Rubriek

Coronavirus

Rubriek

Monuta zet kennis en kunde medewerkers in voor iedereen

Nabestaanden beleven een uitvaart anders dan hoe zij het wellicht gewenst hadden door de coronamaatregelen die er momenteel gelden. Het afscheid nemen van een overledene is het begin van rouwen. Gaat dit niet zoals gehoopt, dan kan dit gevolgen hebben bij het verwerken van verdriet bepleit rouwtherapeut Leoniek van der Maarel. Monuta’s medewerkers bieden steun en informatie via de Uitvaart Hulplijn voor iedereen die vragen of zorgen heeft over afscheid nemen in coronatijd.

Grafloop gezin

Steun

Bij een uitvaart mogen door de maatregelen maximaal 30 mensen aanwezig zijn. Tussen de aanwezigen moet een afstand van minimaal 1,5 meter gehouden worden. Hierdoor kan een mogelijk gewenste grote uitvaart niet plaatsvinden. Lichamelijk contact wordt afgeraden.
“In de rouwtherapie vertellen mensen hoeveel steun het geeft als er veel mensen op een uitvaart zijn. Het geeft mensen troost dat hun dierbare zo geliefd is geweest. De knuffels van vrienden, familie, mensen die je vasthouden. Dat geeft steun. Maar in de rouwtherapie zie ik ook hoeveel boosheid het geeft als een uitvaart niet gaat zoals men had gehoopt. Je kunt het namelijk nooit meer overdoen. Het zou mij niet verbazen als de komende tijd veel mensen zullen moeten leren omgaan met het afscheid dat niet is verlopen zoals gehoopt. Voor sommige mensen zou dit best wel eens traumatisch kunnen zijn. Laten we daarom zorgen dat we ook op afstand dichtbij zijn en steun geven aan een ieder die iemand verliest in deze periode,” zegt Van der Maarel.

Hulp op afstand

De afgelopen weken zijn er veel vragen over corona en uitvaarten bij Monuta binnengekomen. Medewerkers van Monuta, zoals uitvaartverzorgers en klantcontactmedewerkers, hebben de kennis en ervaring om mensen te helpen die te beantwoorden. Daarom is de Uitvaart Hulplijn opgericht. Een plek waar mensen terecht kunnen met hun vragen en zorgen over uitvaarten. Bijvoorbeeld over hoe mensen steun op afstand kunnen geven, hoe afwezigen toch betrokken kunnen zijn bij een uitvaart of welke rituelen tijdens de uitvaart ingezet kunnen worden om verbondenheid te vergroten.

“De rituelen, het regelen en de uitvaart zelf verlopen anders dan we gewend zijn. We merken in de praktijk dat mensen onzeker zijn over wat er wel en niet kan. Want mensen kunnen maar één keer afscheid nemen van een overleden dierbare. Onze uitvaartverzorgers doen er daarom alles aan om een persoonlijk afscheid te verzorgen met creatieve en persoonlijke rituelen binnen de kaders die gelden, want er is nog zoveel wel mogelijk. Om iedereen te helpen om goed afscheid te kunnen nemen, stellen we onze medewerkers ter beschikking. Zij kunnen meedenken, geven informatie en bieden een luisterend oor,” zegt Yolanda Wouters, marketing- en communicatiemanager bij Monuta.

Uitvaartinspiratie

De Uitvaart Hulplijn (0800–7236274) is telefonisch 7 dagen per week van 9 tot 9 bereikbaar en via chat op werkdagen tussen 9 en 5. Alle Uitvaartinspiratie is verzameld op één plek, monuta.nl/afscheid. Monuta registreert de vragen die mensen stellen via de Uitvaart Hulplijn zodat de geboden informatie verder verrijkt wordt. Via het nabestaandenplatform Wietroostmij.nl kunnen lotgenoten elkaar vinden en zal ook Van der Maarel een bijdrage leveren. Met de gratis online gedenkplaats, gedenken.nl, biedt Monuta haar klanten een platform om alle condoleances digitaal te verzamelen.

