Rubriek

Zorg & hulp

Rubriek

Er worden steeds meer levensloopbestendige woningen gebouwd. Deze huizen hebben bijvoorbeeld geen drempels, een inloopdouche, een slaapkamer op de begane grond en een keuken met inductiekookplaat. In andere woorden: er wordt gekozen voor dingen die nu handig zijn en in de toekomst ervoor zorgen dat u lekker in uw eigen huis kunt blijven wonen, zonder bang te hoeven zijn voor ongelukken. En waarom ook niet? Er zijn prachtige keukens en badkamers met inloopdouche!

Als u nu in een huis woont dat nog niet helemaal geschikt is voor een toekomst met zorg, dan is er nog steeds van alles mogelijk! Er zijn hulpmiddelen voor elke ruimte van uw huis. Denk bijvoorbeeld aan een antislipmat, een wc-verhoger of slimme verlichting die u met uw telefoon kunt bedienen. Dit zijn simpele en relatief goedkope oplossingen. Het is goed om uzelf, ook al ervaart u nu geen beperking, te informeren over de kosten van levensloopbestendige woningen. Zo weet u waar u aan toe bent!

Meer dan alleen het aanpassen van uw huis

Maar er komt meer kijken bij zelfredzaam wonen dan alleen het aanpassen van uw huis. Een belangrijke angst voor veel mensen die langer thuis blijven wonen is eenzaamheid. Als u alleen woont en niet meer zo heel mobiel bent, hoe zorgt u er dan voor dat u niet in een sociaal isolement raakt?

Eenzaamheid bij ouderen komt helaas veel voor. Maar gelukkig is er ook veel aan te doen. Het belangrijkste is dat u accepteert dat u zich eenzaam voelt en vervolgens verantwoordelijkheid neemt voor dat gevoel. Niemand anders kan dat voor u doen. Wat kunt u zelf doen? In de tips tegen eenzaamheid bij ouderen, vind u er alles over.

Blijf onafhankelijk

Een handige manier voor het tegengaan van eenzaamheid als u ouder wordt is het behouden van uw mobiliteit. Zolang u zelf nog kunt bepalen waar u heen gaat en wanneer bent u ten eerste niet afhankelijk van anderen én kunt u makkelijker uw sociale contacten onderhouden. Hoe zorgt u er bijvoorbeeld voor dat u mobiel blijft als u uw auto niet meer kunt gebruiken? Een manier om voordelig mobiel en onafhankelijk te blijven is een 45 km-auto. Klinkt een beetje oubollig misschien, maar tegenwoordig is niets minder waar. Brommobielen zijn ontzettend gaaf geworden. Ook ideaal: u kunt in een 45 km-auto rijden zonder rijbewijs.

Kortom: bij zelfredzaam wonen komt meer kijken dan alleen het aanpassen van uw woning. Informeert u zich goed over de mogelijk- en onmogelijkheden. Een leuke plek vol inspiratie en tips is de Facebookpagina @langerthuishuis, neem er eens kijkje.

Hoewel er zeker redenen zijn om naar een zorginstelling te verhuizen, zullen de meeste senioren toch liever in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat geldt ook voor minder validen die het zelf nét niet redden, maar ook niet de rest van hun leven in de zorgsector willen doorbrengen. Met thuishulp kunnen veel mensen langer thuis blijven wonen, toch zijn deze diensten vaak beperkt tot korte momenten. Met domotica kan het leven van zorgbehoevenden verbeterd worden, daarnaast kunnen zorgverleners zich richten op de kerntaken om zo een betere kwaliteit van zorg te verlenen. Ook voor familieleden kunnen technologische vernieuwingen ervoor zorgen dat naasten comfortabel kunnen leven, op basis van zelfstandigheid en een gevoel van eigenwaarde. Omdat het begrip “domotica” niet voor iedereen even duidelijk zal zijn, zullen we in dit artikel elektrische gordijnen (PoweredBlinds) als voorbeeld nemen. Wat voegt deze vorm van raamdecoratie toe aan zorgverlening?

Wat is domotica?

