Menu
Gezondheid / Zorg & Hulp

Senioren krijgen hulp van studenten

Het bereiden van maaltijden en andere zaken is waar senioren mee worden geholpen door studenten.

Bemiddelingsbureau
SeniorenStudent verzorgt deze activiteiten. Dit bemiddelingsbureau bestaat reeds één jaar. Zij koppelen studenten aan senioren die behoefte hebben aan hulp en gezelschap. De activiteiten bestaan onder anderen uit:  het geven van computerles,  samen boodschappen doen,  koken, hulp in de huishouding en spelletjes spelen. Initiatiefnemers van dit bemiddelingsbureau zijn de zussen Lotte (27) en Anne (26) van Oudheusden. Het idee ontstond doordat ze bij hun andere diensten OppasStudent en Poetsstudent steeds vaker de vraag kregen of zij een student konden vinden als hulp voor een oudere.

Variërend
Het valt op dat nog geen twee aanvragen het afgelopen jaar hetzelfde zijn geweest. Iedere oudere heeft andere behoeftes.  De aanvragen variëren van koken en maaltijden invriezen voor de rest van de week tot klusjes in huis, wandelen,  buurtactiviteiten bezoeken en samen reizen met het openbaar vervoer. Alle vragen van ouderen zijn welkom.

Groot bestand
Het bemiddelingsbureau beschikt over een bestand van ruim vierduizend studenten. Zo kan er voor iedere oudere een geschikte match gemaakt worden.  Deze match wordt gemaakt op basis van persoonlijke overeenkomsten en gedeelde interesses.  SeniorenStudent koppelde bijvoorbeeld een conservatoriumstudent aan een oudere die van klassieke muziek houdt, een student psychologie aan een oudere met dementie en een student Franse Taal en Cultuur aan een oudere die zelf Frans gestudeerd heeft.

Steeds meer aanmeldingen
Steeds meer Amsterdamse ouderen melden zich aan voor hulp. De ouderenzorg is momenteel aan verandering onderhevig, waarbij steeds meer reguliere zorg wegvalt. Daardoor moeten ouderen zelf op zoek naar alternatieven. Volgens dichtbij.nl is SeniorenStudent daarbij de voordeligste aanbieder, voor €12,50 per uur vinden ouderen een student aan huis. Door SeniorenStudent wordt samengewerkt met verzorgingshuizen.  Studenten helpen daar bijvoorbeeld dagelijks met de avondmaaltijd of verzorgen groepsactiviteiten zoals een museumbezoek,  leesclubs, een ‘geschiedenismiddag’  waarbij ouderen herinneringen over vroeg ophalen. Of ‘samen koken en eten’-avonden waarbij ouderen en studenten in kleine gezelschappen de avondmaaltijd bereiden en nuttigen. De focus ligt ook bij deze groepsactiviteiten op het sociale vlak.  Meer informatie is te vinden via www.seniorenstudent.nl.

Bron: www.missethoreca.nl 

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.

No Comments

    Leave a Reply