Rubriek

Dieren

Rubriek

Nieuwe postcode-scanner onthult vogels in eigen achtertuin

Vogelbescherming Nederland lanceert MijnVogeltuin.nl, waarmee een grote campagne voor vergroening van Nederlandse tuinen start. Grote trekker van de website is de unieke postcode-scanner waarmee tuinbezitters binnen een oogwenk ontdekken welke vogels er in hun tuin leven. Men kan direct met de vergroening van de tuin aan de slag door de gepersonaliseerde tuintips.  Zo wordt tuinieren leuker, groener en krijg je als bonus een hoop gevleugelde vrienden.

Een koolmees in een stadstuin of een grote bonte specht in een tuin aan de rand van een bos. Elke tuin trekt andere vogels. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen blijer en gelukkiger worden van de vogels in hun tuin (GFK onderzoek 2018: 95% van de tuinbezitters wil meer vogels en dieren in de tuin). Toch weten veel mensen niet wat ze kunnen doen om die vogels daadwerkelijk naar hun tuin te krijgen. Daar gaat Vogelbescherming iets aan doen met Mijnvogeltuin.nl.

Postcode onthult tuinvogels
De site werkt heel eenvoudig. Na het invullen van een postcode vertelt MijnVogeltuin.nl welke vogels er in de buurt leven. Door jarenlang onderzoek weet Vogelbescherming precies hoe de verspreiding van de tuinvogels in Nederland is. Maar de website gaat nog verder. Er kan een keus gemaakt worden uit 5 vogels die iemand graag in zijn tuin zou zien. MijnVogeltuin.nl geeft vervolgens gratis tuinadvies op maat hoe de 5 gekozen vogels door inrichting van de tuin naar de tuin te lokken zijn .

Tegels eruit, groen erin!
Alle tuinen in Nederland bij elkaar vormen een gigantisch natuurgebied van bijna 80.000 voetbalvelden, waar tuinvogels het enorm naar hun zin kunnen hebben. Toch is zo’n 40% van de tuinen bestraat, verhard of betegeld. Tuineigenaren verjagen daardoor – vaak onbewust – de vogels uit hun tuin. Door tuinen vogelvriendelijker in te richten dragen we samen een steentje bij aan de natuur in ons land. Bovendien nemen groene tuinen veel meer water op en dragen ze bij aan het voorkomen van wateroverlast na stortbuien. Dus tegels eruit, groen erin!

Doe de test op Mijnvogeltuin.nl

Foto: van de Vogelbescherming

Tegenwoordig wonen steeds meer mensen alleen en het aantal personen die zich eenzaam voelen wordt steeds groter. We hebben het dan niet alleen over pensioengerechtigde ouderen, maar ook jongere mensen die geen partner hebben of alleen wonen na een scheiding voelen zich erg alleen. Er zijn natuurlijk altijd mensen die het prettig vinden om hun leven in te richten zonder te hoeven overleggen met een partner, maar niet iedereen is gelukkig met het alleen zijn. Een huisdier nemen tegen eenzaamheid kan een goede oplossing zijn. Als men dan thuiskomt is er altijd iemand die u begroet en die is blij dat u weer terug bent. Ook de stilte wordt hiermee weggenomen.

Senioren die in een verzorgingshuis wonen mogen niet altijd een huisdier nemen omdat het personeel vindt dat zij al genoeg te doen hebben en ook niet nog eens de kattenbak willen verschoven of de hond uit te laten. In sommige verzorgingshuizen is het wel toegestaan om een huisdier te nemen zolang familieleden maar de verzorging ervan voor hun rekening nemen en de dieren niet uit de kamer lopen. Zo kan een hond, een kat of een vogel een gezellig huisdier zijn voor ouderen. Denk er dan over na dat een hond of een kat jaren mee gaat. Dus ook over 10 jaar zal de hond waarschijnlijk nog leven en ook dan moet de hond nog uitgelaten worden. U kunt dan natuurlijk altijd nog overleggen met familie of zij eventueel de hond uit willen laten mocht het zo zijn dat u niet meer in de gelegenheid bent de hond zelfstandig uit te laten. Wanneer u een hond aanschaft, is het ook noodzakelijk om een aantal hondenspullen aan te schaffen zoals accessoires, maar ook snacks en voeding.

Kortom: een huisdier kan heel goed werken tegen eenzaamheid. Eenzaamheid mag je niet onderschatten, want dit is de meest kwellende kwaal onder ouderen.

