Menu
Veiligheid in huis

Senioren veilig

Minister van der Steur, ouderenbonden en bedrijfsleven lichten 200 Haagse senioren
voor over ‘veiligheid’

  • Sessies Senioren Veilig in mei en juni
  • Senioren krijgen concrete tips om hun veiligheid(sbeleving) te vergroten
  • Breed scala aan veiligheidsthema’s

Op 26 mei hebben 200 Haagse senioren een training gekregen in hoe zij zelf een veiligere leefomgeving kunnen creëren. Minister van der Steur en Charlie Aptroot (burgemeester van Zoetermeer en Landelijk Ambassadeur Aanpak Woninginbraken) waren hierbij aanwezig. Via interactieve workshops leren de deelnemers hoe zich te wapenen tegen babbeltrucs en inbraken, hoe veilig te bankieren en veilig uw
smartphone te gebruiken. De bijeenkomst is een unieke publiek-private samenwerking tussen de overheid, ouderenbonden en het bedrijfsleven.

Senioren maken weliswaar niet meer kans om slachtoffer te worden van criminaliteit dan niet senioren, zo blijkt uit onderzoek, toch voelen zij zich relatief vaak onveilig. Tijdens de bijeenkomsten leren senioren met concrete tips actief een veiligere leefomgeving voor zichzelf te creëren, zowel online als in hun fysieke omgeving.

Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: “Deze bijeenkomst is een mooi voorbeeld van een samenwerkingsverband tussen zeer uiteenlopende partijen met één gezamenlijk belang: veiligheid voor senioren. Het is bijzonder dat de vier grote banken, Samsung en het Ministerie van Veiligheid & Justitie hier zo veel tijd en energie in steken. Daar ben ik als vertegenwoordiger van 190.000 KBO-leden en voor alle andere senioren zeer blij mee. Veiligheid is belangrijk voor ons allemaal!”

Hands-on training in breed aantal veiligheidsthema’s
Tijdens de bijeenkomst vertelt het Ministerie van Veiligheid en Justitie over babbeltrucs en het voorkomen van woninginbraken, medewerkers van de banken geven coaching over veilig bankieren en Samsung medewerkers leren senioren hoe ze veilig hun smartphone en tablet kunnen gebruiken door deze ‘boefproof’ te maken.

Alle trainingen zijn interactief en praktijkgericht. In workshops met bijvoorbeeld een acteur wordt voorgedaan hoe criminelen op slinkse wijze uw huis binnen komen via babbeltrucs. Via filmpjes laten we zien dat criminelen uw bankpas in een oogwenk omwisselen voor een ander exemplaar. Daarnaast gaan ouderen ‘boefproof’ de deur uit doordat voorgedaan is hoe mobieltjes en tablets geblokkeerd kunnen worden voor het verlies van persoonlijke data.

Een deelnemer aan de workshop over babbeltrucs vertelt: “Ik laat niet zo snel iemand binnen, maar geld oprapen terwijl een crimineel mijn pinpas uit de automaat trekt, zou mij kunnen overkomen.” Een andere senior vult aan: “Wij weten al veel, maar herhaling is belangrijk en altijd goed.”

Naast deze bijeenkomst, worden er sessies georganiseerd in de regio’s Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. De volgende partijen werken hier aan mee: Ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie, Schadefonds Geweldsmisdrijven, Samsung, de Nederlandse Vereniging van Banken, de Betaalvereniging Nederland, de vier grote banken (ABN AMRO, SNS, ING en Rabobank), het CCV en de ouderenbonden ANBO en Unie KBO.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.