Bron: Monuta

Het coronavirus is op dit moment het gesprek van de dag. U staat er als het ware mee op en u gaat ermee naar bed. Om verdere uitbraak van het virus te voorkomen dient u de adviezen van het RIVM op te volgen. Misschien heeft u er wel over nagedacht om voedingssupplementen in te nemen om het coronavirus te voorkomen. Maar helpen voedingssupplementen hier daadwerkelijk wel tegen?

Zijn er supplementen die helpen tegen het coronavirus?

Het antwoord is nee. Er bestaan geen voedingssupplementen die helpen tegen het coronavirus. Misschien heeft u op de televisie een reclame gezien van een bedrijf dat beweert dat hun product helpt, maar niks is minder waar. Zo’n reclame is misleidend en zelfs wettelijk verboden.

Extra inname van vitamines of andere supplementen

Bedrijven willen u doen laten geloven dat extra inname van vitamine C en D en supplementen zouden helpen. Wilt u een goede weerstand behouden of krijgen? Dan is van belang om de vitamines te eten, maar niet meer dan nodig. U bent immers niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën of virussen. Het innemen van extra voedingssupplementen is niet nodig.

Effect van teveel vitamine inname 

Wie kent de uitspraak niet ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Echter geldt dit niet bij vitamines. Van sommige vitamines kunt u zelfs een overdosis krijgen. Wilt u een overdosis voorkomen? Overschrijd dan niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat u problemen zult ervaren die niet meer terug te draaien zijn. Een te hoge inname van vitamine C kan bijvoorbeeld leiden tot darmklachten of diarree.

Creëren van een gezonde weerstand

Houd u zo veel mogelijk aan de schijf van vijf. Zo houdt u een goede weerstand en kunt u gevarieerd eten. Het variërend eten is dan ook erg belangrijk in elk voedingsmiddel zitten verschillende vitamine en stoffen die uw lichaam allemaal nodig heeft. Door elke dag wat anders te eten zorgt u er voor dat u alle verschillende vitamines binnen krijgt. Bij een lage weerstand kan het lichaam minder snel reageren op bacteriën waardoor u sneller ziek wordt of meer klachten ervaart. Houd u daarom bezig met een gezonde voeding en beweging om uw weerstand op peil te houden.

Onderzoek direct van start

Hart- en vaatpatiënten kunnen ernstig ziek worden door het coronavirus en lopen meer kans om er aan te overlijden. Maar ook bij gezonde mensen kan het virus klachten en schade aan het hart veroorzaken. Het is nog niet bekend hoe artsen deze patiënten het beste kunnen behandelen. Er is dringend meer informatie nodig. Daarom is een registratie opgezet, die de Hartstichting mede heeft mogelijk gemaakt. Door gegevens te analyseren van patiënten die nu in het ziekenhuis liggen, krijgen artsen snel duidelijkheid over de beste behandeling.

Voorheen gezond

Bij een deel van COVID-19-patiënten, die voorheen geen hart- en vaatziekten hadden, zien artsen signaalstoffen in het bloed die wijzen op schade aan het hart. Bekend is al dat zich onder de ernstige zieke COVID-19-patiënten, veel hart- en vaatpatiënten bevinden. Zij kunnen ernstige complicaties zoals hartfalen of een ontstoken hartspier oplopen en zelfs overlijden. Uit een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Circulation, blijkt dat bij een deel van deze ernstig zieke patiënten ook hartritmestoornissen optreden. Het is niet bekend waarom deze nieuwe ziekte bij hen veel ernstiger verloopt. 

Registratie

De behandeling van COVID-19-patiënten met hart- en vaatziekten moet dringend verbeterd worden. Cardiologen hebben daarom een aanvulling gemaakt op de reeds bestaande registratie van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). De opgerichte registratie maakt het mogelijk om deze patiënten en het verloop van de ziekte te volgen en dit te koppelen aan hun testuitslagen, complicaties en de gebruikte medicatie. Door deze gegevens te analyseren, krijgen artsen snel duidelijkheid over de beste behandeling.

Snelle start

36 van de 71 Nederlandse ziekenhuizen hebben al interesse getoond voor de registratie. Ook internationaal is er belangstelling voor. Het doel is om de registratie te koppelen aan de bestaande Nederlandse Hart Registratie (NHR), zodat artsen ook na ontslag uit het ziekenhuis kunnen volgen hoe het met de patiënt gaat. 