Domotica is een overkoepelende term voor apparaten en diensten in huis die diverse taken automatisch kunnen verrichten, en de bewoners kunnen daarmee kunnen ontzorgen. In meer algemene zin spreken we van huisautomatisering of een “smart home”. Bij domotica staat zorg centraal, door technologisch geavanceerde hardware en software te installeren is het mogelijk allerlei standaard handelingen in huis te automatiseren. Dit verhoogt niet alleen het leefcomfort, het kan ook de veiligheid van de bewoners verbeteren, en de zorgverlener of mantelzorger ontlasten. Internet speelt een belangrijke rol bij de besturing van deze apparatuur, de gebruiker hoeft zelf geen kennis te hebben van internet technologie. De apparaten kunnen namelijk verregaand geautomatiseerd worden.

Wat zijn elektrische gordijnen?

De werking van gordijnen is eenvoudig maar doeltreffend; er hangt een half transparant of ondoorzichtig materiaal (meestal stof) aan een gordijnrails. Afhankelijk van het systeem kun je de gordijnen horizontaal of verticaal openen en sluiten. Dit kun je manueel doen door te bewegen, of via koordjes waar je aan moet trekken.

Het enige verschil met elektrische gordijnen is de gordijnrails. Daarin zit een motor gebouwd die de gordijnen opent en sluit. Dit kan een compleet set van gordijnen met gemotoriseerde rails zijn, of alleen een rails met motor waar de bestaande gordijnen aan bevestigd worden.

Hoe werkt elektrische raamdecoratie?

Er zijn verschillende manieren om de gordijnen te bedienen. Van halfautomatisch tot volledig geautomatiseerd:

 • Met een knop: Er wordt een knop bevestigd op de muur die draadloos in verbinding staat met de gordijnrails. Extra kabels leggen is dus niet nodig. Met een druk op de knop kun je de gordijnen openen of sluiten. Halfopen kan uiteraard ook.
 • Met een afstandsbediening: Met een afstandsbediening kun je overal in de kamer de gordijnen bedienen, bijvoorbeeld als je aan tafel zit. Het werkt bijna hetzelfde als de afstandsbediening van een televisietoestel, maar omdat de overdracht werkt met een onhoorbaar signaal hoef je niet de afstandsbediening op het apparaat te richten.
 • Met een mobiel toestel: Als je overweg kunt met een smartphone is het mogelijk om de raamdecoratie met een app te bedienen. Het werkt ook met een tablet. Het is zelfs mogelijk om vertrouwde personen op een andere locatie de gordijnen te laten bedienen.
 • Spraakbesturing: Iemand die slecht ter been is zou gebruik kunnen maken van spraakbesturing. Via een eenvoudig gesproken commando kunnen de elektrische gordijnen bediend worden.
 • Met een timer: Je kunt eenvoudig een tijdklok instellen zodat de gordijnen automatisch openen en sluiten, er is geen manuele actie meer vereist. De tijdklok moet uiteraard wel eenmalig ingesteld worden.
 • Met sensoren: Dit is een meer geavanceerde vorm van de voornoemde timer, ditmaal kan een sensor bepalen wanneer het licht of donker wordt. Dus ook wanneer de lucht plotseling betrekt tijdens een onweersbui zullen de gordijnen vanzelf sluiten, en later weer openen als de zon weer door de wolken komt.

Voordelen van elektrische gordijnen

Personen die zorgbehoevend zijn kun ingedeeld worden in drie groepen:

 1. Met een lichamelijke beperking
 2. Met een verstandelijke beperking
 3. Met zowel een lichamelijke als een verstandelijke beperking

Niet iedereen heeft de mobiliteit of kracht om een gordijn te bedienen. Wanneer er een bank voor het venster staat kan dit ook de toegang belemmeren. Geklungel met touwtjes biedt dan nauwelijks een oplossing. Dementerende senioren hebben soms niet meer het besef wanneer gordijnen open of dicht zijn, dit kan een grote impact hebben op de veiligheid. Met elektrische gordijnen kun je de functie die gordijnen vervullen automatiseren, of halfautomatisch laten verlopen middels hulp op afstand. Binnen een domotica installatie is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in noodsituaties de gordijnen te openen en de lichten in te schakelen. Zo kunnen hulpverleners direct de situatie overzien.

