Rubriek

Interieur

Rubriek

De woonkamer moet er natuurlijk knus en gezellig uitzien. Maar het is ook belangrijk om te denken aan de veiligheid, bijvoorbeeld om te voorkomen dat u valt. In dit artikel delen we een aantal handige tips om de zithoek aangenaam en veilig in te richten.

Tip 1: Koop een geschikte stoel

Door de jaren heen kan het steeds lastiger worden om op te staan uit de stoel. Voor uw eigen veiligheid is het daarom verstandig om een hogere relaxstoel aan te schaffen. Eventueel eentje die elektrisch te bedienen is of een handige sta-op stoel met een speciaal mechanisme. We raden aan om verschillende stoelen te proberen als dat mogelijk is.

Tip 2: Pas op met kleedjes

Een vloerkleed in de woonkamer is erg gezellig, maar kan ook gevaarlijk zijn. U kunt al snel achter het kleed blijven hangen en struikelen. Haal daarom zo veel mogelijk kleden weg of leg ze vast. Let vooral op de opstaande randen. Als deze vastgeplakt worden of onder de meubels verdwijnen, is het risico al een stuk kleiner.

Tip 3: Hang de tv aan een muurbeugel

Tv beugel

Met een tv beugel is het niet meer mogelijk om het scherm per ongeluk om te stoten. Het hangt veilig aan de muur en neemt daarnaast weinig ruimte in beslag. Een stevige muurbeugel van Vogel’s is hiervoor een goede aankoop. Dit bedrijf verkoopt tv beugels in verschillende formaten en modellen. U kunt kiezen voor een eenvoudige platte tv beugel of voor een draai- en kantelbare tv beugel. Met de draaibare en kantelbare variant kunt u zelf de ideale kijkhoek bepalen. Hiermee zijn meteen nekklachten te voorkomen. Bovendien zal de zithoek er meteen erg modern uitzien met een tv scherm aan de wand.

Tip 4: Werk draden en snoeren weg

Werk alle draden en snoeren in de zithoek zo goed mogelijk weg. Dit geldt eigenlijk voor de hele woning. Het is een eenvoudige manier om struikelgevaar te beperken.

Tip 5: Zorg voor genoeg bewegingsruimte

Zet de woonkamer niet helemaal vol met spullen. Het is belangrijk dat er genoeg bewegingsruimte overblijft. Het is het beste als iedere plek bereikbaar is met een rollator, ook al maakt u hier (nog) geen gebruik van.

Tip 6: Schaf goede verlichting aan

Zorg ervoor dat er goede verlichting aanwezig is in de zithoek. Zo kunt u niet alleen beter lezen of puzzelen, maar ook beter zien waar u loopt. Schaf eventueel dimbare lampen aan om eenvoudig af te wisselen tussen sfeerlicht en functioneel licht.

Wil je graag een mooie vloer in je woning maar heb je geen zin, tijd of energie om iedere dag flink te moeten schrobben? Dan is een onderhoudsvrije vloer een slimme investering: zowel voor nu als voor in de toekomst. Hoe minder onderhoud de woning nodig heeft hoe langer je er namelijk onbezorgd kunt blijven wonen! Maar welke vloeren hebben nu het minste onderhoud nodig? We hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet!

1. De laminaatvloer

Een mooi laminaatvloertje biedt je de ideale combinatie van een mooie uitstraling, goede kwaliteit vloerbedekking én zo min mogelijk onderhoud. Het fijne aan een laminaatvloer is niet alleen dat je deze in no-time schoongemaakt hebt, maar ook dat je deze helemaal aan je eigen smaak en woonstijl aan kunt passen. Van een donkere eiken look tot een steen look: het is allemaal mogelijk! Laminaat is dan ook niet voor niets een van de meest voorkomende vloerbedekkingen in huizen door heel Nederland. Stijlvol, elegant, perfect te personaliseren en heel gemakkelijk te onderhouden!

Onderhoudsvrije vloer

2. Een rubberen vloer

Wil je een ontzettend slijtvaste vloer? Dan kies je voor een rubberen vloer. Deze vleor wordt niet voor niets vaak gebruik tvoor gymzalen en bedrijfspanden. Een rubberen vloer is makkelijk schoon te maken en daarnaast ook nog eens brandwerend en waterafstotend. Wat wil je nog meer?

3. Een linoleum vloer

Linoleum is samengesteld uit houtmeel, lijnzaad, hars, jute en nog een aantal natuurlijke materialen. Dit maakt de linoleum vloer niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, maar door de combinatie van materialen ook nog eens slijtvast en moeilijk ontvlambaar. Daarnaast is linoleum net als laminaat en rubber erg makkelijk schoon te maken én schoon te houden.

4. De gietvloer

Een gietvloer is tegenwoordig steeds populairder: zeker wanneer het om huizen met een wat industriële inrichting gaat. De vloer is ontzettend slijtvast en onderhoudsvriendelijk en wordt om die reden dan ook vaak in panden zoals ziekenhuizen gebruikt. De gietvloer heeft geen randen of naden en kan hierdoor makkelijk in één beweging schoongemaakt worden.

5. Een PVC vloer

Naast de gietvloer is ook de PVC vloer steeds populairder. De PVC vloer is waterdicht, onderhoudsvrij en net als laminaat ook nog eens geschikt voor vloerverwarming. Toch wel fijn als je snel koude voetjes hebt. Daarnaast kun je de PVC vloer in allerlei kleuren en patronen krijgen en hierdoor helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Wat voor vloer heb jij op dit moment in huis en hoeveel tijd besteed je aan het onderhoud?