Rubriek

Technologie

Rubriek

Alle jongeren hebben natuurlijk veel verstand van mobieltjes, laptops en andere technische snufjes. Wanneer wat we ouders zijn is het soms lastig om dit te begrijpen of weten wet niet hoe we zoiets kunnen gebruiken. Het is echter heel handig om u hier toch even in te verdiepen. U kunt hierdoor makkelijk contact houden met kinderen en kleine kinderen of andere mensen.

Berichtjes sturen via Whatsapp

De meeste mensen gebruik whatsapp het vaakst om berichtjes uit te wisselen. Er kan makkelijk een foto mee gestuurd worden en u bent zo weer op de hoogte van gebeurtenissen zonder bij elkaar op bezoek te gaan. In de tijd van corona is het houden van contact wat lastiger omdat u niet zo snel meer bij iemand langs gaat of omdat er binnen geen afstand gehouden kan worden. Een berichtje sturen is makkelijk dan u denkt ook al kan het typen iets meer tijd kosten.

Social media

Tegenwoordig hebben ouderen mensen ook social media zoals facebook. Ze kunnen zo foto’s bekijken van vrienden die er op gezet zijn en kunnen makkelijk reageren op berichtjes. Zo ziet u waarschijnlijk iets meer van wat uw kinderen, kleinkinderen en vrienden doen in hun vrije tijd. Ongeveer 70% van de mensen tussen de 65 en 75 jaar hebben social media terwijl dit 5 jaar terug nog maar 25% was.

Omgaan met een telefoon

Vaak hebben we even een zetje in de rug nodig voor het gebruik van een mobiel. Wanneer iemand een nieuwe telefoon krijgt en de oude komt vrij wordt er toch gestoeid met een mobiel en hoe er mee om gegaan moet worden. De meeste mensen in uw omgeving willen er wel wat tijd voor vrij maken om u hier bij te helpen en om de belangrijkst dingen hierop te zetten. Het kan dan wel iets kleins lijken maar in deze tijd kan het zorgen voor een stuk minder eenzaamheid.

Hoewel er natuurlijk ieder jaar weer nieuwe, hippe smartphones op de markt komen zijn niet al deze toestellen even geschikt voor senioren. Onleesbare tekst en kleine icoontjes maken de nieuwste toestellen vaak ongelooflijk ongemakkelijk te gebruiken. Gelukkig zijn er ook een aantal smartphones op de markt die meer mogelijkheden bieden voor senioren. Ze hebben alle gemakken van een moderne smartphone, zonder al het gepriegel met te veel knoppen en te kleine tekst en icoontjes. We hebben de beste smartphones voor senioren voor je op een rijtje gezet!

1. De Doro 8040

De allerbeste telefoon voor senioren is de Doro 8040. Het is een ontzettend eenvoudig toestel met grote knoppen dat lekker makkelijk bediend kan worden. Zo kun je een bepaald familielid direct bellen door op de foto van dit familielid te drukken en zit er zelfs een noodknop aan de zijkant waarmee een specifiek familielid direct gebeld wordt wanneer er hulp nodig is. Je kunt de Doro 8040 gewoon met een sim only abonnement aanschaffen en hierdoor ook nog eens flink op de vaste lasten besparen. Je kunt je sim only vergelijken op Zum.nl, en direct zien welke sim only provider het beste bij het verbruik past.

2. De Nokia 3.1

De Nokia is al ongelooflijk lang een van de meest betrouwbare toestellen, en gewoon aan te schaffen met een goedkoop sim only abonnement via zum.nl. Van alle Nokia toestellen is de Nokia 3.1 waarschijnlijk het meest handig en bruikbaar voor senioren. Het toestel is namelijk van ongelooflijk goede kwaliteit, kan tegen een stootje en geeft je de mogelijkheid om de tekstweergave op zo’n manier aan te passen dat alles goed leesbaar is. Maandelijkse beveiligingsupdates zorgen er daarbij ook nog eens voor dat alle gegevens op het toestel veilig blijven. Hoewel het toestel niet speciaal voor senioren gemaakt is, biedt het wel alle mogelijkheden en pluspunten die je zou zoeken.

