Rubriek

Coronavirus

Rubriek

De detailhandel heeft in het sterk door corona beïnvloede tweede kwartaal van dit jaar duidelijk meer omzet behaald dan in het tweede kwartaal van 2019. De totale omzet steeg met 5,9 procent. De internetverkopen kenden in het tweede kwartaal een nog niet eerder vertoonde groei. De ondernemers in de detailhandel zijn wel minder optimistisch over de vooruitzichten voor het derde kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

Er waren in het tweede kwartaal grote verschillen in ontwikkeling tussen sectoren. In de foodsector groeide de omzet sterk door onder meer thuisconsumptie als gevolg van de sluiting van de horeca, terwijl in de non-foodsector sterk uiteenlopende ontwikkelingen per saldo leidden tot omzetverlies. Het volume, de omzet van de detailhandel die is gecorrigeerd voor prijsveranderingen, steeg met 3,6 procent.Uit omzetcijfers over de jaren 2017-2019 blijkt dat het tweede kwartaal voor de detailhandel wat omzet betreft na het vierde kwartaal het belangrijkste kwartaal van het jaar is. Het tweede kwartaal was in die jaren gemiddeld goed voor bijna 26 procent van de jaaromzet.

Recordgroei internetverkopen

De internetomzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal 54,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de hoogste groei tot nu toe gemeten. Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet 45 procent hoger. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 68 procent. In maart werden verregaande maatregelen getroffen in de bestrijding van het coronavirus, de gedeeltelijke lockdown. Mensen werd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Sommige winkels sloten de deuren. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit de internetomzet van de detailhandel omhoog gestuwd.

Kwartaalomzet foodsector hoger

In de foodsector was de omzet in het tweede kwartaal van 2020 7,5 procent hoger, de grootste stijging sinds de start van de meting in 2005. Deze hogere omzet kwam vooral tot stand door toegenomen verkopen van supermarkten na het bekend worden van de maatregelen in verband met de coronapandemie. Ook de gedwongen thuisconsumptie vanwege de horecasluiting droeg ertoe bij dat de supermarktomzet in het tweede kwartaal 7,9 procent hoger lag dan een jaar eerder. De omzet van speciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen groeide ook onder de corona-omstandigheden en was in het tweede kwartaal 4,7 procent hoger.

Grote omzetfluctuaties in non-foodsector

De coronacrisis heeft ook in de non-foodsector grote invloed gehad op de omzet. In het tweede kwartaal van 2020 zette deze sector 1,6 procent minder om dan in dezelfde periode in 2019. In het tweede kwartaal waren vooral de omzetten van de kledingbranche (-29,5 procent) en de schoenenbranche (-25,3 procent) fors lager. Er waren echter in de non-foodsector ook diverse branches die flink meer hebben omgezet in het tweede kwartaal van 2020. De omzetten in de doe-het-zelfbranche (+26,6 procent), bij de verkopers van consumentenelektronica (+16,3 procent), recreatieartikelen (+10,8 procent) en meubels en woninginrichting (+8,8 procent) stegen het sterkst ten opzichte van een jaar eerder.

Voor een aantal branches in de detailhandel werd in de periode 2017-2019 gemiddeld in het tweede kwartaal het grootste deel van de jaaromzet gehaald: de doe-het-zelfwinkels (gemiddeld 28 procent), de schoenenbranche (eveneens 28 procent) en winkels in recreatieartikelen (27 procent van de jaaromzet).

Ondernemers detailhandel minder optimistisch over derde kwartaal

Per saldo 3,2 procent van de ondernemers in de detailhandel verwachtte begin juli dat de omzet in het derde kwartaal zal afnemen, per saldo hetzelfde percentage verwachtte eveneens een daling van de personeelssterkte in het derde kwartaal. Overigens gaat per saldo 2,6 procent van de detailhandelsondernemers uit van een verbetering van het economisch klimaat in het derde kwartaal.