Dit initiatief is een samenwerking van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), Werkgroep Cardiologische Centra Nederland (WCN), Nederlandse Hart Registratie (NHR), Netherlands Heart Institute (NL-HI), patiëntenvereniging Harteraad en de Hartstichting. Zij vormen een onderdeel van de in totaal vijftien onderzoeks- en zorgorganisaties die hun krachten hebben gebundeld in de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). Die werken samen en brengen geld bij elkaar om oplossingen voor hart- en vaatziekten te versnellen.

Bron: Hartstichting

Het coronavirus is sinds 27 februari van dit jaar in ons land. Sinds dit virus is ons land werken regering, RIVM en vitale beroepsorganen enorm hard om het virus te beperken en te bestrijden. Om ons steentje hieraan bij te dragen is het van belang om de adviezen van het RIVM op te volgen. Een vraag die bij veel mensen speelt is: wat voor effect heeft het coronavirus op het lichaam? In het bijzonder op de longen.

Relatie tussen longen en ziek worden

Via de mond en luchtwegen komen bacteriën en virussen binnen. Een virus is razendsnel en kleeft zich binnen onafzienbare tijd aan de cellen van uw longen. Het lichaam ontdekt de binnengedrongen ziekteverwekker. Om de ziekteverwekkers uit te schakelen zal het immuunstelsel in werking treden. Het coronavirus is een virus dat het lichaam niet herkent. Om het virus op te ruimen maakt het lichaam zelf een stofje aan. Het aanmaken van het stofje zal enige tijd in beslag nemen. Wanneer u immuunsysteem te hard werkt, kan dit schade veroorzaken aan uw lichaam. Uw longweefsel waar het virus is binnengedrongen, kan (permanent) beschadigd raken.

Ontstoken longen

De longen bestaan uit 5 longdelen. Wanneer iemand besmet is met het coronavirus zitten in al deze delen ontstekingen. Deze ontstekingen zorgen voor benauwdheid. Een patiënt kan bovendien extra zuurstof ondersteuning nodig hebben.

Intensive Care

Het coronavirus heeft een dermate impact op uw lichaam wanneer belangrijke lichaamsfuncties gaan uitvallen, zoals ademhaling. Wanneer dit het geval is komt u terecht op de Intensive Care. Op de Intensive Care wordt u in slaap gebracht, zodat u kunstmatig beademd kan worden. Verschillende machines houden continu in de gaten hoe uw lichaamsfuncties functioneren. De metingen van de machines worden bekeken door de verpleegkundigen en op basis hiervan wordt gehandeld.

Patiënten van de Intensive Care

Wist u bij patiënten die aan de beademing liggen kunnen ontstekingen overgaan in littekenweefsel. Deze littekens op de longen worden fibrose genoemd. Iemand met fibrose kent een langer herstelproces en zal langer last hebben van klacht, omdat de zuurstofopname minder is. De longen zijn de aanvoer voor zuurstof in het gehele lichaam. Minder zuurstof betekent kortademigheid en snellere vermoeidheid na inspanning.

Herstel van het coronavirus

Het is niet duidelijk hoe het herstelproces van het coronavirus eruit ziet. Dit komt omdat het virus nieuw is. Mocht een patiënt beademd zijn geweest, kan het herstel een halfjaar tot een jaar duren. Soms is een volledig herstel niet mogelijk. De longen zijn ernstig beschadigd. Niet volledig herstel kan zowel voorkomen bij mensen die beademd zijn als niet beademde mensen.

Naar de tandarts tijdens de Corona crisis?

Heeft u binnenkort een tandartscontrole op de planning staan of moet u een gaatje laten vullen? Er zijn allemaal voorwaarde rondom het corona virus maar is een bezoek aan de tandarts nog wel toegestaan? Misschien heeft u er zelf al aan gedacht om de afspraak te verzetten, dit is zeker een goed idee.

