Menu
Gezondheid / Zorg & Hulp

Onderzoek gedwongen scheidingen verzorgingstehuis

Staatsecretaris van Rijn
De staatssecretaris gaat nog eens laten onderzoeken hoe vaak echtparen worden gescheiden als één van hen wordt opgenomen in een verzorgingstehuis. Dit laat hij doen naar aanleiding van eerdere berichten in de media waaruit bleek dat echtparen geregeld uit elkaar moeten. Tevens gaat hij zorgkantoren en zorgaanbieders er nog eens op wijzen dat ze er alles aan moeten doen om een gedwongen scheiding van echtparen te voorkomen in een verzorg- of verpleeghuis te voorkomen. Het gaat hierbij om stellen van wie de één niet langer thuis kan wonen en de ander wel.

De praktijk
Door de staatssecretaris wordt benadrukt dat er specifieke regels voor zijn. Zo kunnen in dit geval ook mensen zonder indicatie opgenomen worden in een tehuis. Hij erkent wel dat er in de praktijk knelpunten zijn.
Volgens van Rijn bracht een eerder onderzoek uit 2012 geen structureel probleem aan het licht. 23 van de 27 ondervraagde instellingen antwoorden op de vraag of in drie jaar verzoeken van de opname van een partner moesten worden geweigerd. 100 procent van de verpleeghuizen antwoorden ontkennend.

Verdrietig
Volgens van Rijn is het een belangrijke kwestie, daarom laat hij nog eens een inventarisatie doen. Hij vindt het belangrijk om een “landelijk representatief beeld” te krijgen. Aan de tweede kamer schrijft Van Rijn dat het intens verdrietig is als partners na jaren te hebben samengewoond gedwongen worden gescheiden omdat één van hen vanwege ouderdomsproblemen niet langer thuis kan wonen.

Bron: www.nos.nl

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.

No Comments

    Leave a Reply