Aantal faillissementen stabiel

Het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel bedroeg in het tweede kwartaal van 2020 96, in het eerste kwartaal werden 97 faillissementen uitgesproken. In het tweede kwartaal vorig jaar kwam het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel uit op 98.

De cijfers in dit artikel zijn voorlopig en bijgewerkt tot en met 31 juli 2020.

Bron: CBS

Had u al heel lang uw vliegreis gepland staan of gaat u er nog op uit met de camper dan is het belangrijk om te weten wat de maatregelen in andere landen zijn. Ga zo voorbereid op reis en vergeet geen belangrijke dingen.

Waar mogen we nog niet naar toe?

In Europa zijn er veel landen waar we wel naar toe mogen maar nog steeds staan er een aantal landen rood of oranje. Alleen voor noodzakelijke dingen mag er naar dit land gereisd worden een vakantie gaat hier dus niet. Het gaat daarbij om de volgende landen:

 • Ierland
 • Bulgarije
 • Griekenland
 • Kroatië
 • Portugal
 • Zweden

Reizen naar ons buurland België

Als u met de auto naar België gaat mag u samen in de auto reizen. Wanneer het om een huishouden gaat is er geen restrictie, gaat het om andere huishouden dan wordt er waar mogelijk 1,5 meter afstand gehouden. Lukt dat niet dan wordt er geadviseerd om een mondkapje te dragen. Het dragen van een mondkapje is hier op meerdere plekken verplicht zoals in de openbare gebouwen als winkelcentra, bioscopen, luchthavens en openbaar vervoer.

De deelstaten van Duitsland

Bij onze oosterburen kan het heel erg verschillen, zo heeft elke deelstaat vaak zijn eigen regels. Gaat u naar Duitsland kijk dan eerst naar welke deelstaat u gaat en wat de regels daarbij zijn. Zo hoeft er in de auto geen mondkapje gedragen te worden, in Beieren is dit bij gezelschap uit een ander huishouden juist verplicht. In de winkels en openbaar vervoer is ook een mondkapje verplicht en zo ook in restaurants. Bij restaurants geldt het alleen bij binnen komst maar wanneer u aan de tafel zit mag deze af, als u dus even naar het toilet gaat moet u deze weer op zetten.

Hoe werkt het in Frankrijk?

Het dragen van een mondkapje in de auto wordt aangeraden maar is niet verplicht. Bij openbaar vervoer en op openbare gebouwen is het dragen van een mondkapje wel verplicht. In de supermarkt, musea, hotels en restaurant moet u dus een mondkapje dragen.

Strenger in Spanje

Reizen naar Spanje is gewoon toegestaan maar dit is wellicht wat strenger als in andere landen. Rondom Barcelona zijn er meer besmettingen en wordt er ook aangeraden om binnen te blijven. In de rest van Spanje dient u overal een mondkapje te dragen en 2 meter afstand te houden.

Gaat u op vakantie naar een ander land? Kijk goed naar wat verplicht is of wat wordt aangeraden, het is altijd verstandig om een mondkapje mee te nemen. De maatregelen kunnen ook erg snel veranderen dus houdt de ook op vakantie de regelingen in de gaten.

In Oxford zijn er veelbelovende resultaten voor een vaccin tegen het coronavirus. Op het moment is het nog te vroeg om te zeggen of het mensen effectief beschermt tegen het virus. Uit onderzoek onder meer dan duizend volwassenen en Engeland bleek al wel dat het vaccin het immuunsysteem activeert wat ook de bedoeling is. De Nederlandse regering heeft samen met Duitsland, Italië en Frankrijk alvast 300 miljoen doses besteld.

Als alles goed gaat tijdens het verdere testprogramma zou het vaccin mogelijk al in september beschikbaar zijn. De universiteit van Oxford werkt samen met een grote farmaceut waardoor er in september al breed beschikbaar kan zijn. Dit is wel als alles goed gaat met het verdere testen.

Heeft u vertrouwen in een coronavaccin en laat u zich vaccineren als deze beschikbaar is? Wij horen graag hoe u er over denkt.