Alleen spoedgevallen

Er moet in het dagelijkse leven de afstand van 1,5 meter gehanteerd worden, dit is bij de tandarts niet mogelijk. Contactberoepen mogen tot 6 april niet uitgeoefend worden, wegens maatschappelijke reden is er besloten dat zij allen mogelijk handelen bij spoedeisende klachten.
Bij een controle wordt er dan ook contact op genomen om deze afspraak te verzetten.

Waarmee mag je wel naar de tandarts?

Onder een spoedgeval verstaan ze het last krijgen van plotselinge pijn of zwellingen of als je door een ongeval een tand breekt of verliest. Als je vulling los zit of als er een stuk tand afbreekt is dit natuurlijk erg vervelend. Het is helaas geen spoedgeval maar er kan uiteraard met de tandarts overlegd worden wat u het beste kunt doen.

Bron: Allesoverhetgebit

Eindhoven, 26 maart 2020 – Hoewel het sociaal isolement door de coronacrisis noodzakelijk is, veroorzaakt het ook een probleem dat moeilijk op te lossen is: eenzaamheid. Smarthomespecialist 50five slaat de handen ineen met Emma Zorgt, Dokter.nl en Google in een poging dit probleem dit verlichten door een gespecialiseerde digitale spraakassistent met korting aan te bieden.

Even bij je opa en oma of bejaarde ouders op bezoek is er momenteel niet bij. Verpleeghuizen zijn dicht voor bezoekers en mantelzorg verloopt moeizaam. Dit zorgt ervoor dat ouderen en alleenwonenden versneld vereenzamen. En dat is meer dan enkel erg vervelend; volgens hoogleraar psychologie Paul van Lange blijkt in gesprek met EenVandaag namelijk dat men van eenzaamheid écht ziek wordt. Het leidt tot depressies, maar ook tot hart- en vaatziekten.

Reden genoeg voor smarthomespecialist 50five bij te dragen aan dit initiatief van Emma Zorgt. Zij ontwikkelden een spraakassistent op basis van kunstmatige intelligentie die specifiek gericht is op ouderenzorg. Het doel ervan is dat mensen langer en veiliger zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Via de standaard functionaliteiten van de Google Assistant kunnen ouderen gesprekken voeren en allerlei vragen stellen, zelfs een spelletje spelen is mogelijk. Het is in feite een digitale huisgenoot.

De Emma Zorgt assistent dient echter niet alleen ter entertainment, maar helpt je daarnaast een oogje in het zeil te houden. Zij controleert meerdere keren per dag de gesteldheid van de gebruiker en naasten ontvangen een waarschuwing bij het gebrek aan een reactie. Ouderen kunnen bovendien via een eenvoudig commando direct om hulp vragen wanneer dit nodig is.

De spraakassistent werkt via de slimme speakers van Google Nest die 50five 1.000 beschikbaar stelt aan een gereduceerd bedrag. Bart-Jan Groothoff, category manager bij 50five: “We zien in het afgelopen jaar een stijgende interesse in slimme oplossingen voor ouderen, smartphones voor ouderen zijn een goed voorbeeld. In België werken we al samen met de slimme thuiszorgoplossing Jane waar we zien dat het écht werkt en levens kan redden. Gezien de huidige urgentie in verband met het coronavirus was deze samenwerking in Nederland daarmee voor ons een no-brainer.”

Dankzij de samenwerking is een totaalpakket met een hoge korting te verkrijgen. Voor een bedrag van €40,99 ontvang je de Google Nest Mini smart speaker, de Emma Zorgt spraakassistent (monitoring & alarmering) en een uitgebreide handleiding voor de installatie en het gebruik.

Het pakket is hier te bestellen.

Veel mensen zijn door het coronavirus aan huis gekluisterd. Activiteiten zijn afgelast en sociale contacten beperkt. Om de dag toch goed door te komen, organiseert ANBO online activiteiten. Naast de dagelijkse stoel-yoga komt ANBO nu met lekkere en gezonde recepten op Facebook.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We hebben de afgelopen twee weken al duizenden mensen te woord gestaan op onze speciale telefoonlijn. Veel van hen vertellen dat ze bijna niet meer naar buiten gaan en veel alleen zijn. Gelukkig zijn steeds meer ouderen digitaal en actief op social media. Om iedereen in deze lastige tijd een beetje te steunen, bieden we online activiteiten aan op Facebook. Vorige week zijn we gestart met stoel-yoga en vanaf vandaag posten we elke dag een leuk en lekker recept.”

