Rubriek

Verre reizen

Rubriek

Australië heeft vele prachtige kenmerken: koala’s, die alleen leven in Australië, kangoeroes, duiken bij het Great Barrier Reef en een bezoek aan Brisbane mag natuurlijk niet ontbreken. Droomt u ook al jarenlang van een rondreis door Australië? Lees dan nu deze tips om een mooie rondreis door Australië te maken.

Een rondreis Australië maken, vele mensen dromen ervan. We kunnen toch wel zeggen dat Australië aan de andere van de wereld ligt en daarom is het voor veel mensen onbereikbaar. Je vliegt er niet voor een weekje naartoe en wanneer je kiest voor een rondreis zal het voor de meeste nodig zijn om er flink voor te sparen.

Welk deel van Australië?

Heb je besloten flink te gaan sparen voor deze rondreis en de reis van je dromen te maken? Bepaal dan eerst welk deel van Australië je wilt bezoeken. Het land is enorm divers en elk deel heeft haar eigen schoonheid. Als je alles wilt verkennen dan ben je meer dan 6 maanden onderweg. Kies je voor een rondreis van een maand? Dit is een realistisch doel en zo kun je veel van het land zien. Het is dan wel belangrijk om te kiezen voor een bepaald deel van het land.

De oostkust

De oostkust is het meest populair bij rondreizigers die Australië als bestemming kiezen, maar ook gelijk de meest toeristische bestemming. Veel jongeren vinden het de ideale mix van een bezoek aan de prachtige natuur gecombineerd met lekker stappen en leuke feestjes. De Whitsundays zijn erg populair en bestaan uit meer dan 70 eilanden waaronder Whitehaven Beach met hagelwit zand en turquoise water. Een paradijselijke ervaring! Deze eilanden zijn te bezoeken per zeilboot.

Daarnaasn t is Fraser Island een zeer populaire trekpleister. Dit is het grootste zandeiland ter wereld waar de dingo (kruising tussen een hond en een wolf) nog in het wild te spotten is. In het tropische noorden vind je de meest unieke watervallen en zie je krokodillen in de rivieren zwemmen.

De westkust

De westkust is misschien nog wel mooier dan de oostkust. Het is hier sowieso rustiger dan aan de oostkust omdat er weinig jongeren kiezen voor de westkust. De westkust is goed te doen als excursie voor maximaal 9 dagen.

De zuidkust en Tasmanië

Voor het bezoeken van de volledige zuidkust heb je langer dan een maand nodig. Liever in een week de zuidkust verkennen? Vlieg naar Melbourne en verken de Great Ocean Road. In een maand is het ook mogelijk de route van Sydney naar Adelaide te volgen. Op deze route zijn er veel kangoeroes en koala’s in het wild te spotten.

Een andere optie is een reis door Tasmanië eventueel gecombineerd met een dagen op het vasteland in Sydney en Canberra. Tasmanië lijkt qua natuur wat op Nieuw-Zeeland. Je kunt hier prachtig wandeling en vele nationale parken bezoeken.

Het noorden en de outback

Rode vlaktes, gevalwegen en eindeloze leegte zien? Bezoek dan het noorden en de Outback. Hier zit je echt in de “middle of nowhere”.

Bedenk goed welk deel van Australië u wilt bezoeken en maak ook zo’n prachtige rondreis!

Sta je wel eens stil bij de vervoersmiddelen die je op vakantie gebruikt? Naast de auto, trein of fiets zijn er ook meer typische of traditionele manieren van transport. Het vervoer in New Delhi is anders geregeld dan steden aan het water. Zo heeft elk land of soms elke stad wel een typische manier van vervoer dat je gezien moet hebben. We hebben een aantal mogelijkheden op een rij gezet waardoor jouw vakantie onvergetelijk wordt.