Met domotica oplossingen kun je ontzorgen met behoud van zelfstandigheid. Zelfs een eenvoudige handeling als een gordijn sluiten kan voor sommige mensen een onoverkomelijke uitdaging zijn

Het komt regelmatig voor bij oudere mensen, die meestal ook 40 jaar een zwaar beroep hebben gehad. We hebben het over knieslijtage. Wanneer het gaat om ernstige knieslijtage, kan ervoor worden gekozen een knieoperatie te laten doen.

Het gaat hier dan om een knieprothese oftewel een kunstknie. Nadat de operatie goed is verlopen ga je na gemiddeld 3 tot 6 dagen weer naar huis. Je wonden moeten zijn genezen en de knie moet 90 graden gebogen kunnen worden. Zodat je in de auto kan stappen. Je moet ook zelfstandig met krukken kunnen lopen, zodat je ook naar het toilet kunt.

Maar hoe ziet de revalidatie eruit en wat kan je allemaal doen om dit proces te helpen? We laten je het in dit artikel zien.

Het revalidatieproces na een knieoperatie

Het is een feit dat hoe sneller je weer op de been bent, des te beter je herstelproces zal verlopen. Soms wordt er gebruikt gemaakt van een “snel herstel methode”, meestal in bepaalde klinieken. Hierbij is het de bedoeling dat je snel mobiliseert, waardoor je veel sneller zal herstellen.

Veder zal je ook met een fysiotherapeut oefeningen doen. Deze laat je ook zien hoe je moet zitten en liggen, maar ook hoe je een stoel uitkomt. Ook het lopen met krukken zal worden geoefend.

Mensen denken vaak onterecht dat ze de knieprothese kunnen beschadigen. Maar wanneer alles met de nodige zorg wordt gedaan, zal dat niet gebeuren.

En hoe lang duurt de revalidatie?

Nadat je thuis bent gekomen uit het ziekenhuis, zal je zeker de eerste aantal weken wat hulp nodig hebben. Dit kan zijn voor boodschappen, maar ook huishoudelijk taken en persoonlijke verzorging. Wanneer dit niet mogelijk is, bestaat er ook de mogelijkheid te herstellen in een verzorgingstehuis.

De knie kan verder ook nog wel een half jaar, een beetje warm of gloeiend aanvoelen. Het heeft niet te maken met complicaties van de operatie zelf, maar meer met je lichaam dat moet wennen aan het onnatuurlijke materiaal. Je kan dit verhelpen door de knie 2 tot 3 maal per dag te koelen, waardoor de zwelling en eventuele pijn worden verminderd. Je kan hierdoor ook makkelijker oefeningen doen.

Lopen met krukken

In de eerste 6 tot 7 weken lopen je met 2 krukken, daarna nog 1 tot 2 weken met 1 kruk.

Je zal minimaal drie maanden 2 keer per week samen met de fysiotherapeut oefenen om weer goed te leren bewegen en lopen met de knie. En ook om de kniespieren weer te versterken. Zittende werkzaamheden kan je na zo’n 2 tot 7 weken hervatten, staande na 3,5 tot 4 maanden.

Bij elkaar zal de revalidatie 3 tot 6 maanden duren. Pas na 1 tot 1,5 jaar is het herstel helemaal voltooid. En kan je goed zeggen wat het echte resultaat is van de operatie.

De buigzaamheid van de knie

De natuurlijke bewegingen van de knie kunnen nooit voor de volle 100 procent worden nagebootst. In tegenstelling tot een nieuwe heup, waarmee meestal weer alles kan worden gedaan. Het kan dus zijn dat er wat kleine beperkingen zijn, welke dit zijn hangt af van hoe ver de knie kan worden gebogen.

