Menu
Gezondheid

Vrijwilligerswerk ouderen goed voor bloeddruk

Vrijwilligerswerk is niet alleen een hele sociale bezigheid, maar het is ook nog een goed voor je bloeddruk. Ouderen die jaarlijks minstens 200 uur vrijwilligerswerk verrichten, verkleinen hiermee het risico op een hoge bloeddruk met veertig procent.

Dit is gebleken uit een onderzoek van Carnegie Mellon University. Voor het onderzoek werden 1.164 Amerikanen van 51 tot 91 jaar bestudeerd. In vier jaar tijd werden ze twee keer geïnterviewd. Hierbij kwamen verschillende vragen aan de orde met betrekking tot psychologische factoren. Ook werd allebei de keren hun bloeddruk gemeten.

De ouderen die minstens 200 uur vrijwilligerswerk per jaar deden, bleken vier jaar laten veertig procent minder vaak last te hebben van een hoge bloeddruk. Hierbij maakt het niet wat voor een soort vrijwilligerswerk de ouderen deden.

Rodlescia Sneed, een van onderzoekers, geeft aan dat dit komt door de sociale banden die de ouderen opdoen met het vrijwilligerswerk. Bij het ouder worden, worden de sociale connecties vaak minder door pensionering, sterfgevallen en het vertrek van de kinderen. Door vrijwilligerswerk worden de sociale contacten van ouderen weer beter en dit heeft weer effect op hun gezondheid.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.