Veel luchtvaartmaatschappijen en andere reisorganisaties hebben een erg lastige tijd. Lange tijd kon er niet gevlogen worden en ze hebben mensen moeten ontslaan om zo overeind te kunnen blijven. Ze beginnen nu langzaam aan op te starten met de nodige maatregelen en daarbij heeft de KLM nog steun van onze overheid gekregen. Maar wat doen ze nog meer om staande te blijven in deze lastige tijd?

Nu we in openbaar vervoer een mondkapje moeten dragen is het verstandig om te weten wat wel mag en wat niet mag. Een medisch mondkapje is namelijk niet toegestaan en een niet medisch mondkapje is juist verplicht. Wat is nou het verschil tussen deze twee mondkapjes en waar kunt u deze aan herkennen?

Medisch mondkapje

Een medisch mondkapje wordt gebruikt bij het werken in de gezondheidszorg. Ze hebben de functie om de drager te beschermen van invloeden buitenaf en moeten dan ook gekeurd zijn volgend Europese richtlijnen. Deze mondkapjes zijn vaak voor gevormd en hebben een beugeltje bij de neus zodat dit goed afgesloten kan worden.

Niet-medisch mondkapje

Een niet medisch mondmasker beschermd de drager niet tegen invloeden van buiten af. Het dient ter bescherming van mensen in de nabije omgeving. Het dragen van dit masker is ter aanvulling van de andere hygiënische maatregelen. Er zijn simpele versie van dit mondmasker die dienen als eenmalig gebruik maar er zijn er ook wat die uit wasbaar zijn zodat u deze opnieuw zou kunnen gebruiken. Het is ook mogelijk om zelf een mondmasker te maken. Het is belangrijk dat deze goed aansluiten en dat het neus en mond bedekt. Een geschikte stof hiervoor is van een kussensloop van van een theedoek. Hoe meer lagen het mondmasker heeft hoe effectiever maar u moet natuurlijk nog wel normaal kunnen blijven ademen.

Verschillende vormen en kleuren

Eerder zagen we alleen nog het standaard lichtblauwe mondkapje er komt langzaam meer diversiteit in. Zo kunt u ze online bestellen in een leuk printje of een andere leuke kleur. Wij zelf kunnen dus ook mondkapjes maken, daardoor krijgt u hele ander printjes als die uit de winkel en deze worden vaak ook te koop aangeboden. Deze stoffen mondkapjes kunt u prima meerdere keren gebruiken maar zorg er voor dat u deze op een hoge temperatuur wast zodat alle bacteriën er uit zijn.

Ga veilig op reis en zorg voor een goed niet-medisch mondkapje.

Tijdens de lockdown hebben we de natuur iets meer leefruimte gegeven niet alleen in Nederland maar ook in andere landen . Zo komen dieren die normaal ver uit onze buurt blijven iets meer op de paden en wegen. Tijdens een wandeling kan het dus zijn dat u sneller bijzondere diersoorten tegenkomt dan eerder. De meeste mensen werken natuurlijk ook thuis, dit maakt een groot verschil met de uitstoot en drukte op de wegen. De uitstoot is dus een stuk minder geworden maar het is natuurlijk het beste als dit laag blijft en niet omhoog gaat als alles weer normaal is.

Bekijk de hele video en kom meer te weten wat de lockdown voor een effecten heeft op Nederland:

ANBO vindt dat het kabinet de leeftijdsgrens van 70-jaar moet loslaten als het over de coronamaatregelen gaat. Van alle ruim 2 miljoen 70-plussers in Nederland is 80 procent vitaal en gezond. Zij hebben geen onderliggend lijden, maar worden door het kabinet en het RIVM toch nog steeds als risicogroep gezien. Daardoor wordt een hele grote groep weggezet als kwetsbaar; met als gevolg dat veel gezonde ouderen onterecht aan huis gekluisterd zijn, in een isolement raken en gezondheidsklachten krijgen.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Het stigmatiseren van 70-plussers moet echt stoppen. Nu wordt er bij de coronamaatregelen een leeftijdsgrens gehanteerd, terwijl er wat ons betreft naar de medische gezondheid van mensen moet worden gekeken. RIVM heeft op hun website aangegeven welke mensen qua medische gezondheid tot een risicogroep behoren. Die mensen moeten – ongeacht hun leeftijd – voorzichtig zijn omdat zij een hoger risico hebben om heel erg ziek te worden of te overlijden na een besmetting met het coronavirus. Iemand van 40 jaar die een chemokuur volgt kan wel meer risico lopen dan een 75-jarige die helemaal gezond is.”

Het gevolg van de nadruk op leeftijd en op 70-plussers is dat er nu een tendens is ontstaan waarbij ongefundeerde scheidslijnen tussen jong en oud aangebracht worden. Er zijn al verschillende krantenartikelen gepubliceerd, zoals van Jan Latten in De Telegraaf, waarin wordt gesproken over de 60-min en zelfs de 50-min samenleving. Mensen wordt ontraden om naar museum, theater of horeca te gaan ten faveure van jongere mensen.

Liane den Haan: “Uiteraard moet iedereen zich houden aan de RIVM-richtlijnen, waaronder de 1,5 meter afstand. Maar met het in acht nemen van deze maatregelen moeten ook gezonde 60- en 70-plussers hun sociale leven weer zo goed mogelijk op kunnen pakken. Het kan niet zo zijn dat oudere mensen dadelijk scheef worden aangekeken als ze buiten op straat lopen of naar een museum of terras gaan. Een samenleving waarin grote groepen worden uitgesloten, daar zit niemand op te wachten.”

Bron: ANBO

Iedereen zit zich waarschijnlijk te verheugen op 1 juni. De restaurants gaan dan weer open en we kunnen weer wat meer genieten van het normale leven. Er zijn nog wel wat regels waar u rekening mee moet houden. Ik heb ze allemaal op een rijtje gezet zodat u veilig op pad kunt.

Wat moet u weten voor in de horeca?

De restaurants en cafés mogen vanaf 1 juni 12 uur weer open met een aantal voorwaarden. U kunt daardoor al wel lekker uit eten maar er wordt rekening gehouden met de gezondheid van iedereen.

 • Maximaal 30 gasten binnen exclusief personeel
 • Iedereen moet vooraf gereserveerd hebben
 • Iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar houden (Er zijn uitzonderingen hierop, mensen uit een huishouden en tweetallen mogen binnen 1,5 meter van elkaar zitten)
 • Er moet vooraf een intake plaats vinden om te controleren of de gasten klachten hebben
 • Aan een tafel mogen maximaal 4 personen zitten
 • Als gasten vertrekken dient tafel en menu kaart grondig gereinigd te worden

Nu het mooie weer op komst is kunt u natuurlijk ook op een terrasje gaan zitten. Hiervoor geldt geen maximaal aantal personen maar wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Film, theater en concert zalen

Niet alleen de restaurants mogen weer open vanaf 1 juni maar ook bioscopen, theaters en concertzalen. Hier gelden eigenlijk dezelfde regels voor als bij de horeca. Er mogen maximaal 30 personen in het publiek zitten en er moet vooraf gereserveerd worden. Verder zijn er nog een aantal andere voorwaarde waaraan ze zich moeten houden:

 • Musea en monumenten mogen open als de bezoekers vooraf een kaartje hebben gekocht en een checkgesprek uitvoeren. Het maximaal aantal personen verschilt per gebouw.
 • Muziekscholen en centra voor de kunsten mogen weer open. Er geldt een maximum aantal van 30 personen per gebouw.
 • Voorstellingen zijn ook mogelijk voor maximaal 30 personen in de zaal.