Smartphones voor senioren

3.  De Motorola Moto G6 Play

Wil je graag een smartphone die geschikt is voor een bepaalde leeftijd maar toch alle mogelijkheden heeft om bijvoorbeeld online games met de kleinkinderen te spelen? Dan is de Motorola Moto G6 Play een geweldig toestel. Hoewel het niet speciaal voor senioren is gemaakt is het wel ongelooflijk snel en kunnen bijna alle instellingen naar eigen wens aangepast worden. Daarnaast zorgt de grote accu ervoor dat het toestel lang meegaat, en ziet de smartphone er ook nog eens gelikt uit. De prijs-kwaliteitverhouding is prima, het is een relatief goedkoop toestel (zeker in combinatie met een sim-only abonnement) en wordt niet direct als een ‘seniorentelefoon’ gezien.

Hoe bel jij wanneer je thuis bent? Gebruik je voor alles je mobiele telefoon, of heb je nog een vaste telefoon? En hoe is de verbinding bij jou thuis? Het oude telefoneren wordt in hoge snelheid ingehaald door bellen via internet. Hoe lang kennen we immers het Skypen als, en de WhatsApp-oproep. Daarmee kun je overal onderweg bellen via het internet, zodat er geen belminuten uit je abonnement wegtikken. Maar ook thuis kunnen we tegenwoordig bellen over het internet. De nieuwste ontwikkeling hierin is de opkomst van de glasvezelverbinding. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, dat bellen via glasvezel?

Voordeel van glasvezel

Het voordeel van glasvezel, is dat het een snel en stabiel netwerk is waarbij je de capaciteit van de verbinding niet deelt met anderen in de omgeving. Daardoor, en door het materiaal glasvezel zelf, haalt je internetverbinding snelheden waar kabelinternet en ADSL niet tegenop kunnen. Een ander positief verschil met die twee types internetverbinding, is dat bij glasvezelinternet je downloadsnelheid even hoog is als je uploadsnelheid. De gewoonte was dat die laatste lager was. Voor bellen betekent dit het versturen van jouw kant van de conversatie even vlug gaat als het ontvangen van het geluid van je gesprekspartner. Dat betekent een stabielere telefoonverbinding, en dat is natuurlijk een belangrijke factor voor een comfortabel telefoongesprek.

Voice over Internet Protocol

In wezen is bellen via glasvezel niet anders dan bellen via kabelinternet of ADSL. Bij dit fenomeen, dat Voice over Internet Protocol (VoIP) wordt genoemd, wordt het gesprek doorgegeven als kleine datapakketjes die over de internetverbinding verstuurd worden. Daarbij wordt zuinig met data omgegaan, waardoor bellen over internet niet veel kost. Je kunt dit doen met een vaste telefoon, maar ook met je smartphone als je op de wifi zit met programma’s als WhatsApp en Skype. Het kan ook met je smartphone over een 3G/4G-verbinding, maar dan tikt het wel af van je databundel.

Heb je al glasvezel?

Een voorwaarde voor bellen via glasvezelinternet is – hoe kan het ook anders – dat je ook daadwerkelijk glasvezelinternet hebt. Er is nog niet overal een glasvezelnetwerk, hoewel dit zich met rasse schreden aan het uitbreiden is over het land. Wanneer het glasvezelnetwerk jouw bereikt heeft, kun je een abonnement nemen om er gebruik van te gaan maken. Dan is het qua aansluiten behoorlijk simpel: de telefoon wordt dan door de monteur aangesloten op je glasvezelmodem, wat zich doorgaans in de meterkast zal bevinden.

Je telefoonnummer behouden

Stap je over naar bellen via glasvezel, dan kun je je gewoon je vaste telefoonnummer behouden. Dat is wel zo fijn natuurlijk. Je moet dit natuurlijk wel na het glasvezel vergelijken aangeven bij het afsluiten van je abonnement. Anders krijg je een nieuw nummer toegewezen. Vaak is het zo dat je bij het afsluiten kunt kiezen uit verschillende pakketten voor telefonie. Je hebt daarbij de keuze om per minuut te betalen of onbeperkt te kunnen bellen, naar vaste en al dan niet naar mobiele nummers.

