Menu
Veiligheid in huis / Wonen

Wees inbrekers te slim af en investeer in IP beveiligingscamera’s

Gemiddeld genomen hebben mensen twee ogen met wisselende kwaliteit van zicht. In een huishouden met vier personen zijn dat acht ogen die de boel in de gaten kunnen houden. Tot alle ogen inclusief bezitters op vakantie gaan, wie let er dan op inbrekers en ander gespuis? Daarvoor zijn IP beveiligingscamera’s ontwikkeld, die houden jouw woning in de gaten, of je nu wel of niet thuis bent. En het mooiste van deze ‘ogen’ is dat jij er ook doorheen kunt kijken, waar je ook bent!

Camerabeveiliging voor iedereen

Het gebruik van camera’s is niet zo vreemd. Iedereen die in de laatste jaren cash heeft gepind bij een geldautomaat is vastgelegd op de camera. In London is er voor iedere 14 bewoners gemiddeld 1 camera. Installatie van dit soort professionele apparatuur is niet alleen ingewikkeld, het is ook erg kostbaar. Deze investering kan lonend zijn wanneer het criminaliteit tegengaat, maar particulieren kunnen niet zomaar duizenden euro’s op tafel leggen. Je moet dan beveiligingscamera’s kopen inclusief bekabeling, installatie en vaak ook gaten boren of andere aanpassingen in huis verrichten.

Om ook particuliere woonhuizen te kunnen beveiligen hebben diverse fabrikanten zoals het Franse bedrijf Somfy oplossingen ontwikkeld die niet alleen gebruiksvriendelijk zijn, maar ook betaalbaar. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van draadloze technologie, en met name internet. Een IP beveiligingscamera werkt via het standaard Internet Protocol, net zoals een smartphone of laptop. In plaats van de beelden en het geluid via een kabel naar een opslagapparaat te loodsen, worden ze via de cloud naar iedere gewenste locatie verzonden. Dit kan bijvoorbeeld een Google Drive of jouw persoonlijke Dropbox account zijn, of een beveiligde cloud drive die de fabrikant van de camera aanbiedt. Je kunt de beelden ook naar je eigen, lokale drive laten sturen als je hier de voorkeur aan geeft.

Binnen en buiten beveiligd

Binnen en buiten beveiligd

Er is onderscheid te maken tussen IP beveiligingscamera’s voor binnen- en buiten gebruik. De specificaties verschillen dus niet alleen per merk en type, maar ook per toepassing. Laten we als voorbeeld de Somfy Indoor en Outdoor cameras nemen. De versie voor buiten moet (spatwaterdicht) zijn en tegen meer extreme temperatuurverschillen bestand zijn. Plaats overigens een outdoor camera niet in de stromende regen, dan zie je door water op de lens het camerabeeld niet meer. Omdat er veel beeldinformatie vastgelegd moet worden, met andere woorden de camera moet een grotere afstand overbruggen, zal de resolutie minimaal Full HD moeten zijn. Binnen is de ruimte kleiner, ook dan heeft Full HD (1920×1280) de voorkeur maar 1280×720 zou ook nog mogelijk zijn. Daarnaast moet de kijkhoek extra groot zijn (fisheye lens). Waterdicht is binnen van minder belang, tenzij je de camera in het aquarium wilt plaatsen. Een behoorlijk unieke feature van de Somfy Indoor camera is de ‘privacy shutter’. Dit is een klepje dat je voor de lens kunt schuiven. Zo kun je bij aanwezigheid de camera uitschakelen, zonder het risico dat een hacker toch meekijkt terwijl je thuis bent. Daarnaast geeft het gewoon niet zo’n prettig gevoel met een camera die continue jouw doen en laten vastlegt.

Inbraakbeveiliging is meer dan een camera ophangen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, een camera die inbrekers vastlegt terwijl ze jouw kasten doorzoeken kan erop duiden dat het al te laat is. Een IP beveiligingscamera heeft zeker een preventieve werking, omdat inbrekers niet graag gefilmd worden, daarnaast mogen deuren die goed zijn afgesloten en ramen met een veilige sluiting uiteraard ook niet ontbreken. Met kleine sensoren op deuren en ramen kun je iedere keer dat een deur of raam geopend wordt een melding krijgen. Naast inbraakpreventie kan dit ook reuze handig zijn om te zien wanneer gezinsleden thuiskomen. Tijdens de vakantie kun je in plaats van een notificatie een alarmsignaal laten luiden.

Zelfs standaard smart home apparatuur kan opgenomen in de huisbeveiliging, hiervoor heb je eigenlijk wel een ‘bridge’ nodig zoals het TaHoma systeem. Zo kun je bij onraad de verlichting in huis laten inschakelen, dit schrikt inbrekers vaak al af. Je kunt ook bij zonsondergang elektrische raamdecoratie automatisch laten sluiten, wanneer je bijvoorbeeld pas laat thuis komt. Tijdens de vakantie zorgt automatisch openen en sluiten van de gordijnen ervoor dat de woning er bewoond uitziet, dit is ook weer een preventie maatregel. Mocht er buiten een verdacht persoon zijn, dan krijg je waar ook ter wereld een melding te zien. Je kunt dan live meekijken (mits je verbonden bent met het internet) en een vervolgactie ondernemen. Of stuur de melding naar vrienden of familie die wel in de buurt zijn en laat hen de politie bellen of poolshoogte nemen.

Je ziet het, er zijn heel wat ‘smart’ mogelijkheden om inbrekers te slim af te zijn.