een liefdesnestje mee te bouwen. Daarnaast verdedigen ze op deze wijze hun broedterritorium.

Geef vogels een (t)huis
Een nestkast in uw tuin geeft veel kijkplezier! U maakt het leven van uw (jonge) tuinvogels van dichtbij mee. Want helaas verdwijnen natuurlijke nestplaatsen langzaam. Akkers worden armer, gaten en kieren in gebouwen gedicht en kapotte dakpannen vervangen. Ook oude boomholtes worden zeldzamer. Kortom, het vinden van goede huisvestiging is steeds moeilijker voor de vogels. Een nestkast geeft jonge vogels een grotere overlevingskans. De vogels zijn u dankbaar voor een plekje om te nestelen of slapen.

De juiste nestkast voor de juiste vogel
Hang niet zomaar een nestkast op in uw tuin. Iedere vogel stelt andere eisen: vooral de invliegopening bepaalt welke vogelsoort in uw nestkast gaat broeden. Hou daarom in de gaten welke vogels regelmatig uw tuin bezoeken. Een kleine invliegopening is bijvoorbeeld het meest geschikt voor mussen en mezen. Terwijl roodborsten, winterkoninkjes en merels juist op zoek zijn naar een halfopen invliegopening. Ook voor spreeuwen, zwaluwen en steenuilen zijn er speciale nestkasten verkrijgbaar. Bent u (nog) geen echte vogelkenner en weet u niet zo goed waar te beginnen? Start dan eens met twee of drie kastjes met een invliegopening van 32 mm en een of twee halfopen nestkasten.

Tips
Bij het ophangen van een nestkast is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. We geven een aantal tips! Vogels nestelen graag op een rustige plaats, minimaal 1,5 tot 2 meter boven de grond. Plaats de invliegopening in noordoostelijke of oostelijke richting, zodat de nestkast niet in de volle zon hangt en beschut is tegen wind of regen. Daarnaast is het belangrijk om de nestkast goed beschermd op te hangen, maar wel met een vrije aanvliegroute. Zo hebben ze goed zicht op hun omgeving en zijn ze veilig voor roofdieren.

Hang nu nestkasten op
Wilt u dit voorjaar nog genieten van jonge, fluitende vogels in uw tuin? Hang voor eind maart een nestkast op en de kans is groot dat u deze lente bewoners heeft. Kies bijvoorbeeld voor een traditionele houten nestkast of een duurzame WoodStone® nestkast van topkwaliteit. Nestkasten van Vivara zijn ontwikkeld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en ornithologen en daardoor volledig afgestemd op de vogels. Ook zijn de meeste nestkasten voorzien van het FSC keurmerk. Kijk voor meer tips en adviezen op www.vivara.nl.

Hoe kunnen mollen op een snelle en natuurvriendelijke wijze worden verjaagd?
Voor mensen met een tuin, zijn mollen een veelvoorkomend probleem. Zeker voor mensen die een mooi onderhouden grasmat hebben, kan een mol in de tuin desastreus zijn.

Zijn mollen nuttig in uw tuin?

Mollen leven voornamelijk onder de grond, waar ze gangen graven en op zoek zijn naar voedsel. In principe zijn mollen voor de natuur hele nuttige beesten die allerlei ongedierte opeten waar uw tuin liever van af is. Zo eten ze bijvoorbeeld slakken, emelten en engerlingen. Allerlei insecten die ook schade in de tuin aanrichten bijvoorbeeld jonge bladeren en graswortels opeten.

De reden waarom mensen geen mollen in de tuin willen

De reden waarom veel mensen toch liever geen mollen in hun tuin zien, is omdat mollen een tuin van de ene op de andere dag kunnen veranderen in een complete ravage. Molshopen verpesten in een korte tijd de mooie strakke grasmat waar u al jarenlang zoveel zorg, liefde en aandacht  aan besteedt. Molshopen zijn de hoopjes zand die ontstaan wanneer mollen hun gangen en tunnels onder de grond graven. Voor mollen zijn deze molshopen noodzakelijk, maar voor uw tuin een ware nachtmerrie.  Er zijn verschillende manier om mollen te bestrijden door bijvoorbeeld een mollenklem te gebruiken. Ook zijn er meer natuurvriendelijke manieren om mollen te bestrijden of zelfs om mollen in de tuin preventief aan te pakken. Hieronder hebben we enkele natuurvriendelijke mollenbestrijding methodes voor u op een rijtje gezet.

Pak mollen preventief aan met mollengaas

Met mollengaas kunt u voorkomen dat mollen uw gazon verpesten. Het is echter wel een vrij arbeidsintensieve methode om molshopen te voorkomen. Het mollengaas wordt onder de grasmat gelegd, waardoor de mollen geen gaten meer in de tuin kunnen graven. Hierdoor wordt de tuin totaal onaantrekkelijk voor mollen, waardoor ze zich niet in uw tuin zullen laten zien.

mollengaas

Een mollenval

Wanneer het kwaad al is geschied en de mollen al in uw tuin aanwezig zijn, dan is het te laat voor preventieve middelen zoals mollengaas. Er zijn verschillende middelen waarmee mollen bestreden kunnen worden. Zo kunt u mollenklemmen plaatsen waardoor de mollen direct om het leven komen. Een meer natuurvriendelijke manier om mollen te bestrijden is door het plaatsen van een mollenval. Een mollenval is eigenlijk een vangkoker waarin de dieren levend gevangen worden. De koker wordt geplaatst in een veel belopen mollengang. Wanneer de mol in de koker terecht komt, kan hij hier zelf niet meer uit. Op deze manier kan de mol levend worden gevangen en later weer ergens in de natuur worden vrijgelaten.

mollenkoker

Mollen carbid

Mollen zijn erg gevoelig voor bepaalde geuren. Er zijn verschillende planten zoals de Keizerskroon die u in de tuin kunt plaatsen, waarvan wordt gezegd dat mollen deze door de geur liever uit de weg gaan. Ook deze planten zijn preventieve middelen waardoor mollen liever niet in uw tuin komen. Heeft u echter al last van mollen, dan kunnen deze ook worden verjaagd door middel van mollen carbid. Mollen carbid wordt veel gebruikt in Duitsland omdat mollen hier een beschermde diersoort zijn en men deze niet zo maar mag doden. Misschien heeft u wel eerder gehoord van carbid dat wordt gebruikt met nieuwjaar voor carbidschieten. Mollen carbid is net even iets anders maar heeft in principe dezelfde werking. Wanneer het carbid in de mollengangen wordt geplaatst en een beetje met water wordt besprenkeld, ontstaat er een chemische reactie. Hierbij komt een gas vrij waar mollen niet tegen kunnen. De mollen zullen door deze mollenbestrijding methode uw tuin snel verlaten en ook niet snel meer terugkeren.

mollen-carbid