Stroomstoring is een probleem

Bellen via glasvezel kent één voornaam nadeel: in het geval van een stroomstoring of problemen met de elektriciteit binnenshuis werkt het niet. Een vast telefoontoestel heeft echter sowieso stroom nodig, dus ook als je op de ouderwetse manier belt heb je met dit probleem te maken. In deze gevallen kun je nog gebruik maken van de optie om over je 3G/4G-netwerk te bellen met je smartphone, tenzij de zendmast natuurlijk óók uitgevallen is.

Een huis zonder muziek is natuurlijk ontzettend stil. We spelen dan vaak ook het liefste de hele dag door fijne muziek af in huis. Maar nu er steeds minder LP’s of CD’s verkrijgbaar zijn en bijna alles digitaal geluisterd wordt, kan dit nogal eens wat lastig worden. De radio draait niet altijd de muziek waar je op dat moment zin in hebt, en ook de televisie biedt maar weinig persoonlijke mogelijkheden. De computer daarentegen, is een schat van informatie en biedt alle muziek die je jezelf maar kan bedenken. Met deze handige tips kun je het beste muziek luisteren op je computer.

  1. Apple iTunes

Heb je een Apple computer in huis? Dan is de kans groot dat ook iTunes al klaar staat om jouw favoriete muziek te spelen. Om alle mogelijkheden binnen handbereik te hebben kun je iTunes kaarten kopen en dagenlang genieten van jouw favoriete plaatjes. De iTunes applicatie werkt natuurlijk wel alleen wanneer je ook daadwerkelijk de juiste Apple apparatuur in huis hebt.

  1. Spotify

Heb je geen Apple apparatuur? Dan is het downloaden en installeren van Spotify een goede optie. Via Spotify kun je allerlei leuke afspeellijsten luisteren met verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan muziek uit de jaren 50, maar ook ‘happy tunes’ of ‘goodmorning tunes’. Het is maar net waar je zin in hebt! Kies een leuke afspeellijst die op dat moment bij je humeur past, en geniet van allerlei bekende, en onbekende plaatjes.

  1. Een premium account

Gebruik je een van bovenstaande opties maar wil je meer mogelijkheden? Dan kun je ervoor kiezen om een premium account af te sluiten. Je betaalt in dit geval een x bedrag per maand, en hebt hiermee alle mogelijkheden tot je beschikking. Zo heb je niet langer last van advertenties, en kun je onbeperkt nummers overslaan, terugluisteren, of specifieke nummers opzoeken en luisteren. Het premium account is echt niet perse nodig, maar kan je net de extra mogelijkheden geven die je zoekt.

  1. YouTube

Heb je nu weinig behoefte om een speciale applicatie of een programma te installeren? Dan is YouTube natuurlijk een grote bron aan muziek. Je tikt het specifieke nummer of thema gewoon in via de zoekbalk, en krijgt direct honderden resultaten om uit te kiezen. Ook YouTube biedt de mogelijkheid tot een premium account, waarmee de advertenties verwijderd worden.

  1. Beter geluid

Is het geluid van de computer net iets te dof? Sluit dan een extra speaker set aan om optimaal van je muziek te kunnen genieten!

We horen het vandaag de dag steeds vaker. Woninginbraak en vaak zelfs gewoon overdag. Helaas zijn senioren vaak het doelwit van de inbrekers. Ze komen aan de deur met een verhaal dat ze bijvoorbeeld de meterstanden op komen nemen of dat ze een pakketje hebben dat bezorgd moet worden. De deur wordt open gedaan en voor dat u het weet staat de inbreker bij u in gang.

Belangrijk dus om uw huis en uzelf goed te beveiligen om op deze manier uw huis voor de inbreker zo oninteressant mogelijk te maken. Een eerste tip die wij hebben is om de deur alleen maar open te doen op het moment dat u ook zeker weet dat er een afspraak staat. Laat ook kinderen of kleinkinderen van te voren even bellen wanneer ze langs willen komen dan weet u ook dat u iemand kunt verwachten. Voor alle onaangekondigde bezoeken laat u de deur dicht.