Beter in een becak

In Indonesië noemen ze het een “becak”. In India noemen ze het een “riksja”. De bekende vervoersmiddelen die veelal worden ingezet voor toeristen. Het is een simpel concept. Een tweewielige kar getrokken of voortgeduwd door een fiets. Dat is direct het verschil tussen een becak en een riksja. Bij een becak zit de bak met zitplaatsen aan de voorkant en bij een riksja zit de bak achter. Al manoeuvrerend door het verkeer in grote steden, beleef je de echte cultuur. De drukte om je heen wordt ineens levensecht. Het is een aparte ervaring die je eigenlijk niet mag missen. Eén man bestuurt het voertuig en brengt je al trappend naar de plaats van bestemming, uiteraard tegen betaling. Maar dat is natuurlijk niet gek voor al dat harde werk.

Ervaar Thaise snelheden

De typische long-tail boot vind je met name in Thailand. De naam zegt het al. Het is een verlengde boot aangedreven door een sterke motor. Dit is een uitstekend vervoersmiddel om heerlijke een avontuurlijke sightseeing tour te doen door Bangkok, over de Chao Phraya Rivier. Of vaar eens over de vele “klongs” (kanalen) die in Bangkok te vinden zijn. Je ziet huisjes geplaatst op palen in het water, waar de Thaise kinderen in de zon aan het zwemmen zijn. Niet alleen kun je rustig varen over de klongs. Je kan ook met hogere snelheden over de rivier varen. Voel de snelheid van de long-tail boot en ervaar een andere Bangkok, dan de drukke binnenstad van de Thaise hoofdstad.

De relaxte camper is geschikt voor iedereen

Reis in een huiskamer setting met een luxe camper. De camper is geschikt voor iedereen. Of je nu reist met je gezin om alleen met je partner, een camper biedt een uniek gevoel van vrijheid. Dat is hét transportmiddel om comfortabel rondreizen te maken door landen als Amerika en Australië. Je kan ook een camper huren in Canada om de mooie natuur te beleven in het tempo dat jij graag wilt volgen. Rijd in luxe naar de Niagara Falls of bezoek een van de andere mooie natuurverschijnselen in het veelzijdige Canada. Het handige van een camper is dat je altijd over een slaapplek beschikt. Maar kijk uit waar je parkeert. Je wilt namelijk wel rustig kunnen slapen. 

Een icoon voor New York

Onmiskenbaar stukje herkenning voor “the city that never sleeps”. Jawel, de gele taxi in New York City. Wat veel mensen niet weten is dat deze taxi’s  eigenlijk niet in New York zijn ontstaan, maar in Chicago in 1907. Pas in 1912 werd de gele taxi een onderdeel van het New Yorkse straatbeeld. Sindsdien is het een icoon voor die wereldstad. Je moet er ooit in gezeten hebben. Het is niet per se een uiterst unieke ervaring zoals in een riksja of long-tail boot, maar het is (naast de metro) een uitstekende optie om je door de grote stad te bewegen. Heb je ook nog een leuke chauffeur? Dan heb je de kans dat hij je leuke tips geeft onderweg om naartoe te gaan.

Typische tour per Trabant

Hoewel een Trabant tour ook in Nederland ervaren kan worden, geeft een Trabant tour in het voormalig Oost-Duitsland toch wat extra’s. De grappige Trabantjes zijn er in vele varianten; kleuren en carrosserieën. Cruise met maximaal vier personen door de straten van Berlijn. Proef de authenticiteit van Unter den Linden en geniet van het populaire vervoersmiddel van de jaren 60.

Uiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden verspreid over de gehele wereld. Van huskytochten in Finland tot tramritjes in San Francisco. Vertel wat jouw leukste of spannendste ervaring is met een typisch vervoermiddel.

U reist met een gewone personenauto door Oman en komt langs de meest interessante bezienswaardigheden. De route die wij uitstippelden is prima te begaan. Verharde 2-baans wegen en uitstekende snelwegen. U reist tegen de wijzers van de klok in. Van Muscat naar Nizwa en daarna naar de Wahiba Sands voor een overnachting in een tentenkamp, inclusief transfer naar het kamp. Dan via Sur weer terug naar de hoofdstad.