Vogels vinden steeds moeilijker een goede broedplaats, omdat natuurlijke leefgebieden en nestplaatsen steeds meer verloren gaan. U helpt vogels enorm door een nestkast in uw tuin op te hangen. Bovendien geniet u dan dadelijk van de vogels die hun jongen komen voeden. Een prachtig schouwspel van Moeder Natuur.
Merkt u het al? De natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap om spoedig de lente te verwelkomen. De dagen worden langer, de temperaturen klimmen gestaag en de vogels maken zich op voor het broedseizoen. Ze zingen hun mooiste lied, met als doel een partner te vinden om een liefdesnestje mee te bouwen. Daarnaast verdedigen ze op deze wijze hun broedterritorium.

Geef vogels een (t)huis
Een nestkast in uw tuin geeft veel kijkplezier! U maakt het leven van uw (jonge) tuinvogels van dichtbij mee. Want helaas verdwijnen natuurlijke nestplaatsen langzaam. Akkers worden armer, gaten en kieren in gebouwen gedicht en kapotte dakpannen vervangen. Ook oude boomholtes worden zeldzamer. Kortom, het vinden van goede huisvestiging is steeds moeilijker voor de vogels. Een nestkast geeft jonge vogels een grotere overlevingskans. De vogels zijn u dankbaar voor een plekje om te nestelen of slapen.

De juiste nestkast voor de juiste vogel
Hang niet zomaar een nestkast op in uw tuin. Iedere vogel stelt andere eisen: vooral de invliegopening bepaalt welke vogelsoort in uw nestkast gaat broeden. Hou daarom in de gaten welke vogels regelmatig uw tuin bezoeken. Een kleine invliegopening is bijvoorbeeld het meest geschikt voor mussen en mezen. Terwijl roodborsten, winterkoninkjes en merels juist op zoek zijn naar een halfopen invliegopening. Ook voor spreeuwen, zwaluwen en steenuilen zijn er speciale nestkasten verkrijgbaar. Bent u (nog) geen echte vogelkenner en weet u niet zo goed waar te beginnen? Start dan eens met twee of drie kastjes met een invliegopening van 32 mm en een of twee halfopen nestkasten.

Tips
Bij het ophangen van een nestkast is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. We geven een aantal tips! Vogels nestelen graag op een rustige plaats, minimaal 1,5 tot 2 meter boven de grond. Plaats de invliegopening in noordoostelijke of oostelijke richting, zodat de nestkast niet in de volle zon hangt en beschut is tegen wind of regen. Daarnaast is het belangrijk om de nestkast goed beschermd op te hangen, maar wel met een vrije aanvliegroute. Zo hebben ze goed zicht op hun omgeving en zijn ze veilig voor roofdieren.

Hang nu nestkasten op
Wilt u dit voorjaar nog genieten van jonge, fluitende vogels in uw tuin? Hang voor eind maart een nestkast op en de kans is groot dat u deze lente bewoners heeft. Kies bijvoorbeeld voor een traditionele houten nestkast of een duurzame WoodStone® nestkast van topkwaliteit. Nestkasten van Vivara zijn ontwikkeld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en ornithologen en daardoor volledig afgestemd op de vogels. Ook zijn de meeste nestkasten voorzien van het FSC keurmerk. Kijk voor meer tips en adviezen op www.vivara.nl.

Hoe kunnen mollen op een snelle en natuurvriendelijke wijze worden verjaagd?
Voor mensen met een tuin, zijn mollen een veelvoorkomend probleem. Zeker voor mensen die een mooi onderhouden grasmat hebben, kan een mol in de tuin desastreus zijn.

Zijn mollen nuttig in uw tuin?

Mollen leven voornamelijk onder de grond, waar ze gangen graven en op zoek zijn naar voedsel. In principe zijn mollen voor de natuur hele nuttige beesten die allerlei ongedierte opeten waar uw tuin liever van af is. Zo eten ze bijvoorbeeld slakken, emelten en engerlingen. Allerlei insecten die ook schade in de tuin aanrichten bijvoorbeeld jonge bladeren en graswortels opeten.

De reden waarom mensen geen mollen in de tuin willen

De reden waarom veel mensen toch liever geen mollen in hun tuin zien, is omdat mollen een tuin van de ene op de andere dag kunnen veranderen in een complete ravage. Molshopen verpesten in een korte tijd de mooie strakke grasmat waar u al jarenlang zoveel zorg, liefde en aandacht  aan besteedt. Molshopen zijn de hoopjes zand die ontstaan wanneer mollen hun gangen en tunnels onder de grond graven. Voor mollen zijn deze molshopen noodzakelijk, maar voor uw tuin een ware nachtmerrie.  Er zijn verschillende manier om mollen te bestrijden door bijvoorbeeld een mollenklem te gebruiken. Ook zijn er meer natuurvriendelijke manieren om mollen te bestrijden of zelfs om mollen in de tuin preventief aan te pakken. Hieronder hebben we enkele natuurvriendelijke mollenbestrijding methodes voor u op een rijtje gezet.

