Menu
Aandoeningen

Op bezoek blijven gaan bij mensen met dementie

Dementie

Dementie is een sluipende ziekte die langzaam zichtbaar wordt bij mensen. Vaak begint het met het vergeten van kleine dingen. Naar mate de ziekte erger wordt zullen ook steeds grotere dingen vergeten worden tot dat zelfstandig wonen vaak niet meer mogelijk is. Het op bezoek gaan bij mensen met dementie kan een drempel zijn maar o zo belangrijk voor de patiënt maar ook voor u zelf.

Dementie een sluipende ziekte

In het begin stadium van dementie kunnen patiënten vaak nog goed functioneren in de maatschappij. Het zijn in het begin de kleine dingen die ze vergeten. Een familielid, vriend of uw buren kunnen te maken krijgen met dementie. Het kan lastig zijn om na de diagnose dementie langs te gaan voor de gebruikelijke kop koffie dit is echter nergens voor nodig. Zeker in het begin stadium zijn de patiënten nog goed bij. Ze kunnen een goed gesprek voeren en ook zij kunnen de behoefte hebben met iemand erover te praten. Ging u eerder vaak langs voor een bezoekje dan is het voor de patiënt ook niet leuk wanneer u in een keer helemaal niet meer komt.

Op bezoek gaan in een verpleeghuis

Naar mate de ziekte erger wordt zal er steeds meer veranderen. Voor veel patiënten met dementie is thuis wonen na verloop van tijd geen optie meer. Patiënten kunnen niet meer voor zich zelf zorgen en ook voor de mantelzorger wordt de zorg te veel. Een verhuizing naar een verpleeghuis is heftig en brengt voor zowel de patiënt als de mensen in hun omgeving veel veranderingen met zich mee. Het contact maken met iemand in een verpleeghuis kan lastig zijn. Toch kunt u iemand een groot plezier doen om toch langs te komen. Het maken van een praatje, een kleine wandeling of een knuffel kan van positieve invloed zijn op het humeur van de patiënt. Misschien weet iemand een uur later niet meer dat u bent langs geweest. Toch blijft het de moeite waard om te blijven komen. Eenzaamheid ligt ook voor mensen in een verpleeghuis op de loer.

Laat u goed informeren over de ziekte. Er zijn handige trucjes om iemand met dementie op zijn of haar gemak te stellen. Deze trucjes zijn niet alleen handig voor u maar ook voor de patiënt zelf.