Hoogtepunten

 • Grand Mosque in Muscat
 • Hajargebergte
 • Nizwa
 • Wahiba Sands
 • Wadi Bani Khalid
 • Sur
 • Bimah sinkhole

Programma

Dag 1: Amsterdam-Muscat
Na de vlucht met KLM heeft u een transfer van het vliegveld naar hotel Ruwi in Muscat.

Dag 2: Muscat en omgeving (ca. 50 km)
In de ochtend wordt uw huurauto afgeleverd in het hotel. Daarna ruim tijd voor de hoogtepunten van Muscat: bezoek in de ochtend de Grote Moskee met plaats voor 20.000 gelovigen, het paleis van sultan Ibn Qaboos en de Muttrah souk, waar u een uitgebreide keuze vindt van allerlei Omani waren en souvenirs. Overnachting weer in hotel Ruwi.

Dag 3: Muscat-Izki-Bahla/Jabrin-Al Hamra-Nizwa (ca. 325 km)
Na het ontbijt gaat u op weg richting het zuidwesten. U ziet forten, het Hajargebergte, dadelpalm oases en uiteindelijk Nizwa. Het is een van de mooiste steden van Oman en vertegenwoordigt het historische Oman met prachtige gebouwen en bezienswaardigheden, waaronder het Nizwa fort en kasteel en de souk waar de plaatselijke marktkooplieden in lange witte galabiyahs trots hun kleurige waar aanbieden. Op vrijdagen heeft Nizwa ook een levendige veemarkt. Overnachting in hotel Falaj Daris.

Dag 4: Nizwa-Izki-Ibra-Wahiba Sands (ca. 300 km)
Vandaag een rit naar het uitgestrekte landschap van rode en witte zandduinen die soms meer dan 200 meter hoog zijn. U wordt met een transfer naar het 1000 Nights tentenkamp gebracht. In de avond kennismaking met het leven in de woestijn. U overnacht in een tent en geniet van de stilte om u heen en de talloze sterren aan de hemel. Overnachting in het tentenkamp 1000 Nights Camp.

Dag 5: Wahiba Sands-Wadi Bani Khalid-Sur (ca. 225 km)
U wordt teruggebracht naar uw huurauto en rijdt dan richting de kust naar schitterende oase Wadi Bani Khalid. Langs de Golf van Oman naar Sur. Deze vissersplaats heeft een pittoreske haven waar de oorspronkelijke Dhow schepen nog op traditionele wijze met de hand worden vervaardigd. Niet ver van Sur ligt het schildpaddenstrand waar u ’s avonds in stilte de zeeschildpadden kunt zien. Een prachtig natuurspektakel. Overnachting in hotel Sur Plaza.

Dag 6: Sur-Wadi Tiwi-Fins-Bimah sinkhole-Muscat (ca. 280 km)
De weg naar Muscat is een aaneenschakeling van indrukwekkende wadi’s. Een daarvan is Wadi Tiwi, bekend als het dal van de negen dorpjes. Onderweg nog een stop bij het schitterende Bimah sinkhole: een kalksteen krater met blauwgroen zeewater. Het is een perfecte plek om even wat uit te rusten of u kiest voor Quriyat, een charmant vissersdorpje. Overnachting in hotel Ruwi.

Dag 7: Muscat-Amsterdam
U heeft nog een rustige dag in en bij uw hotel voordat u in de avond uw huurauto op het vliegveld inlevert en terug vliegt naar Amsterdam.

Dag 8: Aankomst in Amsterdam

Meer informatie over deze bijzondere 8-daagse rondreis door Oman

Staan de prachtige natuurparken, de indrukwekkende cultuur of een indrukwekkende rondreis van 3 maanden door Afrika op uw vakantielijstje? Vergeet dan niet om u even goed voor te laten lichten over de mogelijke vaccinaties.

Voor bijna alle niet-westerse landen is het noodzakelijk om u te laten inenten. Dit geld ook zeker voor alle landen die in Afrika liggen. Welke inentingen u precies nodig hebt hangt af van uw bestemming, uw reisduur en de inentingen die u eerder in uw leven gehad hebt.

