Menu
Curaçao

SWINGEN OP CARIBISCHE KLANKEN

Zoals op vele Caribische eilanden, speelt muziek ook een grote rol in de Curaçaose samenleving. De muziek die je op Curaçao hoort, heeft invloeden uit alle windstreken. De muziek kent namelijk invloeden uit allerlei bevolkingsgroepen die in Curaçao wonen. Dit zijn er meer dan vijftig. Toen de verschillende bevolkingsgroepen Curaçao kwamen bevolken, namen zij invloeden mee uit hun eigen muziekstijlen zoals rock, pop, merengue en reggae. Deze muziekstijlen ontwikkelden zich tot een eigen, Curaçaose muziekstijl, met verschillende muzieksoorten.

Tambú

Tambú wordt ook wel ‘Curaçaose blues’ genoemd. De muziekstijl werd meegenomen door de slaven, die door middel van deze muziek uiting gaven aan hun verdriet en frustratie, veroorzaakt door hun zware bestaan in de plantages. Zij maakten daarbij muziek met behulp van hun werktuigen, zoals hun ploegenschaar (agan genoemd), schoffel (chapi) en met andere dingen die voorhanden waren op het platteland, zoals koehoorns. Deze muziek wordt veelal gemaakt door de mannen, waarbij de vrouwen de muziek laten opleven met handgeklap. De Afrikaanse dans die erbij wordt uitgevoerd kenmerkt zich door het asymmetrisch bewegen van armen en benen, en hevige draaibewegingen met de heupen. De eeuwenoude Tambú-muziek is tegenwoordig ook bij jongeren populair. Een van de bekendste Tambú-groepen is Zoyoyo i su Grupo, met de populaire Curaçaose zangeres Mistika Stefania.

Seú

De opzwepende klanken van de Seú-muziek hoor je vooral tijdens het Curaçaose oogstfestival, met als hoogtepunt de grote parade op Tweede Paasdag. Er wordt dan in een lange optocht van meer dan 2000 Curaçaoënaars over de akkers gedanst, waarbij de grote gracieuze passen de planten en de oogst symboliseren. Deze passen worden wapa’s genoemd.

Tumba

Een van de belangrijkste muziekstromingen van het eiland is Tumba. De meeslepende klanken en de bijbehorende dans komen oorspronkelijk uit Afrika. De naam is echter afkomstig van een traditionele, zeventiende eeuwse Spaanse dans. Tumba-muziek is er g aanstekelijk, met invloeden uit merengue, Afro-Amerikaanse ritmes en jazzmuziek. Tumba is vooral veel te horen tijdens het Curaçaos carnaval.

Hedendaagse muziek

In de populaire muziek die je tegenwoordig hoort tijdens een vakantie Curaçao klinken de oude Curaçaose klanken nog steeds door. Vele lokale artiesten treden op in lokale barretjes, maar sommige Curaçaose artiesten zijn uitgegroeid tot internationale artiesten. Wat bijvoorbeeld te denken van de uit Curacao afkomstige Tania Kross, de mezzosopraan die in Nederland is bekroond met een Edison Award. Deze prijs werd ook toegekend aan Randal Corsen, een Curaçaos-Nederlandse pianist. Ook Izaline Calister is erg beroemd op het eiland, maar ook daarbuiten. Deze jazzartiest vermengt op wonderlijke wijze traditionele Curaçaose muziek met prachtige jazzklanken. De jazzmuziek is groot in Curacao: er wordt dan ook jaarlijks het Curaçao North Sea Jazz georganiseerd, waarop lokale, maar ook internationale artiesten als John Legend acte de presence geven.

Bron: Curaçao Toeristen Bureau Europa