Het hang ook af van de buigzaamheid van de knie voor de operatie. Was deze perfect, dan zal de buigzaamheid erna ook vele malen beter zijn. Het streven is sowieso om een buiging van 90 graden mogelijk te maken.

De werking van je nieuwe knie

De kunstknie functioneert na 10 jaar nog goed bij 95%, 15 jaar bij 90% en na 20 jaar 80 tot 85%. Zorg er wel voor dat je een gezond gewicht hebt en gepaste lichaamsbeweging (wandelen, fietsen of oefeningen op maat) doet.

Informeer bij een mogelijk willekeurige infectie (huid, tenen, blaas etc.) je huisarts en zeg dat je een knieprothese hebt! Maak hier voor kleine ingrepen ook melding van bij de behandelend arts.

5 tips voor tijdens het revalideren

Hieronder vind je 5 tips die jou kunnen helpen tijdens het revalidatieproces.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Stel je in op het feit dat je herstel wel 3 maanden kan duren voordat je de dagelijkse dingen weer kan doen (boodschappen, werken, wandelen, fietsen en meer).

2. Neem een aantal dingen door met familie, vrienden en werkgever

Neem het goed met familie en vrienden door zodat ze je tijdens het herstel kunnen ondersteunen. Zorg dat je heel duidelijk maakt aan werkgever en bedrijfsarts, dat herstel nodig is en te snel (volop) beginnen deze belemmert.

3. Beter de operatie in, betekent beter eruit

Hoe sterker je knie, beter de coördinatie en des te rustiger deze is voor de operatie des te sneller gaat je herstel na de operatie.

4. Luister naar je lichaam en jouw knie

Zorg dat je goed luistert naar je lichaam en jouw knie. Voorkom overbelasting door zo af en toe wanneer nodig op de rem te trappen (figuurlijk).

5. Gebruik een hometrainer

Je doet er slim aan een hometrainer te kopen (of te huren). Wanneer je gaat revalideren met een hometrainer fiets versterkt de spierkracht, verbetert de mobiliteit en vergroot je jouw conditie.

Ga in eerste instantie voor een hometrainer en geen spinningfiets, de verschillen kun je hier lezen.

Conclusie

Je weet nu hoe de revalidatie (en tijdsduur) na een knieoperatie eruit ziet. Neem de tips uit dit artikel mee, om het herstel extra goed te laten verlopen.

Jaarlijks worden er bij zo’n 7000 mensen een stoma geplaatst. Hiervan is 71% ouder dan 60 jaar, 24% is tussen de 40 a 60 en 5% tussen de 0 en 40 jaar. Het grootste gedeelte is dus ouder dan 60 jaar, maar heeft een stoma nu ook een grotere impact op oudere mensen?

Wat is een stoma eigenlijk:
Een stoma is een kunstmatige uitgang. Een opening die een lichaamsholte verbindt met de buitenwereld. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dikke darm, dunne darm of de urineleiders. Een stoma wordt aangelegd als ontlasting of urine het lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Bijvoorbeeld bij ontstekingen, aangeboren afwijkingen of bij tumoren en poliepen.

Dan is er ook nog een verschil tussen tijdelijke stoma’s en blijvende stoma’s soms is de kwaal van tijdelijke aard of is het in verband met een operatie noodzakelijk om tijdelijk een stoma aan te leggen. Deze wordt daarna weer verwijderd en de ontlasting en urine kan dan weer via de normale weg het lichaam verlaten. Helaas is dit niet in alle gevallen mogelijk en is het noodzakelijk dat de stoma voor de rest van het leven wordt geplaatst.

Een stoma is dus een hulpmiddel en geen ziekte op zich. Het is er juist voor bedoeld om kwalen te verminderen en minder pijn en klachten te ervaren.