Inentingen die voor vrijwel alle niet-westerse landen noodzakelijk zijn zijn DTP en de Hepatitis A. Verblijft u langer dan 3 maanden in een risicoland, dan moet u zich ook laten inenten tegen Hepatitis B en tuberculose. Daarnaast komt gele koorts ook voor in Afrika, in een aantal landen waaronder Gambia wordt het aanbevolen om u in te laten enten. In een ander 20-tal landen is het verplicht om u te laten inenten voor gele koorts.

Gaat u binnenkort naar Afrika op vakantie, bekijk dan hier per land welke inentingen u moet hebben.

Vakantie, dat is natuurlijk het moment van totale rust, ontspannen en genieten van al het overheerlijk eten en drinken. Toch blijkt dat veel mensen niet de hele dag alleen maar naast het zwembad willen zitten – de  top 3 bezigheden op vakantie zijn namelijk wandelen, fietsen en winkelen. Iets wat uiteraard alleen maar aan te moedigen is, want het is natuurlijk belangrijk om te blijven bewegen en actief bezig te zijn. Ook op de vakantie!

Meer bewegen, is meer genieten

Wandelen, fietsen en winkelen zijn bovendien goede manieren om iets meer te zien van de streek en/of stad waar je op vakantie bent. Houd er echter wel rekening mee, dat wandelen en fietsen in een ander land wel even iets anders kan zijn wanneer je het overwegend vlakke Nederland m gewend bent.  Denk maar eens aan de vele heuvels, bergen en onverharde wegen. En dan komt daar vaak de felle zon nog bovenop! Het is daarom belangrijk om op de volgende zaken te letten:

1. Eet en drink (iets) meer dan normaal

Dat klinkt niet echt als een lastige opgave: op vakantie meer eten en drinken dan dat je thuis zou doen. Maar voordat je je vol overgave op het toetjesbuffet en de bar stort, is het slim om je te realiseren dat je niet zomaar alles meer moet gaan eten of drinken.

Het is voornamelijk belangrijk dat je voldoende water nuttigt voor én gedurende je intensieve activiteit.  Zeker omdat het op vakantie vaak warm is moet je voldoende vocht binnen krijgen. Water werkt daarbij altijd het beste – alcohol en cafeïnehoudende dranken onttrekken juist vocht aan je lichaam. Bij activiteiten als wandelen en fietsen heeft je lichaam daarnaast ook de benodigde energie nodig om te kunnen presteren. Eet dus altijd voldoende voordat je vertrekt.

Uiteraard is het ook slim om voor onderweg een lunchpakket en een flesje water mee te nemen en houd er rekening mee dat je in veel andere landen het kraanwater niet kunt drinken. Het Voedingscentrum heeft verschillende handige tips over veilig eten op vakantie bij elkaar gezet.

2. Zorg voor goed schoeisel

Natuurlijk is het verleidelijk om op de vakantie de hele dag op teenslippers rond te lopen. Het probleem is echter, dat deze maar weinig steun aan je voeten bieden. Steun die je voeten, zeker bij het wandelen en fietsen, wel nodig hebben.

Gelukkig hoef je hiervoor geen warme, dichte wandelschoenen aan te trekken, maar heb je ook de keus uit sandalen met extra steun waarmee je kilometers lang kunt wandelen. Het grote voordeel hiervan is niet alleen dat je voeten hun warme kwijt kunnen, maar ook dat je blaren voorkomt. Als je voeten gaan zweten, ontstaat er immers wrijving wat de kans op blaren vergroot. Met goede open schoenen of sandalen voorkom je deze problemen en kun je iedere activiteit gedurende je vakantie ondernemen.

3. Smeer je goed in met zonnebrandcrème

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed beschermd bent tegen de schadelijke uv-straling van de zon. Hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe sterker deze uv-straling is. Zelfs als het bewolkt is, kun je nog verbranden. Zorg er daarom voor dat je altijd goed ingesmeerd bent met zonnebrandcrème met een hoge factor wanneer je naar buiten gaat.