Recepten op Facebook

“Iedere dag zetten we het favoriete recept van één van de ANBO-medewerkers op Facebook. We geven aan welke ingrediënten je nodig hebt en we laten stap-voor-stap zien hoe je het recept klaar kunt maken. We hopen dat we veel mensen met onze activiteiten een beetje afleiding kunnen bezorgen. Want in deze periode zijn we allemaal bezorgd en veel mensen zijn alleen thuis.”

De recepten zijn te vinden op de ANBO Facebook-pagina (@ANBO). Daarnaast zijn alle recepten terug te vinden op https://www.anbo.nl/koken-met-anbo.

Telefoonlijn ANBO

Natuurlijk blijft de ANBO telefoonlijn ook open voor ouderen die een vraag hebben over het coronavirus of een praatje willen maken. We zijn elke dag (dus ook in het weekend) tussen 09:00 en 21:00 uur bereikbaar op telefoon 0348 – 46 66 66.

Bron:
Www.ABNO.nl

Wat kunt u zélf doen bij het ontbreken van vaccin tegen Covid-19?

Het spookbeeld dat het Covid-19 virus zich razendsnel verspreidt, is helaas realiteit geworden. Aangezien er nog geen vaccin tegen de Coronagriep is, proberen overheden vooral de verspreiding van dit agressieve virus te remmen. Dat gaat gepaard met een flink pakket ingrijpende maatregelen. Eén van de acties die u zelf kunt ondernemen, is om uw immuniteitssysteem in de hoogste versnelling te zetten. Daarmee kunt u proberen uw risico op de Coronagriep enigszins te beperken. Hoewel de effectiviteit tegen Covid-19 absoluut niet aangetoond is, kunt u één of meerdere van deze natuurlijke immuun-boosters altijd eens proberen. Zeker als u ouder bent, minder weerstand hebt of last van aandoeningen aan de luchtwegen hebt. Dan is het extra belangrijk om in deze onzekere tijden het afweersysteem van uw lichaam te versterken.

Wat doet het Corona-virus?

Wie besmet is met het Corona-virus krijgt vooral te maken met klachten aan de luchtwegen. Wanneer het virus eenmaal is binnengedrongen, hecht het zich aan de wanden van de luchtwegen en veroorzaakt daar ontstekingen. Als reactie daarop dirigeert het immuunsysteem grote hoeveelheden afweercellen naar de luchtwegen in een poging om het virus uit te schakelen. De meeste mensen krijgen milde verschijnselen die lijken op een normale griep. Het gaat hier echter om een nieuw virus, dat nog niet door ons afweersysteem wordt herkend. Daardoor kan het Covid-19 virus zich vrij eenvoudig verder uitbreiden in de luchtwegen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een flinke longontsteking.

Curcumine: veelbelovende immuun-booster

Volgens professor Chairul Anwar Nidom van de Airlangga Universiteit in Oost-Java kan empon-empon de immuniteit tegen deze griep verhogen. Na deze mededeling ontstond een massale paniekrun op deze kruidenmix voor het maken van een kruidendrankje. Hoofdbestanddeel is Curcumine die de overproductie van immuumcellen in de longen tegen gaat.
“Hoewel deze afweercellen de ontstekingen proberen te bestrijden, zorgen ze er ook voor dat het lichaam opwarmt. Deze reactie veroorzaakt hevige koorts,” zegt hij. Dit traditionele drankje bleek in het verleden de symptomen van de volgelgriep te kunnen verlichten. De universiteit gaat nu onderzoeken of de curcumine in empon-empon vergelijkbare effecten heeft op het Corona-virus.
Het is al bekend dat Curcumine de immuniteit verhoogd en een ontstekingsremmend effect heeft. Het is echter wel zo, dat dit extract uit de wortel van de Kurkuma-plant heel slecht door het lichaam wordt opgenomen. Die opname verbetert sterk als de Curcumine is vermengd met de etherische oliën uit de Kurkumawortel zelf. Bovendien blijven de weerstandsverhogende en ontstekingsremmende curcuminoïden dan tot 8 uur in het bloed. Daardoor kunnen de deze stoffen langer hun werk doen.