Pak mollen preventief aan met mollengaas

Met mollengaas kunt u voorkomen dat mollen uw gazon verpesten. Het is echter wel een vrij arbeidsintensieve methode om molshopen te voorkomen. Het mollengaas wordt onder de grasmat gelegd, waardoor de mollen geen gaten meer in de tuin kunnen graven. Hierdoor wordt de tuin totaal onaantrekkelijk voor mollen, waardoor ze zich niet in uw tuin zullen laten zien.

mollengaas

Een mollenval

Wanneer het kwaad al is geschied en de mollen al in uw tuin aanwezig zijn, dan is het te laat voor preventieve middelen zoals mollengaas. Er zijn verschillende middelen waarmee mollen bestreden kunnen worden. Zo kunt u mollenklemmen plaatsen waardoor de mollen direct om het leven komen. Een meer natuurvriendelijke manier om mollen te bestrijden is door het plaatsen van een mollenval. Een mollenval is eigenlijk een vangkoker waarin de dieren levend gevangen worden. De koker wordt geplaatst in een veel belopen mollengang. Wanneer de mol in de koker terecht komt, kan hij hier zelf niet meer uit. Op deze manier kan de mol levend worden gevangen en later weer ergens in de natuur worden vrijgelaten.

mollenkoker

Mollen carbid

Mollen zijn erg gevoelig voor bepaalde geuren. Er zijn verschillende planten zoals de Keizerskroon die u in de tuin kunt plaatsen, waarvan wordt gezegd dat mollen deze door de geur liever uit de weg gaan. Ook deze planten zijn preventieve middelen waardoor mollen liever niet in uw tuin komen. Heeft u echter al last van mollen, dan kunnen deze ook worden verjaagd door middel van mollen carbid. Mollen carbid wordt veel gebruikt in Duitsland omdat mollen hier een beschermde diersoort zijn en men deze niet zo maar mag doden. Misschien heeft u wel eerder gehoord van carbid dat wordt gebruikt met nieuwjaar voor carbidschieten. Mollen carbid is net even iets anders maar heeft in principe dezelfde werking. Wanneer het carbid in de mollengangen wordt geplaatst en een beetje met water wordt besprenkeld, ontstaat er een chemische reactie. Hierbij komt een gas vrij waar mollen niet tegen kunnen. De mollen zullen door deze mollenbestrijding methode uw tuin snel verlaten en ook niet snel meer terugkeren.

mollen-carbid

Verschrikkelijk smakelijke pompoenen voor de dieren van DierenPark Amersfoort. Aanstaande maandag is het Halloween, maar de dierbewoners in Amersfoort nemen alvast een voorproefje. “Zonder spoken, geesten en zombies, maar met Halloween-pompoenen die niet alleen smakelijk, maar ook nog eens een perfecte verrijking voor de dieren zijn: zij moeten flink in beweging komen voor een lekker hapje”, legt hoofddierverzorger Willem Verdonck uit.

“De pompoenen die de stokstaartjes en de geelborstkapucijnapen krijgen, zijn uitgehold en gevuld met meelwormen en hooi. De dieren doen er alles aan om het lekkers op te peuzelen. Met hun poten graaien zij het eten uit de pompoenen en de apen proberen de oranje Halloween-iconen zelfs kapot te slaan om bij de hapjes te komen”, legt Willem uit. De tijgers van de Amersfoortse dierentuin gaan een stuk ruwer met de pompoenen om. “Zij duiken op de herfstgroente af en verscheuren de pompoenen binnen de kortste keren in duizend stukken.”

Het geven van de pompoenen is een ‘win-win-win-situatie’: de dieren vinden het lekker, zij komen ervoor in beweging én voor de bezoekers zijn de capriolen van de dierbewoners ook nog eens leuk om te zien”, vertelt Willem. DierenPark Amersfoort wenst iedereen een griezelige Halloween toe!

