Menu
Hobby / Koken / Vrije Tijd

Tweede kerstdag bezigheidstip

Tweede kerstdag, hebben we nog iets op de planning staan? Geen idee meer wat u nog kunt doen? Dan heb ik wel een leuk idee voor u. Uw eigen kerststol maken! Is dat nou eens een leuk idee! Heerlijk als ontbijt of lunch/brunch en hartstikke vegetarisch, dus voor ieder wat wils. 

Een zelfgemaakte kerststol bevat 242 kcal, 3 gram eiwit, 12 gram vet en 30 gram koolhydraten.

Ingrediënten

  • 750 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 2 blokjes (à 42 gram) gist, verkruimeld
  • 125 ml lauwwarme melk
  • 200 gram gesmolten boter of margarine
  • 50 g reuzel
  • 1 flesje rum-aroma
  • 1 flesje vanillearoma
  • ½ flesje amandelaroma
  • ½ theelepel foelie
  • ½ theelepel kardemom
  • 300 g rozijnen
  • 150 g krenten
  • 100 g oranjesnippers
  • 100 g sukade
  • 150 g amandelen, fijngemalen
    Om te bestrijken en te bestrooien:
  • 200 g gesmolten boter
  • 75 g poedersuiker

Bereiding
Roer  3 eetlepels van de bloem met 1 theelepel suiker en de verkruimelde gist met wat melk tot een glad papje. Dit gladde papje noemen we het ‘voordeeg’.  Laat dit voordeeg nu op kamertemperatuur ongeveer een kwartier rijzen. Kneed het daarna samen met de rest van de bloem, suiker, melk, boter/margarine en reuzel tot een glad, niet plakkend deeg. Kneed het deeg nu nog een paar minuten goed door. Als laatste kneedt u de aroma’s, specerijen, gedroogde vruchten en amandelen erdoor. Halveer nu het deeg. Vorm van beide stukken deeg een stol en leg ze beide op een aparte bakplaat. Laat deze nu in de oven op 50°C rijzen totdat de hoeveelheid deeg verdubbeld is. Bak ze nu op 160-180°C zo’n 45 tot 65 minuten. Zijn ze klaar? Bestrijk de kerststollen dan een aantal keer met boter en bestrooi ze daarna met poedersuiker.  

Eetsmakelijk!

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.