Menu
Hulpmiddelen

Wat moet u weten als u een wandelstok koopt?

De mooiere dagen zijn weer aangebroken en u gaat er graag op uit om een wandeling te maken. Wanneer u slecht ter been bent, gaat dit wellicht wat lastiger. Een wandelstok is een fijn hulpmiddel die u ondersteuning biedt bij het wandelen. Er zijn verschillende wandelstokken te koop en dat kan de keuze voor een juiste wandelstok lastig maken. Ik geeft u een aantal tips waarop u kunt letten bij een wandelstok en de diverse soorten.

Belangrijke aandachtspunten

  • Soort handvat: Iedere wandelstok kent een ander soort handvat. Tevens er zijn verschillende maten. Er zijn bijvoorbeeld antislip handvatten, maar ook gesneden hout handvatten. U moet een handvat kiezen die comfortabel aanvoelt.
  • Links- of rechtshandig: Wist u dat ergonomische handvatten altijd links-of rechtshandig zijn? Bovendien kunt u het handvat niet voor de andere hand gebruiken.
  • Instelbare hoogte : De meeste wandelstokken zijn in hoogte verstelbaar. De wandelstok dient op juiste hoogte te zijn om lichamelijke klachten te voorkomen. De juiste hoogte kunt u berekenen door de afstand tussen de grond en uw polsgewricht op te meten. Bij meten dienen de armen ontspannen te zijn en draagt u schoenen.
  • Stabiliteit: Een wandelstok hoort stabiel te zijn. Stabiliteit wordt geboden door de rubberen doppen aan de onderkant van de wandelstok. De rubberen doppen zullen in de loop van de tijd verslijten dus vervang met regelmaat de doppen.

Soorten wandelstokken

  • Opvouwbaar: U wilt er graag op uit, maar u bent slecht ter been. Dan biedt de opvouwbare wandelstok uitkomst. U kunt deze wandelstok namelijk opvouwen tot een klein pakketje. Het kleine pakketje kunt u vormen door de verschillende delen van elkaar los te koppelen. Deze delen blijven bij elkaar door een elastiek. Mocht u de wandelstok weer nodig hebben dan houdt u het handvat vast en de wandelstok klapt vanzelf weer uit.
  • Wandelstok met zitje: u houdt ervan om lange wandelingen te maken, maar u wilt onderweg kunnen uitrusten. Deze wandelstok beschikt over een uitklapbaar zitje waarop u tot rust kunt komen om vervolgens weer verder te wandelen. U hoeft slechts op 1 knop te drukken en het zitje klapt zich uit.
  • Lichtgewicht wandelstok: zoals de naam al zegt is deze wandelstok licht in gewicht. Hierdoor is die makkelijk te vervoeren. Bovendien beschikt de wandelstok over een polselastiek. Mocht de wandelstok vallen dan hangt de wandelstok aan uw pols.
  • Parapluwandelstok: niemand houdt ervan om in de regen te wandelen. Mocht u tijdens een regenbui naar buiten moeten dan is deze wandelstok ideaal. De paraplu zit om de wandelstok heen en schuift u ervan af en klapt u open. U blijft droog en kunt de wandeling voortzetten.
  • Vierpoot wandelstok: deze wandelstok geeft u meer stabiliteit en ondersteuning tijdens het wandelen. Iedere poot is voorzien van een anti slip dop. De vier poten geven meer stabiliteit. Bovendien kunt u de wandelstok gemakkelijk neerzetten wanneer u hem niet gebruikt.

Maak een wandeling met ondersteuning

Als u weet welke wandelstok er het beste bij u past kunt u de juiste stok kopen. Het is tijd om de wandelstok uit te testen en te kijken of de juiste hoogte ingesteld is. U kunt nu een stuk makkelijker genieten van een wandeling en hoeft zich geen zorgen te maken om het evenwicht of ongelijke paden.