Als je wat ouder wordt, kan het erg gezellig zijn om een hond in huis te nemen. Het liefst een hond die al getraind is, zodat hij zich netjes gedraagt. Een rustige hond, die niet te veel drukte met zich meebrengt. Een goede vriend voor als de dagen eenzaam worden. Een bewaker, die ’s nachts trouw beneden blijft en oppast dat er geen vreemden binnenkomen. Maar als oudere is niet elk ras hiervoor geschikt. Neem bijvoorbeeld een jonge husky: een drukteschopper eersteklas die minimaal 10 kilometer per dag moet kunnen lopen. Niet ideaal dus. Wij maakten een top 8 van geschikte hondenrassen voor senioren.

1. King Charles Spaniël

Deze kleine spaniël is een echte lieverd. Het is een knuffelhond die dol is op gezelschap en zich gemakkelijk aan iemand hecht. Ook is de hond gemakkelijk te trainen en volgt hij graag commando’s op. De hond heeft relatief weinig beweging nodig en is tevreden met korte wandelingen.

2. Engelse Buldog

Hoewel deze hond vrij groot is, is hij over het algemeen ook vrij lui. En dat betekent: een lieve, rustige hond die uren kan doorbrengen bij zijn baasje. Ben je zelf wat actiever en neem je de hond veel mee uit, dan zal de hond vanzelf ook fitter en actiever worden.

3. Border Collie

De Border Collie is natuurlijk bekend van Lassie. Deze rustige hond is heel gemakkelijk in de omgang en al tevreden als hij regelmatig uitgelaten wordt. Hij heeft wel een lange vacht, die regelmatig geborsteld moet worden.

4. Berner Sennen

Om nog even bij de grote honden te blijven: de Berner Sennen is geen klein hondje. Maar hij is wel lief en heeft een zacht karakter. Hoewel de jonge Berner Sennen wat speels kan zijn, is de volwassen hond rustig en geduldig.

5. Shih Tzu

Dit kleine hondje is een koppig klein beestje. Niet bijzonder goed in luisteren naar commando’s, maar wel een lief schoothondje. Omdat het ras zo klein blijft, zorgt het hondje niet snel voor problemen op straat.

6. Beagle

De Beagle blijft ook vrij klein. De hond is liever lui dan moe, maar heeft altijd zin om even een blokje om te gaan. Door de korte vacht, heeft de hond weinig verzorging nodig. Al is een lekkere aaibeurt altijd goed natuurlijk.

7. ChowChow

Oké, hij ziet er niet echt uit als een waakhond. Toch is de Chowchow wel behoorlijk waaks. Hij hecht zich meestal aan één iemand, die hij dan de rest van zijn leven trouw zal blijven. Vaak is dat degene die hem voert en verzorgt.

8. Pekinees

Het Pekineesje is een klein schoothondje, maar het is absoluut geen keffer. Mits ze goed zijn opgevoed zal je deze hond maar weinig horen blaffen. Hoewel spelletjes altijd leuk zijn, is het een rustig hondje met een goed karakter.

Voer en verzorging van een hond

Als senior zit je meestal niet te wachten op veel extra werk van een hond. Deze hondenrassen hebben variërende vachtlengtes, dus zal de ene hond wat meer geborsteld moeten worden dan de andere. Er zijn kleine hondjes bij, maar ook middelgrote en grote honden. Echter, als je op de goede plaats het voer voor de hond bestelt, hoeft een grote hond niet veel duurder te zijn dan een kleine. Hier vind je bijvoorbeeld voordelig hondenvoer, waardoor een grote hond ook niet duur is in onderhoud en verzorging.

Een hond is voor senioren een echte vriend. Samen kun je de tijd door komen. Een simpele aai of een knuffel en je hond is je dankbaar. Bovendien kan een waakse hond, zoals de ChowChow, je ook een veiliger gevoel geven in de lange avonden waarop je alleen thuis bent. Met een hond haal je gezelligheid en veiligheid in huis. En bovendien is een hond natuurlijk ook een perfect gespreksonderwerp als je aan het wandelen bent…

Er is een Senegal galago geboren in DierenPark Amersfoort. Het jong is twee weken oud, maar laat zich nu pas zien. “De eerste weken verbleef de galago bij moeder in een nestkast, maar langzamerhand is de tijd aangebroken om de buitenwereld te verkennen”, vertelt dierverzorgster Christel Broekman. De Senegal galago is een apensoort die in de nacht actief is.

“Regelmatig zie je moeder eten zoeken om het voedsel vervolgens naar haar jong in de nestkast te brengen”, vertelt Christel. “De jonge galago laat nu regelmatig het koppie zien, maar zelfstandig op pad gaan duurt nog eventjes.” De geslachtsbepaling van het jong laat ook nog even op zich wachten. “Dat duurt nog een halfjaar; wij laten de galago voorlopig met rust onder de veilige hoede van moeder.”

