Menu
Weekendje weg

Tips voor een weekendje weg in Zeeland

Nu de coronapandemie ons ervan weerhoudt om naar het buitenland af te reizen, verkennen we massaal ons eigen land. En dat bevalt over het algemeen verrassend goed. Nederland is namelijk heel veelzijdig en barst van de bijzondere plekken. Bovendien is het een groot pluspunt dat je altijd dichtbij huis bent en de reis niet zo’n zware belasting op het milieu is. Zeeland is zo’n plek in Nederland die absoluut het bezoeken waard is. We geven je een aantal tips voor een weekendje weg in deze provincie.

Genieten van de mooie, lange stranden
Zeeland is bij uitstek geschikt als je houdt van zon, zee en strand. Hoewel je in Nederland nooit verzekerd bent van mooi weer, is de kans in Zeeland door de zuidelijke ligging altijd net een tikje groter. Het fijne aan deze stranden is dat het er niet snel te druk zal zijn, waardoor je kunt genieten van optimale rust. De stranden zien er bovendien vaak prachtig uit en zijn erg schoon. Omdat Zeeland stranden heeft die kilometers lang zijn, lenen ze zich goed voor een wandeling. Na het wandelen kun je neerploffen in een strandpaviljoen (als deze straks weer open zijn) en daar genieten van een hapje en drankje. Tip: boek een vakantiehuisje die direct aan zee ligt, zodat je elke dag binnen een mum van tijd op het strand zit.

Verschillende leuke steden
Zeeland heeft ook meerdere leuke steden. Allereerst natuurlijk de hoofdstad van de provincie, Middelburg. Je vindt hier bijzondere historische gebouwen en monumenten. Daarnaast telt de stad vele leuke restaurants, terrasjes en winkels. Als je een last minute vakantie in Zeeland boekt, is Middelburg een prima uitvalsbasis. Ook Vlissingen is een geliefde toeristische bestemming. Vlissingen ligt aan zee en is daarom perfect als je stad en strand wilt combineren. Verder is Goes heel leuk om te shoppen en kun je in Zierikzee goed door de sfeervolle straten struinen.

Antwoord op de watersnoodramp: de Deltawerken
In 1953 werd Nederland getroffen door de watersnoodramp, waardoor grote delen van Zeeland onder water kwamen te staan. Om die reden werden de Deltawerken gebouwd. Deze zijn deels voor het publiek toegankelijk. Als je dan toch in Zeeland bent, is dat een mooi moment om de indrukwekkende innovatie van dichtbij te bekijken en er meer over te leren. Dit doe je bij Deltapark Neeltje Jans. Door middel van exposities en een bezichtiging leer je alles over de strijd tegen het water. Dit is zowel leerzaam als vermakelijk en vooral erg leuk om met kinderen te doen.

Bezoek een van de gezellige festivals
Wist je dat Zeeland meerdere leuke festivals heeft? Niet geheel verrassend komt het waterthema daar vaak terug. Je hebt ongetwijfeld wel eens van Concert at Sea gehoord. Dit popfestival wordt sinds 2006 georganiseerd door BLØF en is door de jaren heen flink uitgebreid. Tegenwoordig duurt het festival drie dagen, trekt het zo’n 40.000 bezoekers op de vrijdag en zaterdag en brengen diverse bekende artiesten hun kunsten ten gehore. Andere leuke festivals in de provincie zijn het Zeeland Nazomerfestival, Klomppop en Vestrock.

Mogelijkheden voor watersport
|Liefhebbers van watersport kunnen hart ophalen in Zeeland. De provincie biedt veel mogelijkheden om te snorkelen, duiken, zeilen, kitesurfen, suppen en kanoën. Vooral voor duiken is Zeeland een geliefde plek. Zo komen ook veel duikers vanuit België en Duitsland regelmatig naar een van de duikstekken in de provincie. En dat is niet gek, want er is ontzettend veel te zien.

Zeehonden spotten
In Zeeland heb je op verschillende plekken de mogelijkheid om zeehonden te spotten. Vanaf verschillende plaatsen in de provincie vertrekken er boten voor een zogenaamde zeehondentocht. Zo kun je niet alleen zeehonden bewonderen, maar ook de natuur en het water. Maar ook zonder een boot te nemen kun je vanaf diverse plekken zeehonden spotten.

Een rijke eet- en drinkcultuur
Een weekendje weg in Zeeland is niet compleet als je je niet hebt ondergedompeld in de lokale eet- en drinkcultuur. De provincie staat uiteraard bekend om mosselen. Dit mag dan ook eigenlijk niet ontbreken tijdens je trip. Het is nog gezellig ook, zo’n dampende pan mosselen op tafel. Daarnaast vind je er veel ander voedsel uit de zee, zoals oesters en garnalen. Maar Zeeland kent ook specialiteiten op het gebied van groente, fruit, vlees en zoetigheden. Er is dus voor ieder wat wils.