Ook adviseren wij u om een beveiligingscamera op te hangen bij de voor en achterdeur. Dit heeft twee voordelen. U kunt zelf gemakkelijk checken wie er voor de deur staat zonder deze open te doen en als tweede voordeel heeft dit dat wanneer er iemand voor de deur staat hier opnamen van gemaakt worden dus ook wanneer u niet thuis bent kunt u later toch checken of er mensen aan de deur zijn geweest en of dit inderdaad klopt.

Natuurlijk kunt u uw huis nog verder beveiligen met bijvoorbeeld een alarmsysteem of rolluiken, maar dit zijn vooral oplossingen voor wanneer u zelf niet thuis bent.

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden en zorg dat u de kans op een inbraak zo klein mogelijk maakt!

Het zijn vaak juist de dingen die we het vaakst gebruiken die nog enorm veel geheimen voor ons hebben. Neem WhatsApp: in Nederland gebruiken 12 miljoen mensen de communicatie-app iedere dag, en toch heeft het een heleboel functies waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Of ze nou te maken hebben met privacy, het opfleuren van je berichten, of het terugvinden van je belangrijkste chats, het zijn allemaal dingen die WhatsApp nét een beetje fijner in het gebruik maken. Lees dus snel deze blogs om de handigste trucjes van de populairste berichtenapp van Nederland te leren!

Tip 1: Betere privacy op WhatsApp

Word jij er ook altijd gek van dat iedereen precies kan zien wanneer je online bent geweest en welke berichten je al hebt gelezen? Als je ervan houdt om berichten op je eigen tempo te beantwoorden, zijn er een paar instellingen waarmee je dat wat makkelijker kunt maken. Het eerste dat je kunt doen is de gevreesde blauwe vinkjes uitzetten. Zo kunnen je gesprekspartners niet meer zien dat je hun bericht gelezen hebt. Je kunt dit doen door naar Instellingen – Account – Privacy te gaan, en vervolgens het vinkje bij Leesbewijzen weg te halen. Als je ook niet meer wilt dat je vrienden kunnen zien wanneer je voor het laatst online was, kun je bovenaan datzelfde scherm de zichtbaarheid van Laatst gezien veranderen naar Niemand. Daar kun je ook je profielfoto, info en status verbergen.

Tip 2: Geheugen en data besparen

Als je in veel groepsapps zit of veel video’s en foto’s van vrienden toegestuurd krijgt kan dat veel data kosten. Met een beperkte databundel is dat natuurlijk erg vervelend. Sterker nog, het kan een heleboel geheugen op je telefoon innemen. Dan kan WhatsApp of zelfs je hele telefoon een stuk langzamer worden. Gelukkig vind je in Instellingen – Data- en opslaggebruik een paar hele handige instellingen waar je talloze MB’s mee kunt sparen. Als je daar op Opslag in gebruik tikt, kun je precies zien hoeveel MB (of GB voor de echte fanatieke WhatsAppers) ieder gesprek inneemt. Als je op een gesprek tikt, kun je bovendien alle berichten of media in één keer verwijderen. Bij Media autom. downloaden kun je aangeven dat je foto’s en video’s alleen wil downloaden als je op ze tikt.

Tip 3: Snel je favoriete chats en berichten terugvinden

Natuurlijk zijn niet al je contacten even belangrijk. Mocht je je relatiepartner of beste vrienden altijd makkelijk kunnen terugvinden, dan kun je je vinger even op het gesprek houden. Als je dan op de punaise bovenin beeld tikt, verschijnt het gesprek voortaan altijd helemaal boven in de lijst. Mocht je ook geen zin hebben om WhatsApp iedere keer open te maken, dan kun je op de drie puntjes boven elkaar tikken, en daarna op Snelkoppeling maken voor chat. Dan vind je de chat voortaan als snelkoppeling op het startscherm van je mobiel. Mocht je een specifiek WhatsAppje graag goed bewaren om later terug te lezen, dan kun je je vinger er even op houden en dan op de ster bovenin het scherm tikken. Al die berichten kun je dan voortaan terugvinden door op het beginscherm van Whatsapp op Berichten met ster te tikken.

Tip 4: Je berichten opmaken

Iedereen weet dat je emoji’s in je bericht kunt zetten, maar wist jij ook dat je de tekst in je bericht kon opmaken? Je kunt tekst vetgedrukt maken door er een lage streep voor en achter te zetten (_deze tekst zou op WhatsApp vetgedrukt zijn_). Tekst cursief maken werkt ongeveer hetzelfde, maar dan gebruik je sterretjes (*deze tekst zou op WhatsApp cursief zijn*).

