Menu
Zorg & Hulp

‘Zorg voor bejaarden komt in de knel’: enquête onder gemeenten

Dat zij moeilijk in staat zijn om met het beschikbare budget volgend jaar zorg voor zieke ouderen en gehandicapten te organiseren denkt 40 procent van de gemeenten. Zo blijkt uit een enquête van de Volkskrant die door 161 van de ruim 400 gemeenten is ingevuld. De gemeente worden verantwoordelijk voor de begeleiding, dagbesteding en kortdurende opvang voor chronisch zieken en gehandicapten die niet in een instelling wonen in 2015. Volgend jaar moeten ook mensen die door ziekte zelf hun huishouden niet kunnen doen en daar nu nog via het zorgkantoor een vergoeding voor krijgen aankloppen bij hun gemeente. Idee er achter is dat het lokaal bestuur dichter bij de mensen staat dan de landelijke overheid en daarom de zorg dus efficiënter kan organiseren. Slechts één derde van de gemeenten heeft er vertrouwen in dat het straks lukt om deze taken goed uit te voeren blijkt uit de enquête.
Dat het op dit moment zeker niet gaat lukken met het bekendgemaakte beschikbare budget zegt een vijfde gemeenten. Nog eens een vijfde geeft zich daarover grote zorgen te maken.  Met stevige bezuinigingen is waar de overheveling van de zorg voor langdurig zieken en gehandicapten. Er wordt bijvoorbeeld 40 procent gekort op het budget voor hulp in de huishouding voor ouderen en zieken.

Geen invulling aan bezuiniging
Nog geen idee hoe zij die laatste bezuiniging gaan realiseren heeft bijna de helft van de gemeenten die de enquête invulden. 46 procent van de gemeenten die dat al wel weten ziet zich gedwongen om het aantal uren thuiszorg per persoon te korten. Dat geldt bijvoorbeeld voor gemeenten als Almere, Delft en Enschede. Hulp in de huishouding ontzeggen aan bepaalde groepen ouderen wil een minderheid van de gemeenten. De maatregel die het meest genoemd wordt is het uitsluiten van hogere inkomensgroepen van  thuiszorg. Eerder werd door Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) er op gewezen dat het juridisch niet kan: bij het oordeel over een thuiszorgaanvraag mag iemand inkomen of eigen vermogen niet worden meegewogen. Wel is het eventueel mogelijk om een hogere bijdrage te vragen. Enkele gemeente antwoord in de enquête dat zij mensen van thuiszorg willen uitsluiten die een voldoende sociaal netwerk hebben om zelf hun hulp in de huishouding te regelen.
De VNG geeft echter aan dat ook deze inzet van familie-, vrienden en buren in de zorg- waar het kabinet steeds meer op hamert – niet kan worden afgedwongen. ‘Een goed gesprek’ is in feite het enige drukmiddel dat een gemeente heeft.
De ouderen- en gehandicaptenzorg komt voor rekeningen van de gemeenten in 2015. Echter 40 procent van de gemeenten denkt dat het met het beschikbare budget niet gaat lukken.

Bron: www.volkskrant.nl 

 

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.