Menu
Computer & Internet

Ruim toch op!

Opruimen is een kunst. Een kunst die bijna iedereen kan leren. Je kent het vast wel: stapels papier op tafel, bureau of aanrecht. Stapels die steeds groter worden in plaats van slinken. Heel af en toe verdwijnt er wat in de prullenbak of in een la. Maar echt opschieten doet het niet.

Extreme verzamelwoede, hoarding, kan zelfs ernstige vormen aannemen. Dat blijkt uit het feit dat hoarding vanaf 2013 een nieuwe diagnose is in het handboek met erkende psychiatrische aandoeningen. Er is sprake van een probleem als bijvoorbeeld de keuken zo vol staat dat je niet meer kunt koken. Maar goed, met de meesten zal het zo’n vaart niet lopen. Met een paar handige tips kun je er gemakkelijk wat aan doen! Een opgeruimd huis geeft je tijdswinst en energie.

Weggooi-top-10

Begin vandaag met weggooien. En met weggooien bedoelen we dat het uit je huis verdwijnt. Dus geen verplaatsing naar zolder, kelder of garage. Gaat dat je echt te ver? Breng dan de bruikbare spullen naar een kringloopwinkel. Vandaag nog.

1. kleding en schoenen die je langer dan 1 ½ jaar niet gedragen hebt
2. alle troep uit rommellaatjes
3. bonnetjes van spullen die je niet meer hebt of al oud zijn
4. gelezen boeken en tijdschriften
5. dingen die je voor je kinderen bewaart; gun ze de lol om hun eigen spullen te kopen
6. verjaardags-, kerst- en ansichtkaarten
7. knipsels
8. telefoonboek en Goudengids; wie gebruikt ze nog?
9. kapotte spullen, zoals een computer als computer reparatie niet meer mogelijk is
10. kampeerspullen* als je je hebt voorgenomen toch nooit meer te gaan kamperen
*vul hier in wat op jou van toepassing is.

Computer opruimen
Niet alleen je huis vult zich met troep als je niet ingrijpt, ook je computer verzamelt van alles. ‘Daar heb ik toch geen last van’, zou je kunnen denken. Maar niets is minder waar. De snelheid van de computer hangt natuurlijk ook af van het werkgeheugen en de processor. Maar traagheid wordt ook veroorzaakt doordat we de computer in de loop van de tijd steeds voller stoppen. Van tijd tot tijd de computer opschonen is echt geen overbodige luxe. Je komt met een paar tips zelf al een heel eind:

  • Wis de browsergeschiedenis
  • Verwijder onnodige programma’s uit het opstartmenu
  • Verwijder programma’s die je niet meer gebruikt
  • Zet de harde schijf niet bomvol documenten maar verplaats deze naar een cloud

Lukt het toch niet om het zelf te doen, dan zijn er gelukkig genoeg bedrijven die pc hulp bieden.

Vier bewaarcriteria
Wat kan ik dan nog wel bewaren? Hanteer een aantal criteria om te bepalen welke spullen in huis mogen blijven. Je gebruikt het voorwerp regelmatig; het maakt je leven makkelijker of aangenamer; het onderhoud kost weinig tijd en energie of het is onvervangbaar. Tot slot nog een ultieme opruimtip. Maak een foto van het voorwerp waarvan je moeilijk kunt scheiden. Bijvoorbeeld die leuke knutsel van je kind in groep 1. Daarna kan het met een gerust hart weg.