Tip 5: Makkelijker reageren op appjes

Je kent ze vast wel: mensen die op je berichtje reageren met tien afzonderlijke appjes die allemaal ergens anders over gaan. Gelukkig kun je heel makkelijk op één bericht reageren. Als je je vinger op het bericht waar je op wil reageren houdt, kun je bovenin het scherm op het pijltje naar links tikken. Zo verschijnt het bericht waarop je reageert boven jouw bericht. Dit is trouwens ook enorm handig in drukke groepsapps – zo ontstaan er nooit meer misverstanden over op wie je nou precies reageert.

Tip 6: Neem een goede databundel

Er zijn weinig dingen vervelender dan aan het einde van de maand geen data meer overhebben om te WhatsAppen. De hele dag van WiFi-netwerk naar WiFi-netwerk leven is natuurlijk heel irritant. Bovendien zul je altijd zien dat je bundel nét opraakt als je midden in een gesprek zit. Daarom is het altijd een goed idee om tegen het einde van je abonnement op zoek te gaan naar een nieuwe bundel die precies bij jou past. Vind hier de beste sim only voor jou of het beste sim only maandelijks opzegbaar abonnement, zodat je de hele dag kunt blijven appen.

Voor velen wordt de telefoon niet alleen maar gebruikt om te bellen. E-mails, agenda’s, contacten en andere zaken worden allemaal opgeslagen in het mobiele toestel. De gevolgen van verlies of diefstal worden dan ook al snel een stuk groter. Niemand wilt dat zijn persoonlijke gegevens bij de verkeerde persoon in handen vallen. Met deze 5 tips weet je dan ook zeker dat je jouw toestel optimaal beveiligd hebt.

1. Vergrendeling

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het instellen van een pincode of patroon op je telefoon is de eerste stap naar een goede beveiliging. Veel nieuwe toestellen zoals de nieuwe Samsung S9 bij KPN werken ook al met een vingerafdrukscanner of zelfs de optie tot gezichtsherkenning. Op die manier is je toestel optimaal beveiligd en kan behalve jij, niemand zomaar door jou persoonlijke gegevens heen bladeren. Je stelt de vergrendeling voorkeuren in door in het Instellingen menu vervolgens naar de optie ‘Beveiliging en Scherm beveiliging’ te gaan. Hier kun jij de vergrendeling van je toestel helemaal naar eigen wens invullen.

2. Beveiliging op afstand

Veel nieuwe toestellen bieden de mogelijkheid om je toestel op afstand te bereiken. De Android Device Manager of Find my iPhone optie voor Apple toestellen zorgt ervoor dat je waar en wanneer je wilt, toegang hebt tot je toestel. Op deze manier kun je het toestel in geval van diefstal of verlies, gemakkelijk traceren. Sommige apps bieden ook mogelijkheden aan om op afstand foto’s te maken of een alarmtoon af te laten gaan.

3. Smart Lock

De Smart Lock functie kan een eenvoudig swipe vergrendelscherm weergeven wanneer het veilig is. Hoe je toestel weet dat het veilig is? Dit kun je gewoon zelf instellen. Ieder toestel heeft verschillende mogelijkheden om dit aan te geven. Door te werken met vertrouwde locaties, vertrouwde toestellen of zelfs on-body detection kun jij jouw toestel duidelijk vertellen wat voor jou een veilig moment is.

4. Automatisch slot

Ieder toestel heeft de mogelijkheid om na bepaalde tijd automatisch te vergrendelen. Je kan het tijdsbestek gemakkelijk zelf invullen. Door je telefoon automatisch te laten vergrendelen na 10 of 20 seconden, voorkom je dat snelle dieven toegang krijgen tot je toestel.

5. Downloaden

Hackers kunnen via gevaarlijke downloads toegang krijgen tot je toestel en alle persoonlijke informatie die hierop staat. Het is dan ook ten zeerste aangeraden om alleen te downloaden vanuit de Play Store op je telefoon. Zo weet je zeker dat je niet zomaar een virus download. Om helemaal veilig te downloaden installeer je een virusscanner voor mobiel zoals AVG.