Nu antwoord op de vraag of een stoma inderdaad meer impact heeft op ouderen

arts-onderzoeker Norbert Verweij heeft hier onderzoek naar gedaan. De invloed van een stoma op zich bij mensen en of dit inderdaad wezenlijk anders is bij ouderen. En concludeerde dat er weinig verschil is. Hieronder een deel van zijn bevindingen:

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen zelf hun stoma verzorgen. Hierbij is het wel zo dat 1 op de 10 mensen ouder dan 80 jaar hulp nodig heeft bij de verzorging en dat dit aantal lager is bij mensen jonger dan 80 jaar. Ook blijkt dat leeftijd niet zoveel te maken heeft met de impact die de stoma geeft. Het gaat dan om dagelijkse handelingen zoals aankleden en douchen, boodschappen doen, de omgang met anderen, het beoefenen van hobby’s en het ervaren van onzekerheid en afhankelijkheid. Er is wél een verschil wanneer het gaat om van huis weg te zijn. Mensen ouder dan 80 jaar hebben hier meer moeite mee dan mensen jonger dan 80. Verder ervaren mensen onder de 80 jaar vaker dat hun kwaliteit van leven achteruit is gegaan dan mensen ouder dan 80 jaar. Met name bij mensen jonger dan 70 jaar, ervaart ongeveer de helft dat de kwaliteit van leven slechter is geworden. Interessant aan het onderzoek is dat mensen die al langer een stoma hebben, minder overlast ervaren. Dit uit zich in een betere kwaliteit van leven dan in de eerste jaren. Tot wel bijna 50 procent van de mensen die een stoma hebben, ervaart achteruitgang in kwaliteit van leven. Bij mensen die al langer dan 11 jaar een stoma hebben, is het aantal mensen dat hierdoor een mindere kwaliteit van leven ervaart gedaald tot 20 procent. (bron stomavereniging.nl)

Dat er weinig verschil is neemt niet weg dat een stoma op zich wel een grote impact heeft op het leven.

Wanneer het gehoor slechter wordt dan kan dit heel wat problemen opleveren. In het begin stadium merken we vaak niet dat het gehoor slechter wordt, maar neemt dit serieuzere vormen aan dan ontstaan er merkbare problemen. In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorende en een derde hiervan maakt gebruik van een hoortoestel. Ondanks deze hoge aantallen zijn er nog altijd veel mensen die geen hoortoestel willen en vaak ook ontkennen dat ze wat slechter horen.

Toch heeft het gebruik van een hoortoestel vele voordelen. Daarnaast blijft de ontwikkeling in nieuwe soorten hoortoestellen nog steeds doorgaan. De grote apparaten die je achter je hoor moest dragen behoren echt tot het verleden. Tegenwoordig zijn veel hoortoestellen bijna onzichtbaar en bijvoorbeeld ook in te stellen via een handige app op de mobiele telefoon.

Het grootste voordeel aan het dragen van een hoortoestel is natuurlijk dat het gehoor verbeterd wordt en u gewoon weer kunt deelnemen aan verschillende activiteiten die misschien wat lastiger waren toen u niet goed kon horen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met gehoorproblemen bepaalde plekken mijden, omdat ze in grotere gezelschappen vaak niet meer kunnen volgen waar het over gaat. Gehoorproblemen kunnen dan dus ook zorgen voor een sociaal isolement.

Het voordeel van hoortoestellen van Oogvoororen.nl is dat ze audiciens aan huis kunnen verzorgen door heel Nederland. U hoeft dus niet naar een winkel, maar zij komen gewoon bij u thuis om het juiste hoortoestel aan te meten.

Ook heeft u daarna 60 dagen om het gekozen hoortoestel uit te proberen. Mocht het dan niet naar wens zijn kunt u deze omwisselen. Ook kan uw hoortoestel online worden aangepast. Voor kleine onderhoudszaken hoeft u dus ook niet naar een winkel!

Deze audicien kan alle merken hoortoestellen aanbieden en werkt ook met de diverse zorgverzekeraars samen, zodat u ook voor vergoeding van uw hoortoestel in aanmerking komt.

Dus twijfelt u nog of een hoortoestel voor u de juiste oplossing is dan bent u met bovenstaande verhaal wellicht wat verder op weg geholpen om toch te kiezen voor een hoortoestel.