De Senegal galago’s leven in de Amersfoortse dierentuin in De Nacht. In dit nachtdierenhuis is het bioritme omgedraaid: overdag is het donker, ’s nachts is het licht. “Als de donkerte is gevallen, gaat moeder op zoek naar eten voor haar jong en dat gaat gepaard met grote sprongen van wel drie tot vijf meter”, zegt Christel. “Het duurt nog even totdat de bezoeker het jong acrobatische stunts zien uithalen, maar met een beetje geluk zie je de galago wel nieuwsgierig de wereld inkijken.”

Hallo allemaal, afgelopen week hebben we weer een klein onderzoekje uitgezet. Ditmaal met als onderwerp huisdieren. Maar wat vinden we eigenlijk van huisdieren? Bent u allen ook zo nieuwsgierig naar de uitslag van het onderzoek? 

Graag dank ik de deelnemers/sters wie dit onderzoek mede mogelijk hebben gemaakt. Er zijn ook dit keer weer vele respondenten. Bent u de volgende?

Wat vinden we eigenlijk van huisdieren
Uit onderzoek is gebleken dat u allen in het algemeen erg positief denkt over huisdieren, ruim 50% vindt huisdieren leuk en zelfs 40% vindt huisdieren geweldig. Daarnaast ziet 26% het als afleiding.

Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat ruim 55% van u altijd al huisdieren heeft gehad en dat bijna 30% in het verleden huidieren heeft gehad. Momenteel geeft 60% van u aan momenteel huisdieren te hebben. 16% heeft helaas geen tijd voor huisdieren en een enkeling vindt ze te duur.

Soort huisdier
Maar welke soorten huisdieren vallen nu in de smaak? Reptielen, insecten, volges, vissen, honden, katten of knaagdieren? Misschien wel klein vee?

Even een overzicht:

  1. Honden
  2. Katten
  3. Vissen
  4. Vogels
  5. Knaagdieren

De reden
Waarom hebben we eigenlijk een huisdier? Geen idee eigenlijk, bij ons thuis is het net een kinderboerderij. Vogels, geitjes, honden en zelfs kippen kunt u bij ons thuis terug vinden. 

  1. Gewoon, zomaar we vinden huisdieren gewoon erg leuk!
  2. We zijn altijd opgegroeid met huisdieren en we kunnen niet meer zonder..
  3. Het helpt ons tegen de eenzaamheid, we voelen ons met huisdieren minder eenzaam.

Extraś kopen
Wat kopen we naast de basismiddelen als voer en onderdak eigenlijk nog meer voor onze huisdieren? Er is namelijk van alles te koop u kunt het zo gek niet bedenken.. Op 1 staan de snoepjes en het lekkers gevolgd door de speeltjes en op de derde plek staan de knuffels en kussens. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het kopen van verzorgingsproducten.

Wilt u in de toekomst ook mee doen aan ons onderzoek en kans maken op leuke prijzen? Meld u dan nu nog aan op vijftigplusonderzoek.nl!

Tot snel!

Siamang-vrouwtje Ella keek letterlijk de aap uit de boom toen zij voor het eerst kennis maakte met wellicht wel haar aanstaande liefje Luca. “Zo’n eerste ontmoeting buiten is voor beide partijen toch wel spannend”, vertelt hoofdverzorger Willem Verdonck.

Het vrouwtje slingert als eerst naar buiten, terwijl nieuwkomer Luca enkele minuten op zich laat wachten. “Hij moest de afgelopen dagen in het binnenverblijf nog duidelijk wennen aan zijn nieuwe omgeving”, vertelt de hoofdverzorger. “Wij waren er dan ook niet zeker van of Luca naar buiten wilde komen, maar mooi om te zien dat hij na even twijfelen deze stap toch heeft gezet.”

Luca is een 15-jarig siamang-mannetje afkomstig uit een Belgische dierentuin. De twee apen zijn aan elkaar gekoppeld, omdat zij allebei erg belangrijke dieren zijn voor het fokprogramma van de siamangs. “Wij zijn blij dat wij deze vrijgezelle heer aan Ella hebben kunnen voorstellen, want voor het fokprogramma zou het erg mooi zijn als dit koppel in de toekomst jongen krijgt”, vertelt Willem Verdonck. “Nu is het wachten op een match, maar als het eenmaal raak is, blijven deze monogame apen in principe de rest van hun leven bij elkaar.” De twee siamangs zijn nu samen te zien in hun buitenverblijf in DierenPark Amersfoort.