De nieuwste smartphones komen met de nieuwste technologische hoogstandjes. Hoewel deze toestellen vele markten aan zullen spreken, zijn ze niet altijd even gemakkelijk in omgang als je al wat op leeftijd bent. Het kan af en toe fijn zijn om gewoon een simpel, no-nonsense toestel te hebben dat doet wat je ervan verwacht. Niets meer en niets minder. Welke telefoons dat zijn en andere tips vind je hier.

Een ouder model toestel kopen

De oudere versies van moderne smartphones zijn vaak niet alleen gemakkelijker in gebruik, maar kosten ook een flinke duit minder. Je kan deze toestellen overal vinden. Of je nu online op zoek gaat of een toestel wilt uitproberen in de winkel. Kies wel voor het juiste abonnement. Bij de aankoop van een ouder model is een abonnement met toestel over het algemeen helemaal niet nodig. Een fijne, kosten besparende optie is kiezen voor een SIM-only abonnement. Je kan verschillende SIM-only aanbieders vergelijken op Belwinkel.nl en kan hier tientallen euro’s per maand mee kan besparen!

1. General Mobile 5

Een van de kenmerken van gemakkelijk gebruik is een goede leesbaarheid. Nu heb je bij vele toestellen de mogelijkheid om gemakkelijk de tekst te vergroten, maar de schermelementen blijven vaak zoals ze zijn. De General Mobile 5 biedt deze mogelijkheid wel. Zowel de lettergrootte als de weergavegrootte zijn aanpasbaar en hierdoor is alles gemakkelijk leesbaar. Het toestel heeft een groot, helder en scherp beeldscherm en biedt alle mogelijkheden die de nieuwere smartphones ook bieden. Daarbij is het toestel met een kleine 200 euro ook helemaal niet zo duur!

2. Huawei P9 Lite

De Huawei P9 Lite heeft de mogelijkheid tot ‘eenvoudige stand’. Deze eenvoudige stand weergeeft een speciaal beginscherm met grote tekst en grote knoppen. Je kan hierdoor gemakkelijk en snel je veelgebruikte apps starten. De mogelijkheid tot dit simpele startscherm is speciaal ontworpen voor ouderen en biedt alle mogelijkheden van de nieuwere smartphones. De Huawei P9 Lite is te koop voor een kleine 300 euro.

3. Doro 8031

Dat touch screen is niet altijd even gemakkelijk op latere leeftijd. De Doro 8031 heeft hier over nagedacht. Behalve het aanraakscherm heb je ook fysieke toetsen en zelfs een speciale knop in geval van nood. Deze noodknop belt automatisch verschillende contactpersonen totdat er iemand opneemt. De Doro 8031 is speciaal ontworpen voor ouderen en heeft een simpel startscherm en goede leesbaarheid. Je hebt alle mogelijkheden van een smartphone en betaald slechts 190 euro voor dit toestel.

 

 

Een Domotica systeem biedt senioren onafhankelijkheid, ondersteuning, comfort en veiligheid. Het biedt een manier om langer zelfstandig te blijven wonen en leven. Het gebruik van verschillende, bijna bedieningsvrije systemen maakt het leven voor ouderen een stuk gemakkelijker. Maar wat is een Domotica systeem en wat doet het nu eigenlijk.

Huisbesturing

Met een Domotica systeem kun je dus langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het grootste voordeel is dat er geen grote verbouwingen aan huis nodig zijn. Het is een betaalbare oplossing en past in ieder huis, ieder leven en in ieder type woning. Het hoofddoel van een Domotica systeem is eigenlijk het eenvoudig automatiseren van een huis. Hierdoor wordt het dus een stuk comfortabeler wonen. Lastige dingen als bukken om een lamp aan te doen hoeven niet langer. De veiligheid in huis wordt ook verhoogt door de installatie van een draadloos alarmsysteem. Een volwaardig Somfy alarmsysteem is zowel in als uit huis in- en uit te schakelen. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door een slimme IP Camera.

