Menu
Gezondheid

Warm en zonder valpartijen de winter door

Heerlijk, die winter. Een prachtig landschap, gezelligheid, maar helaas ook erg koud en vaak glad. Hoe voorkomen we glijpartijen en hoe komen wij die kou door? U leest het hier.

Beweging
Een belangrijk onderdeel van alledag: Beweging. In de winter is het nog belangrijker. Door de kou kunt u namelijk last krijgen van een slechte doorbloeding, waardoor u vaak koude handen of voeten heeft. Door elke dag een kwartier tot een half uur actief te bewegen verbetert u uw doorbloeding. Dit is goed voor uw spieren, botten en organen.

Laagjes
Probeer u zo veel mogelijk in laagjes te kleden. Alleen een extra dikke trui dragen werkt niet zo goed. Probeer eens een hemd, t-shirt en een trui. Op deze manier creëert u meer warmte. Er is ook speciaal thermo-ondergoed of er zijn speciale thermo-leggings verkrijgbaar.
Dezelfde theorie kunt u gebruiken in bed. Door verschillende dekbedden over elkaar te leggen creëert u meer warmte. U kunt ook een elektrisch deken aanschaffen of een warme kruik tegen u aanleggen. Bij ons thuis komen de kittens altijd in bed liggen. Ze gaan uit zichzelf tegen me aan liggen: een tegen mijn buik en een bij mijn voeten (of af en toe om mijn hoofd heen, op het kussen). Dat is ook lekker warm!
Nog een laatste tip; probeer eens een muts op uw hoofd. Het grootste gedeelte van de warmte verdwijnt namelijk via uw hoofd.

Vitamine D
De winterzon, prachtig en goed voor de o zo nodige vitamine D! Het is goed voor sterke botten en tanden. Vitamine D kunt u ook halen uit halvarine, vlees, vis en eieren.

Vocht
Ook in de winter moet u zorgen dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Uw huid heeft ook vocht nodig. Probeer uw huid dagelijks in te smeren met vochtinbrengende crème; hiermee voorkomt u een te droge huid die gaat schilferen en jeuken. Vergeet niet een das of handschoenen te dragen als u naar buiten gaat.

Verwarming
Als u urenlang op dezelfde plek zit, kan het gebeuren dat u niet door heeft dat het kouder wordt. Uw lichaam koelt af en dat kan best gevaarlijk zijn. Door onderkoeling kunt u namelijk suf en verward raken. In extreme gevallen leidt dit zelfs tot een coma. Zorg ervoor dat de temperatuur in huis altijd stabiel is; 19 graden als minimum. Zet voor u gaat slapen de verwarming in de slaapkamer alvast aan. Zorg er ook voor dat uw huis goed is geïsoleerd. Sluit uw gordijnen op tijd en zorg ervoor dat er geen tocht langs de deuren en ramen komen.

Vallen
In de winter gebeurt het ontzettend vaak dat er mensen op straat vallen. Bij ouderen heeft dit ergere consequenties. Op deze leeftijd is het namelijk mogelijk dat u wat sneller wat breekt. Let dus goed op. Draag schoenen met een goed profiel en let goed op waar u loopt. Probeer alleen te lopen op plekken met een goede betegeling en verlichting. Sneeuwt het? Laat de fiets dan even staan. Met lopen heeft u meer grip dan op de fiets.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.