Vergeet ook je hoofdhuid niet te beschermen tegen de zon. Omdat het lastig is om zonnebrandcrème in je haar te smeren, kun je kiezen voor een pet of hoed. Dit houdt ook de zon uit je ogen en verkleint bovendien de kans op een zonnesteek.

4. Wissel bewegingen af om blessures te voorkomen

Neem niet te veel hooi op je vork. Ga dus niet te fanatiek de gehele dag wandelen als je dat niet gewend bent en probeer niet meteen tegen de hoogste berg van de omgeving op te fietsen. De kans is groot dat je hier verzuurde spieren en/of een flinke spierpijn aan over houdt.

Het is verstandiger om de beweging af te wisselen. Neem bovendien voldoende rust en doe tussendoor wat rek- en strekoefeningen om de spieren soepel te houden en blessures te voorkomen.

Bewust op reis

Vakantie betekent in de eerste plaats natuurlijk genieten, maar op reis gaan betekent ook dat je te maken krijgt met een nieuwe omgeving, een ander klimaat en andere activiteiten. Ga je hier – mede door de bovenstaande vier tips – verstandig mee om, dan staat niets je in de weg om een onvergetelijke en leuke tijd te beleven. Fijne vakantie!

Ligt uw vakantiebestemming wat verder weg en moet u er met het vliegtuig heen? Na zo’n lange reis is het altijd fijn om het vliegtuig weer fris uit te komen. Om u te helpen om het vliegtuig weer fris en fruitig te verlaten heb ik een aantal tips voor u op een rijtje gezet. 

Droge lucht
Hoog in de lucht, nja in het vliegtuig, is de lucht erg droog. Het is daarom erg belangrijk om voldoende te drinken (geen alcohol) wilt u het vliegtuig weer fris uitkomen. Ook uw huid heeft te lijden onder deze droge lucht. Neem daarom een lekkere gezichtscrème mee het vliegtuig in en smeer uw lippen ook regelmatig in met lippenbalsem.

Vermijd zware maaltijden
In het vliegtuig is het belangrijk om lichte maaltijden te eten. Neem af en toe een lekker stuk fruit of iets anders klein. Pas met grote maaltijden op dat u niet teveel zout over uw eten doet, door de hoogte proeft u uw eten namelijk minder goed waardoor u snel geneigd bent extra zout toe te voegen. Op deze manier vergroot u de kans op uitdroging.

Slaap voldoende
Bij een lange vlucht is het belangrijk om voldoende te slapen. Neem om uw slaapcomfort te verhogen een lekker kussen, slaapmasker, oordoppen en een dekentje mee. Heeft u lenzen? Vergeet dan niet om uw lenzen uit de doen, door de droge lucht gaan uw lenzen sneller irriteren.

Opfrissen voor de landing
Gaan ze de landing bijna inzetten? Poets dan nog even snel uw tanden, haal even een vochtig doekje over uw gezicht, smeer een crème op, spuit een luchtje op en werk uw make-up even bij. U zult zien dat u zich direct een stuk frisser voelt!

Maak opnieuw kans op een bijzondere vakantie naar Zuid-Afrika! Kies een belevenis, motiveer uw keuze en wie weet vliegt u binnenkort naar Zuid-Afrika!

Kies uw belevenis in Zuid-Afrika

 • Shark cage diving
 • Wine tasting by bike
 • Robbeneiland
 • Soweto by bike
 • Gamedriving in nationale parken
 • Neighbourgood market

Naast de hoofdprijs verloten wij een weekendje weg.

Ga snel naar www.wineenvakantienaarzuidafrika.nl en maak kans op een onvergetelijke vakantie naar Zuid-Afrika of een weekendje weg!

 

De laatste jaren is de Maori cultuur weer helemaal in opkomst. Deze opkomst wordt Maoritanga genoemd en blaast oude mythes en legendes nieuw leven in.