Beveiliging

Deze IP Camera van Somfy zorgt er dus voor dat je altijd en overal in contact kan zijn met je woning. De beveiligingscamera’s nemen alles op en waarschuwen via de app op je smartphone wanneer er gevaar is. Zodra je thuis bent kan de camera natuurlijk uit. Dit wordt mogelijk gemaakt door de ‘privacy shutter’. Deze gaat letterlijk als een luikje voor de camera waardoor privacy gegarandeerd is. Dankzij verschillende beveiligingsopties kunnen ook senioren langer in huis blijven wonen. Zo kun je bijvoorbeeld een draadloze rookmelder of gasmelder installeren, maar is er ook beveiligingsapparatuur beschikbaar die op beweging werkt.

Slimme verlichting

Met een automatisch verlichting systeem hoef je niet langer te bukken om lampen aan- of uit te zetten. Deze kunnen gemakkelijk draadloos met elkaar verbonden worden. Op deze manier kun je alle lampen in huis beheren met 1 druk op de knop. Slimme verlichting heeft vele opties. Zo kun je lampen bijvoorbeeld automatisch aan laten gaan zodra je een ruimte binnenkomt, of juist uit wanneer je de ruimte verlaat.

Minder kans op vallen

Al deze geautomatiseerde hulpmiddelen in en rondom huis verminderen de kans op valpartijen aanzienlijk. Er hoeft niet langer naar de hal gelopen te worden om de verlichting aan te doen, of gebukt te worden om de woonkamer te verlichten.

Met een Domotica systeem in huis kunnen senioren langer veilig thuis blijven wonen en wordt de zelfstandigheid gewoon behouden!

Je zit in de kamer de krant te lezen op je tablet. Het is een mooie zomerdag en het weer is prachtig! Je besluit om buiten in het zonnetje de krant te gaan lezen. Wanneer je buiten zit in de tuin, valt het internet ineens weg en kun je niet verder met het doorlezen van het nieuws op de tablet. Op zo’n moment kan een wifi versterker uitkomst bieden. Maar wat is een wifi versterker en wat kun je ermee?

Wat is Wifi?

Toen het internet werd geïntroduceerd, werd alles aangelegd met kabels. Het gebruik van kabels is erg betrouwbaar en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. In de loop van de tijd vonden veel mensen de kabels maar vervelend worden. Ze zijn niet erg handig, wanneer je bijvoorbeeld aan de andere kant van het huis – meters verderop dus – wil internetten op je laptop. Sommige mensen willen ook geen grote bundel kabels door het huis trekken, omdat ze dit minder mooi vinden. Daarom is Wifi geïntroduceerd. Wifi is een signaal, dat verzonden wordt vanuit het kastje van jouw internetprovider (ook wel een ‘modem’ genoemd), zoals KPN of Ziggo. Dit signaal zorgt ervoor dat je draadloos kan internetten, zonder kabels. Niet alleen een laptop kan hiervan gebruikmaken, maar ook smartphones, tablets en spelcomputers.

Wat is een Wifi versterker?

Nu je weet wat wifi inhoudt, is het tijd om erachter te komen wat een wifi versterker precies is. Wanneer je in de tuin op de tablet op het internet zit en je draadloze signaal niet sterk genoeg is, dan kan het internet wegvallen. Dit betekent vaak dat het apparaat zich te ver van het modem bevindt. Een Wifi versterker is een apparaat dat het signaal van de Wifi kan versterken, versnellen of vergroten. Plaats je dus tussen modem en de tuin een wifi versterker, dan betekent dit vaak dat je gewoon draadloos kan internetten in de tuin en dat je zorgeloos het nieuws kan volgen op ieder apparaat. Dit is niet alleen een oplossing voor in de tuin, maar voor elke locatie waarbij de afstand tussen het modem en het apparaat te groot is. De zolder is hier ook een goed voorbeeld van evenals de garage.

Wat is een Wifi router?

Naast een Wifi versterker is er ook een Wifi router. Dit is een apparaat waarbij een router en een antenne voor het draadloos signaal zijn gecombineerd. Een router is een apparaat waarbij je meerdere internetverbindingen kan combineren. Wifi routers hebben meestal een aantal punten (connectoren) waar kabels in gestoken kunnen worden, voor een antenne voor het zenden van draadloze signalen en eentje waarmee je hem kan verbinden met het modem. Met een wifi router heb je dus eigenlijk een soort tweede modem in huis waar je computers mee kan verbinden.