Heeft kokosolie potentie om Covid-19 te bestrijden?

Op de Filipijnen start binnenkort een studie naar koksolie als mogelijke behandeling tegen het Corona-virus. Dat gebeurt onder leiding van dr. Jaime Montoya, directeur van de Philippine Council on Health Research. Hij heeft al eerder aangetoond dat laurinezuur en monolaurine in kokosolie over antivirale eigenschappen beschikken. Deze klinische studie wordt in samenwerking met de Universiteit van Singapore uitgevoerd. Binnenkort worden Corona-patiënten behandeld met kokosolie, alleen laurinezuur of alleen monolaurine. De resultaten worden vergeleken met een controlegroep die alleen de standaardzorg krijgt.

Astaxanthine: weerstandsverhoger voor ouderen

Vitamine C en E staan bekend als antioxidanten. Ze beschermen de cellen van uw lichaam tegen veroudering en uiteenlopende welvaartsklachten. Daarnaast versterken ze het immuunsysteem. Astaxanthine is een natuurlijke antioxidant die 6000 keer krachtiger is dan vitamine C en E. Dit is een donkerrode kleurstof uit bloedregenalgen dat een belangrijke voedingsbron is van zalm, forel, garnalen, kreeft en flamingo’s. Daardoor krijgen ze die karakteristieke roze kleur. Bij het klimmen van de jaren wordt het afweersysteem steeds minder krachtig. Vooral voor ouderen kan een besmetting met Covid-19 dan ook dramatische gevolgen hebben. Deze zeer ‘superantioxidant’ helpt dan ook om een verzwakt immuunsysteem te versterken. Astaxanthine is verkrijgbaar in twee varianten. De goedkopere versies zijn chemisch, omdat ze worden vervaardigd uit aardolie. Uiteraard kiest u voor de duurdere en natuurlijke variant die de pure pigmentstof uit bloedregenalgen bevat.

Groenlipmossel helpt mogelijk bij ontstekingen luchtwegen

Steeds meer mensen met artrose en andere reumatische klachten gebruiken tegenwoordig vloeibare groenlipmossel. Dit weekdier – dat alleen in de zuivere wateren rond Nieuw-Zeeland kan overleven – helpt bij het verminderen van pijn, zwelling en stijfheid. De ontstekingsremmede werking van groenlipmossel blijft echter niet beperkt tot de gewrichten. Een Russisch onderzoek uit 2002 aan de Pavlov Medical University in Sint-Petersburg heeft aangetoond dat de bijzondere samenstelling Omega 3-vetzuren en furaanvetzuren ook werkzaam kan zijn bij ontstekingen van de luchtwegen. Dit is in 2006 ook in Nieuw-Zeeland onderzocht bij de uitbraak van de vogelgriep. De bestanddelen in groenlipmossel zouden mogelijk een remmend effect hebben op ontstekingsbevorderende stoffen die vrij komen in de luchtwegen na een besmetting met een griepvirus.

Naschrift

Hoewel er wereldwijd wordt gespeurd naar een vaccin tegen het Covid-19 virus, kan het nog minimaal een jaar duren voordat er één is gevonden. Dus ook de natuurlijke ingrediënten die we in dit artikel noemen, hebben geen bewezen effect tegen dit nieuwe griepvirus. Ze beschikken echter wel over de eigenschappen om immuniteit te verhogen en ontstekingen te remmen. Deze natuurlijke ingrediënten kunnen bijdragen aan het versterken van uw immuunsysteem, zodat de gevolgen van dit agressieve griepvirus mogelijk beperkt kunnen worden.

Bronvermelding:
Bewegenzonderpijn.com
Emelyanov, A. et al. (2002) Treatment of asthma with lipid extract of New Zealand green-lipped mussel: a randomised clinical trial. European Respiratory Journal 20: 596-600.

Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan, en volg ook de algemene hygiëne-adviezen op. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.
Handen wassen met desinfecterende zeep of handreiniger is niet nodig. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale zeep. In een gewoon huishouden is het niet nodig om desinfecterende of antibacteriële middelen te gebruiken.

Veiligheidstips voor je eten:

  • Was je handen altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
  • Was ook fruit en groente altijd goed.
  • Zorg voor schoon keukengerei zoals messen, spatels en snijplanken.
  • Nies of hoest niet boven eten om te voorkomen dat je ziekmakers verspreidt via eten. Moet je niezen of hoesten tijdens het eten of het klaarmaken van eten? Nies/hoest aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
  • Verschoon vaatdoekjes en hand- en theedoeken regelmatig.
  • Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting.
  • Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
  • Zet je koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.
  • Let bij het boodschappen doen op of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste. Was je handen goed voor en na het boodschappen doen.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het coronavirus verspreidt zich via druppels die bij hoesten en niezen vrijkomen. Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus zich dus niet delen, maar kan het wel kort overleven. Hoelang is niet bekend. Het is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en vochtigheid.

Overleven in snot en slijm

Als het virus opgesloten zit in bijvoorbeeld slijm of snot kan het wel langer overleven. Daarom kan het zich via handen waarin bijvoorbeeld is geniest overleven. Het kan zo worden overgedragen op anderen die met hun handen hun gezicht aanraken, waardoor het virus bijvoorbeeld via neus of ogen in het lichaam terechtkomt.

Coronavirus en het bereiden van voedsel

Er zijn geen gevallen van besmetting van het coronavirus via voedsel bekend. Toch is het altijd belangrijk om hygiënisch met je voedsel om te gaan. Nies of hoest niet boven het eten en was altijd je handen voordat je eten bereidt. Zo voorkom je dat mogelijk toch een virusdeeltje op je eten terecht komt. Als je dit vervolgens aanraakt of binnenkrijgt, is het (theoretisch) mogelijk dat je wordt besmet. Ook verhitten is belangrijk, want virussen zijn gevoelig voor hitte en gaan dood als je voedsel goed verhit.

Bron:
Voedingscentrum.nl

lijf op de hoogte van de laatste informatie over de virus uitbraak, dit is te vinden op de lokale volksgezondheidsinstanties.
De meeste mensen die geïnfecteerd raken, ervaren een milde klachten en herstellen, maar het kan ernstiger zijn voor anderen. Dit is vaak het geval bij oudere en bij kwetsbare mensen. Zorg voor je gezondheid en bescherm anderen door het volgende te doen:

Blijf regelmatig uw handen wassen

Zorg dat uw handen goed schoon blijven door ze geregeld te wassen met desinfectiemiddel of was ze met water en zeep. Vergeet ook niet geregeld de handdoek te wassen ook hier kunnen ziekteverwekkers in zitten.

Handhaaf de opgelegde afstand van 1,5 meter

Houd altijd 1,5 meter afstand. Denk daarbij aan het boodschappen doen in de supermarkt maar ook als je iemand passeert op straat. Deze afstand kan het verschil maken of u ziek wordt of niet. De bacteriën kunnen deze afstand vaak niet overbruggen. Het virus zit vaak in vloeistofdruppeltjes, deze komen vrij tijdens het hoesten of niesen. Houdt daarom ook de afstand van 1,5 meter aan dit is vaak voldoende.

Raak ogen, neus en mond niet aan

Waarom? Handen raken veel oppervlakken en kunnen virussen oppikken. Eenmaal besmet kunnen de handen het virus overdragen naar uw ogen, neus of mond. Van daaruit kan het virus je lichaam binnendringen en je ziek maken.

Als u koorts, hoest en ademhalingsmoeilijkheden heeft, zoek dan snel medische hulp

Blijf thuis als je je onwel voelt. Als u koorts, hoest en ademhalingsproblemen heeft, zoek dan medische hulp en bel van tevoren. De rest van het huishouden dient binnen te blijven. Ze kunnen zonder dat ze het weten het virus ook al met zich mee brengen en andere mensen besmetten.

Informatiebron:
World Health Organization