Menu
Inrichting & Wooncomfort

Praktisch: een gietvloer in uw interieur

Al sinds enkele jaren winnen gietvloeren opvallend snel aan populariteit bij mensen thuis. Waar tot voor kort vooral laminaat- en tegelvloeren veel werden gebruikt, zijn nu gietvloeren razend populair in nieuwe woningen. Dit geldt niet alleen voor gezinnen: ook alleenstaanden en senioren beginnen steeds meer de voordelen van een gietvloer te (h)erkennen. Waarom is de gietvloer zo aantrekkelijk? Kortom: wat is er zo praktisch aan het hebben van een gietvloer in uw interieur?

Welke ondergrond?

Een gietvloer bestaat uit gegoten materiaal, dat op elke vloer kan worden gelegd. Of u nu een oude houten vloer, beton of andere vloer hebt, een gietvloer kan overal overheen. Het resultaat is met elke ondervloer hetzelfde: u krijgt een gladde, egale vloer zonder oneffenheden en hobbels. Er zijn ook geen drempels nodig wanneer u ervoor kiest om de gietvloer in meerdere ruimtes te leggen. Zodoende is de gietvloer ook voor mensen met een beperking (rollator, rolstoel) een goede keuze.

Zacht en warm

Het materiaal van een gietvloer is hard, maar wel enigszins flexibel. Hierdoor voelt een gietvloer zachter aan dan bijvoorbeeld een laminaat- of tegelvloer. Daarom worden ook in bejaardenhuizen gietvloeren vaker gebruikt: mensen met evenwichtsproblemen zullen zich met een gietvloer wat minder snel bezeren. Daarnaast is de vloer altijd op kamertemperatuur, dus voelt de vloer nooit warmer of kouder aan dan de omringende temperatuur. Dit in tegenstelling tot een laminaatvloer, die altijd wat kouder aanvoelt, of een tegelvloer, die van nature erg koud is. Ook zonder vloerverwarming hebt u met een gietvloer altijd lekker warme voeten.

Gemakkelijk schoon te houden

Een derde reden waarom steeds meer ouderen en senioren geïnteresseerd zijn in een gietvloer, is de eenvoud van het schoonhouden van de vloer. Een laminaatvloer is slecht bestand tegen vocht, waardoor het laminaat kan kromtrekken als er bijvoorbeeld een glas water omgestoten wordt. Een gietvloer is echter bestand tegen vrijwel alle vormen van beschadiging, zoals vocht, vuil, stoten en krassen. Daarnaast is de vloer eigenlijk altijd simpel schoon te maken met een vochtige doek, ook als het gaat om hardnekkig vuil. Er blijven geen vlekken achter en de vloer is na het afpoetsen weer zo goed als nieuw.

Gietvloer in alle woonruimtes

Het kostenplaatje

Een gietvloer is dus voordelig vanwege de flexibiliteit, hardheid, warmte en het feit dat de vloer zo gemakkelijk schoon te houden is. Veel mensen beginnen zich, na het lezen van een dergelijk lijstje voordelen, af te vragen wat dan de nadelen van zo’n vloer zijn. Zijn die er wel? Ja, helaas heeft een gietvloer ook twee nadelen. Het ene nadeel is dat de vloer moet worden geïnstalleerd door professionals. Het tweede nadeel, dat hiermee samenhangt, is het feit dat de vloer vrij prijzig is en dat ook het aanleggen ervan duur kan zijn. Toch is dit vooral een kwestie van het afwegen van nadelen en voordelen. Als u toch een nieuwe vloer moet leggen, kunt u beter kiezen voor een vloer die lang meegaat zonder beschadigingen. Verder is een gietvloer, dankzij de isolerende werking, goed om stroom mee te besparen waardoor hij zichzelf op zijn minst gedeeltelijk kan terugbetalen. De kosten van een gietvloer vallen uiteindelijk dus nog wel mee!

Over de langere termijn zijn de extra kosten voor het installeren van een gietvloer dus eigenlijk niet zo heel hoog. Zeker niet ten opzichte van bijvoorbeeld een goedkope laminaatvloer, die al na enkele jaren toe is aan vervanging door krassen en vochtproblemen. Kiest u voor een gietvloer, dan hebt u een vloer die onder normale omstandigheden minimaal 20 jaar meegaat zonder beschadigingen door gemorst vocht, krassen en stoten of vallende voorwerpen. En dat is ook heel wat waard, toch?