Groter bereik

Een Wifi repeater kan dus een wifi signaal versterken. Dit is een groot voordeel voor degene die in verschillende kamers van het huis gebruik willen maken van het internet en geen zin hebben in lange kabels. Het nadeel van deze kabels is ook dat er soms een monteur langs moet komen om ze aan te leggen. Vaak brengt dit kosten met zich mee, omdat er meestal door internetproviders alleen wordt geadviseerd om een wifi versterker aan te schaffen maar de kosten voor een monteur niet vergoeden. Een Wifi repeater is gelukkig eenvoudig te installeren. Je stopt hem simpelweg in het stopcontact, het apparaat stelt zichzelf in en je hebt een groter bereik van het draadloze signaal.

Hogere downloadsnelheid

Wie graag filmpjes op YouTube kijkt, loopt soms tegen het probleem aan dat het veel tijd kost totdat de filmpjes geladen zijn. Het probleem is meestal dat het internetsignaal niet sterk genoeg is of een te lage snelheid van het internet. Wanneer je te maken hebt met een standaard lage snelheid, is een mogelijke oplossing om jouw internetprovider te vragen om de snelheid te verhogen. Wanneer het probleem ligt bij de sterkte van het internetsignaal, dan kan een wifi repeater een echte uitkomst zijn. Dit zorgt namelijk voor een veel snellere downloadsnelheid, zodat jij de filmpjes kan bewonderen zonder dat het veel te lang duurt.

Stabiliteit

Soms kan het zijn dat de Wifi vaak wegvalt of erg traag is. In sommige gevallen kan het probleem in het modem zitten. Het simpelweg resetten van het modem kan al een oplossing zijn. Wanneer dit niet helpt, dan kun je contact opnemen met jouw internetprovider. Meestal ligt het niet aan het modem, maar aan de stabiliteit van het draadloze signaal. Een wifi versterker kan dan uitkomst bieden. Deze kan het wifi signaal versterken. Daarbij zijn de kosten van een wifi versterker relatief laag en is het een eenvoudige oplossing om van de slechte draadloze verbinding af te zijn.

Koop een wifi versterker die past bij jouw router

Een nadeel van een wifi versterker is dat er vele soorten en maten zijn. Iedere wifi versterker is bedoeld voor een bepaald soort verbinding. Let dus goed op dat je een wifi versterker koopt die kan koppelen met jouw router of modem. Hiervoor kun je jouw internetprovider benaderen om meer uitleg en advies te geven. De meeste merken bieden verschillende types aan, denk bijvoorbeeld eens aan een TP-Link wifiversterker. Verder kan een wifi versterker maar een ding tegelijk: het draadloze signaal ontvangen óf verzenden. Soms kan het internetsignaal hierdoor minder stabiel worden of juist trager! Een wifi versterker kan dus – in het ergste geval – ook zorgen voor een minder goede draadloze verbinding in plaats van het signaal te verbeteren. Vraag daarom eerst aan vrienden of familie of je een wifi versterker mag lenen voordat je er permanent een aanschaft. Zo kun je eerst testen of het werkt.

Andere oplossingen

Er zijn dus zowel voor- als nadelen aan wifi versterkers. Heb je geen goed draadloos signaal en heb je geen problemen met het trekken van kabels? Dan is het aanleggen van deze kabels een goed plan. Dit is een stabiele en betrouwbare oplossing voor het wifiprobleem. Heb je in de omgeving veel elektrische apparaten staan, zoals bluetooth-apparaten en magnetrons? Deze kunnen de draadloze verbinding verstoren. Plaats deze daarom zo ver mogelijk van het modem en de wifi versterker vandaan, zodat de Wifi stabieler en sterker blijft.

Conclusie

Niet alleen zorgt een wifi versterker voor een vergroten en versnellen van het draadloze signaal, maar op het moment dat je wifi af en toe wegvalt, dan kan het signaal er ook veel stabieler van worden. Het is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Een wifi versterker is een eenmalige investering die veel irritatie weg kan nemen. Zo kunt u met een gerust hart in de tuin het nieuws blijven lezen op de tablet.