 

Antoinette Hertsenberg onderzoekt in een nieuw seizoen Dokters van Morgen spraakmakende innovaties in de zorg. Hoe kunnen we met behulp van ons DNA een lang en gezond leven leiden? Kunnen we met behulp van ons immuunsysteem ziektes als MS en kanker genezen? En hoe belangrijk is een evenwichtig microbioom voor onze gezondheid? Antoinette volgt een patiënt die na een dwarslaesie weer kan lopen en duikt wederom in de wereld van bacteriofagen. Dokters van Morgen is vanaf dinsdag 8 januari 2019 te zien om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Kun je veroudering vertragen door DNA te veranderen?

Ouder dan 100 jaar worden; in goede gezondheid en zonder een spoor van geheugenverlies. Is dat mogelijk? En in hoeverre speelt je DNA hierbij een rol? Dementie, hartziekten en kanker kunnen allemaal het gevolg zijn van veroudering van het DNA. Kun je die veroudering vertragen of stopzetten door het DNA te veranderen? Antoinette ontmoet onder meer biohacker en microbioloog Brian Hanley, die dit op zichzelf probeert. En ze spreekt met dr. Peter de Keizer, die muizen veel langer gezond hield met een levenselixer.

Immuunsysteem beïnvloeden

Als je immuunsysteem niet goed werkt, kunnen onder andere MS, allergieën of kanker ontstaan. Wat hebben deze ziektes met elkaar te maken? En hoe kunnen we het immuunsysteem beïnvloeden? Antoinette kijkt mee met MS-patiënten die via voeding hun ziekte proberen terug te dringen. Ze volgt het proces bij de Pindapoli, waarbij onderzocht wordt of voorkomen kan worden dat baby Sepp, net als zijn moeder, een pinda-allergie ontwikkelt. En ze ontmoet Prof. Jolanda de Vries, die met een baanbrekende therapie het immuunsysteem van kankerpatiënten kan resetten, zodat de kankercellen door het eigen lichaam worden afgebroken.

Uniek kijkje in de darmen

Antoinette duikt in de wereld van ons microbioom. Ze volgt de Britse journalist en arts Michael Mosley, die een uniek kijkje geeft in zijn darmen. Er blijkt een heel universum schuil te gaan in de wereld van bacteriën. Voor patiënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS) blijkt een evenwichtig microbioom alle verschil te maken. Dokters van Morgen volgt Lieke, Tim en Rosemary, die tien weken lang hun voeding aanpassen op basis van hun microbioom in de hoop beter te worden. En olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden laat, samen met Antoinette, zijn microbioom checken in Israël om zo tot een gepersonaliseerd dieet te komen.

Weer lopen na een dwarslaesie

Dokters van Morgen volgt een jaar lang Gert-Jan, die na een operatie in Zwitserland weer kan lopen na een dwarslaesie. Een doorbraak in de wereld van de revalidatie. En in de Verenigde Staten worden hersenschuddingen heel anders behandeld dan in Nederland. Daar is zelfs bij wet geregeld dat bij sportwedstrijden je verplicht gewisseld wordt na een val. Antoinette volgt toptalent Rianne Schorel, die na een voetbalwedstrijd een zware hersenschudding oploopt en zelfs depressief wordt. Na intensieve behandeling in de Verenigde Staten kan zij alles weer. En het programma neemt een kijkje in het gloednieuwe Daan Theeuwes Kliniek, waar gefocust wordt op jongeren en jongvolwassenen.

Bacteriofagen: waar staan we in Nederland?

Al eerder besteedde Dokters van Morgen aandacht aan bacteriofagen. Fagentherapie als alternatief voor antibiotica is in Nederland niet toegestaan. Na de uitzending vestigden velen hun hoop op bacteriofagen en zijn er verschillende acties ondernomen om ook in Nederland patiënten te behandelen. Maar hoe staat het er nu in Nederland voor? Kunnen patiënten inmiddels behandeld worden? We volgden het afgelopen jaar verschillende patiënten die voor hun zoektocht naar onder andere naar Georgië en Polen afreisden. En Antoinette gaat naar Brussel en de Verenigde Staten, waar inmiddels studies zijn begonnen naar fagen als toepassing voor (ernstige) infecties.