De Maoritanga zorgt voor een groei in de interesse voor de Maori-taal. Het Maori kent veel overeenkomsten met Polynesische talen en enkele Indonesische dialecten. De Maori’s nemen ontmoetingen en begroetingen erg serieus. Gasten en bezoekers worden in een formele ceremonie, de Powhiri, verwelkomd. Bij deze ontmoetingen wordt de Maori taal gesproken. Om u alvast voor te bereiden op deze ontmoeting tijdens uw rondreis Nieuw-Zeeland hebben wij voor u de basics van de Maori taal op een rijtje gezet:

Kia ora – goedendag / veel succes (informeel, of bij het beantwoorden van de telefoon)
Tena koe – hallo (tegen één persoon)
Tena korua – hallo (tegen twee personen)
Tena koutou – hallo (tegen drie personen of meer)
Haere mai – welkom
Haere ra – tot ziens van achterblijver tegen vertrekkende
E noho ra – tot ziens van vertrekkende tegen achterblijver
Koa – alsjeblieft/dank je wel
Ae – ja
Kaore – nee

Naast genieten van de prachtige stranden, de blauwe zee en de activiteiten die Curaçao te bieden heeft, is er in Curaçao nog veel meer te beleven. Zo staat Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Willemstad heeft historie en is een van de rijkste steden ter wereld wat cultuur en verscheidenheid betreft. Wij hebben voor u 5 bezienswaardigheden in Willemstad gevonden die u niet mag missen tijdens uw vakantie Curaçao.

1. Drijvende markt

De drijvende markt wordt ook wel ‘barkje’ genoemd. De veelal Venezolaanse kooplieden verkopen hier de meest verse producten rechtstreeks vanuit hun bootjes. Op de markten ontdekt u het echte Curaçaose leven

2. Forten

Het bekendste fort is Fort Amsterdam, waarin onder andere een museum gevestigd is. In het Rif Fort, tegenover Fort Amsterdam, kunt u terecht om te shoppen en daarna een hapje te eten. Voor een van de mooiste uitzichten over Willemstad bezoekt u Fort Nassau, waar ook een zeer goed restaurant gevestigd is.

3. Museum Kurá Hulanda

Museum Kurá Hulanda: In dit museum herleeft u de roemruchte geschiedenis van Otrobanda. In de 18e en 19e eeuw gingen de vrijgekomen slaven in Otrobanda wonen, waardoor het later een belangrijk cultureel centrum werd.

4. Marshe Bieu

Deze overdekte oude markt staat bekend om haar geweldige typische Antilliaanse gerechten. In de overdekte markt staan lange tafels & banken waar jong en oud, bewoners & toeristen uit alle milieus gebroederlijk met elkaar genieten van de lokale lekkernijen.

5. Koningin Julianabrug

Onmiskenbaar is de zeer fraai gekleurde Koningin Julianabrug die parmantig hoog boven de stad uitsteekt. Al rijdend over deze brug heb je een waanzinnig uitzicht over Willemstad.

Klein Curaçao, dat zo’n 13 kilometer van de kust van Curaçao ligt, staat bekend als ‘het langste en witste zandstrand van Curaçao’. Het onbewoonde eiland is in twee uur te bereiken met de boot vanuit Willemstad.

Voor ieder wat wils

De stranden op Klein Curaçao zijn geschikt voor iedereen: de stranden met fijn wit zand in het noordoosten zijn geschikt voor gezinnen; het water is hier kalm. Kom je naar Klein Curaçao om te watersporten, dan zijn de stranden aan de zuidwestkust het meest geschikt.

Allerlei activiteiten

Niemand hoeft zich te vervelen op Klein Curaçao. Voor de kust zijn prachtige duikstekken te vinden, met schitterende koraalriffen en tropische vissen. Ook zeilliefhebbers komen aan hun trekken op het eiland. Ook voor een feestje moet je op Klein Curaçao zijn. Ga mee met een charterbootje naar de grote vulkanische rotsen bij het eiland, waar regelmatig strandfeesten en barbecues gehouden worden. Kortom, Klein Curaçao is een onbewoond eiland vol leven, dat je zeker bezocht moet hebben tijdens je vakantie Curaçao!

Bron: Curaçao Toeristen Bureau Europa