Menu
Aandoeningen

Wat is Jicht? Hoe kunt u Jicht behandelen

jicht

Jicht is een vorm van reuma dat wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Jicht kan pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen veroorzaken. Hoe herkend u Jicht en wat is het behandelplan?

Wat is Jicht

Urinezuur is een afvalproduct van uw lichaam. Bij Jicht verloopt de stofwisseling van het lichaam niet goed waar er urinezuur in het lichaam terecht komt. Wanneer u teveel urinezuur in uw lichaam heeft kunnen er uraatkristallen ontstaan en neerslaan in of rond uw gewrichten. Uw lichaam wil de kristallen zo snel mogelijk opruimen wat weer kan leiden tot plotselinge gewrichtsontstekingen. Een plotselinge aanval van ontstekingen wordt ook wel een Jichtaanval genoemd.

Wat zijn de oorzaken

Teveel eten en veel alcohol drinken kan een jichtaanval uitlokken. De oorzaak van een aanval is terug te vinden in de nieren. De nieren houden uraat vast waardoor de stofwisseling niet meer goed verloopt. Een aantal oorzaken van jicht zijn: Het teveel eten van voeding met veel uraat/purine. Slikken van bepaalde medicijnen zoals plaspillen en overgewicht.  Wanneer de nieren minder goed werken, vaak bij oudere mensen kunnen klachten van jicht ontstaan, de klachten ontstaan vaak in de gewrichten die aangetast zijn door artrose.

Symptomen

Jicht komt vaak pas na een eerste aanval aan het licht. De symptomen zijn: Pijnlijke, gezwollen, rood en warme gewrichten. Bewegen is pijnlijk. Krampen, rillingen, misselijkheid, sterke plasdrang en mogelijk koorts. De klachten houden vaak een paar dagen aan. Door een aanval heeft u verhoogde ontstekingswaarden in uw bloed. Wanneer u met uw huisarts bent geweest zal er vaak een bloedonderzoek worden gedaan. Na het bloedprikken kan er ook nog een gewrichtspunctie worden gedaan om te kijken of het vocht in uw gewricht urinezuur bevat.

Behandeling

Een arts zal met u een behandelplan maken. De behandeling kan bestaan uit het gebruik van medicijnen die helpen tegen: Ontstekingen of het urinezuurgehalte in uw lichaam verlagen. Met ontstekingsremmers kan een eerste aanval vaak teruggedrongen worden. Wanneer er vaker aanvallen zijn wordt u vaak doorverwezen naar een reumaspecialist voor een uitgebreid behandelplan.