Foto: Elvin Boer

De technologie staat niet meer stil en elektriciteit is van groot belang in al de technologische ontwikkelingen van de laatste decennia. Aan de hand van deze nieuwe technologieën probeert men het leven van de mens makkelijker te maken. Al die ontwikkelingen kunnen u pet te boven gaan. Wat heeft u aan al die ontwikkelingen?

Elektrische fiets
Een groot voordeel van elektriciteit is dat het een aandrijvende kracht kan zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de elektrische fiets. Dankzij het motortje in de fiets, dat gevoed wordt door een batterij, krijgt u wat extra pedaalkracht. Hierdoor wordt u minder fysiek beperkt; er kunnen weer mooie routes van weleer worden gereden. Wij hebben een aantal leuke fietsritten op een rij gezet.

Alarm bij ongeluk
Ook wanneer het minder goed met u gaat, kan de technologie van dienst zijn. Zo is er een mobiel personenalarm in de vorm van een horloge. Dit alarm kan men gebruiken als men zich niet veilig voelt of ten val komt. Zo wordt er een beroep gedaan op een familielid of noodcentrale.

Robots die helpen
Objecten zoals de elektrische fiets ondersteunen de eigen krachten, maar er zijn ook items die alles op zichzelf doen, namelijk robots. Zo is er onder andere de robotstofzuiger die zelf het hele huis stofzuigt zonder dat u iets moet doen. Een ander voorbeeld is de Robomow: een kleine robot die het gras maait. Het gaat nog verder dan dit, want er zijn zelfs robots die naar u luisteren en met u praten. Het gaat hier over de zorgrobot. Dit is een project dat nog voor een groot deel in ontwikkeling is, maar het doel van de zorgrobot is om te luisteren naar mensen, te reageren op wat ze zeggen en hun gezelschap te houden. Dit om eenzaamheid tegen te gaan.

Veel voordelen, wat zijn de nadelen?
Zowel de elektrische fiets als het mobiele personenalarm hebben één heel groot voordeel: ze geven een stuk van de vrijheid terug. U hoeft niet langer na te denken over wat u wel en niet kan, want dankzij deze technologische hulpmiddelen wordt u altijd ondersteund of bijgestaan. Kiest u voor de robots, dan verliest u ergens wel wat sociaal contact. Vervangt de Robomow niet een beetje de tuinman waar u wel eens een praatje mee kon maken? Of zorgt de robot die stofzuigt er niet voor dat de poetshulp, die voor enkele uren wat extra leven in huis brengt, wat overbodig wordt? Daarnaast zullen de energiekosten wat stijgen, omdat dergelijke apparaten opgeladen moeten blijven. Door energie vergelijken drukt u de kosten door het beste contract te kiezen. Zoals met zoveel dingen hangt het ook hier grotendeels af van de persoonlijke voorkeur. Voor de ene kan een robot in huis een grote hulp zijn, voor de andere wordt het misschien een gemis van sociaal contact. Hoe dan ook, de technologie bestaat er om het leven voor iedereen wat makkelijker te maken. U kiest zelf of u dat wilt, fijn vindt en welke producten u kiest.

 

Draagt u ook al jaren een bril? Dat is niet zo gek want 6 op de 10 Nederlanders krijgt op jongere of latere leeftijd last van verminderd zicht.

Ervaart u ook nadelen van het dragen van uw bril? Bijvoorbeeld dat deze beslaat wanneer u ergens binnenkomt, dat deze in de weg zit wanneer u iemand anders met een bril gedag wilt zeggen of dat u uw bril regelmatig kwijt bent, omdat u deze even op een plekje heeft neergelegd omdat deze in de weg zat.

Wellicht dat het dan tijd wordt om te overwegen om op lezen over te stappen. Het inbrengen van de lens duurt misschien iets langer dan het opzetten van uw bril, maar lenzen hebben ook tal van voordelen.

