Menu
Spaargeld & Pensioen

Wat is het verschil tussen een vast en variabel pensioen?

Voor veel mensen die jaren lang gewerkt hebben is het iets om naar uit te kijken: u mag met pensioen. Vrije tijd om te besteden aan uw dierbaren of die hobby waar u graag mee verder wilt. Misschien wilt u wel meer van de wereld zien of gewoon genieten in uw achtertuin. Stoppen met werken betekent niet alleen meer vrije tijd maar ook een ander inkomen dan u gewend bent. Misschien bouwt u al jaren zelf of via uw werkgever pensioen op of wilt u hier de komende jaren nog extra in investeren. De termen die voorkomen zijn vast en variabel maar wat is nu precies het het verschil? Ik leg u het verschil uit zodat u gerust kunt zijn over uw pensioen.

Vast pensioen

Een vast pension geeft veel zekerheid. Zodra u met pensioen gaat ontvangt u ieder maand hetzelfde bedrag. Doordat de rente is vastgezet zal het maandbedrag niet stijgen of dalen. Fijn die zekerheid maar het leven kan natuurlijk in de loop van de jaren duurder worden en daar is uw maand budget dan niet op berekend. Het maandelijkse bedrag wordt berekend op basis van de rentestand op het moment dat u met met pensioen gaat, staat deze rente laag dan dan ontvangt u een lager bedrag. Stijgt de rente in de jaren dat u met pensioen bent dan heeft u hier geen voordeel meer van omdat u gekozen heeft voor een vast pension. Een vast pensioen geeft u dus de zekerheid van een vast maandelijks inkomen u bent alleen wel erg afhankelijk van het uitgekeerde rente bedrag op het moment van uw pensioen aanvraag.

Variabel pensioen

Anders dan bij een vast pensioen kan het maandelijkse bedrag bij een variabel pensioen wisselen. Het voordeel is natuurlijk dat je bij een hogere rente stand ook meer pensioen ontvangt. Ieder jaar wordt door de verzekeringsmaatschappij opnieuw uw maand bedrag bepaald voor het komende jaar. Met een variabel pensioen neemt u meer risico omdat u de ene keer meer kunt ontvangen maar wanneer de rentestand zakt ook minder zult krijgen.

De keuze voor een vast of variabel pensioen is voor iedereen anders. Sommige mensen houden van zekerheid en willen liever geen verandering in dat geval zal een vast pensioen beter bij u passen. Wilt u profiteren van de hoge rentestand en bent u niet bang om na een jaar wat inkomen in te leveren dan kunt u kiezen voor een variabel pensioen. Gelukkig hoeft u de keuze nu nog niet te maken maar kan dit als u daadwerkelijk de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wees goed voorbereid om ook op uw oude de dag te kunnen blijven genieten van de leuke dingen.