 • Ze zitten direct op uw oog. Dus geen last van vervormd beeld of vervelende spiegelingen
 • Lenzen beslaan niet
 • Wanneer u uw lenzen eenmaal in heeft raakt u ze niet zomaar kwijt
 • Uw uiterlijk veranderd niet

Bent u ook overtuigd van het feit dat u liever lenzen heeft dan een bril? Kijk dan eens op lens2day voor de mogelijkheden.

De tijd dat een wandelstok een stoffig en oud imago had, ligt gelukkig al lang achter ons. Zeker wanneer je kiest voor een mooie, modieuze wandelstok met een leuk printje van Ninee Wandelstokken. Een hippe wandelstok voor dames en heren waarbij een uitstekende kwaliteit centraal staat. Combineer het noodzakelijk kwaad met het aangename met een wandelstok als modeaccessoire.

De redenen waarom je behoefte hebt aan een wandelstok kunnen erg uiteenlopend zijn: bij pijnklachten, na een operatie, bij evenwichtsproblemen, wanneer je niet meer zelfverzekerd bent of als je slechtziend bent. Om wat voor reden je ook op zoek bent naar een wandelstok, de volgende voordelen ga je zeker ervaren.

Ontlastend

Wandelstokken ontlasten je spieren, rug en knieën tijdens het lopen tot wel 30%. Door de juiste ondersteuning die een wandelstok biedt, wordt lopen minder vermoeiend en houd je het langer vol.

Ook kan een wandelstok je ontlasten na bijvoorbeeld een operatie aan je rug, enkel, knie of heup.

Evenwicht en balans

Het lopen met een wandelstok zorgt voor het lopen in een bepaald ritme met evenwicht en balans. Dit geldt zowel voor mensen met evenwichtsproblemen als voor fanatieke (berg)wandelaars die met een zware rugzak lopen.

Glijd je uit of maak je een misstap? Dan kan je je met een wandelstok opvangen en je balans weer terugvinden. Ook perfect dus om te gebruiken op gladde en/of moeilijke ondergronden.

Zelfverzekerd

Was je een enthousiast wandelaar en ging je er regelmatig op uit? Maar ben je wat minder zelfverzekerd om wat voor reden dan ook? Een wandelstok kan je weer een stukje zelfverzekerdheid teruggeven, waardoor je weer met plezier de benenwagen neemt.

Handig mee te nemen

Ga je regelmatig op vakantie of weekendjes weg? Dan is een opvouwbare wandelstok een perfecte oplossing. Een opvouwbare wandelstok stop je namelijk eenvoudig in je koffer, weekendtas of zelfs handtas. Heb je hem nodig om bijvoorbeeld de afstanden op het vliegveld te overbruggen of een lekkere wandeling te maken? Dan heb je de wandelstok binnen no time klaar voor vertrek.

Ervaar het zelf en kies voor de vele voordelen die een wandelstok te bieden heeft.

Heeft u steunzolen en bent u van plan binnenkort nieuwe schoenen te kopen? Dan is het wel belangrijk om even te letten op de volgende aandachtspuntjes. Niet iedere schoen is namelijk geschikt om uw steunzolen in te plaatsen.

Heeft de nieuwe schoen een los voetbed dat er uitgenomen kan worden dan kunt u deze gemakkelijk vervangen door uw steunzolen. Daarnaast is het belangrijk dat de schoen een goed hiel heeft, zodat de steunzool ook goed op zijn plek blijft zitten. Ditzelfde geldt voor een goede sluiting, zodat u niet u in uw schoen gaat glijden. Tot slot moet de schoen ook stevig genoeg zijn. Een slappe gymschoen biedt te weinig steun en hierdoor kunnen de klachten blijven bestaan.

Wij adviseren u dan ook voor de aanschaf van nieuwe schoenen naar een schoenenzaak te gaan. U kunt direct kijken of de steunzool in de schoen past.

Natuurlijk kunt u online vooronderzoek doen welke schoenen u mooi vindt. Zo kunt u kijken bij Schuurman-schoenen.nl en dan in de winkel tot de daadwerkelijk aanschaf overgaan.