Versoepelingen

Het ziet er naar uit dat vanaf 1 juli weer meer versoepelingen gaan komen. Zo zouden restaurants, bioscopen en theaters maximaal 100 gasten mogen ontvangen en mogen groepen tot 100 personen weer georganiseerd bij elkaar komen. Daarnaast zullen dan ook weer campings open mogen vanaf 1 juli.

Als u er op uit gaat blijf voorzichtig en blijf denken aan de hygiëne. Blijf op de hoogte van de regelingen en zorg dat u deze naleeft. Was nog steeds regelmatig uw handen, vermijd plekken die te druk zijn en blijf natuurlijk thuis als u of iemand binnen het huishouden ziek is.

Doordat huisartsen vaak alleen telefonisch contact hebben met de patiënten is het lastig om snel tot een diagnose en behandeling te komen. Huisartsen missen belangrijke informatie om snel te kunnen handelen bij hart- en vaatpatiënten met coronaklachten. Samen met de Hartstichting zoeken ze een manier tot een betere vaststelling.

Te weinig kennis

Huisartsen hebben meer kennis nodig over hart- en vaatpatiënten met corona. Als ze deze informatie hebben kunnen ze sneller handelen en kunnen ze er voor zorgen dat ze in een vroeg stadium verdere klachten kunnen voorkomen. Doordat patiënten minder klachten hebben kan het zijn dat ook ziekenhuizen worden ontlast. In het onderzoek wordt echt gekeken naar patiënten die zich melden bij de huisarts en niet naar mensen die al in het ziekenhuis liggen. Als iemand belt met klachten als benauwdheid of pijn op de borst kan dit wijzen op hart- en vaat problemen maar dit kunnen ook klachten zijn door corona.

Verhoogd risico

Er is al wel bekend dat hart- en vaatpatiënten een groter risico hebben op complicaties door het coronavirus. Bij patiënten zijn er veel vragen waar de huisarts op het moment nog geen antwoordt op kan geven. Het onderzoek is gestart om meer duidelijkheid te geven aan huisartsen en hun patiënten. De behandelingen kunnen daardoor veel eerder gestart worden.

Slim apparaatje

Wetenschappers gaan werken aan een draagbaar apparaatje om de hartslag en ademhaling te controleren. Ze zouden daardoor bij coronapatiënten kunnen signaleren of er ernstige complicaties optreden, dit wordt echter nog allemaal onderzocht. steun de Hartstichting bij de verschillende onderzoeken om coronaklachten goed te kunnen behandelen. Door de onderzoeken zouden ze beter in kunnen schatten wie ernstige klachten krijgt, ze kunnen hartproblemen bij corona beter behandelen en ook kunnen ze er voor zorgen dat blijvende hartschade bij corona verkleint wordt

Universiteit Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam hebben goede hoop dat ze het medicijn tegen het corona virus hebben gevonden. Onderzoeksleider Berend Jan Bosch claimt antilichamen gevonden te hebben die werkt tegen het coronavirus en SARS. Er moeten nog veel stappen genomen worden maar ze staan er positief in. Als alles goed verloopt en het uit onderzoeken goed blijkt te werken kan het medicijn binnen 6 maanden toegediend worden aan patiënten.

Antilichaam 47D11

Het antilichaam zal zicht binden aan het virus, het immuunsysteem zal de antilichamen herkennen en zal het doel vernietigen. Het werkt dus als een medicijn en het is geen vaccin. Bij mensen die het virus hebben kan het er voor zorgen dat het niet verder in het lichaam gaat verspreiden. Een ziekenhuis opname kan daardoor voorkomen worden en de zorg wordt hierdoor ontlast.

In Israël claimen ze ook een antilichaam gevonden te hebben of het beter is dan die van Nederland is onbekend. Onderzoekers juichen dit alleen maar toe, hoe meer antistoffen hoe meer kans er is om het beste medicijn te ontwikkelen.

Ebolamiddel Remdesivir

Er is tot nu toe nog geen medicijn ontwikkeld dat specifiek tegen corona werkt. Een studie toont aan dat het ebolamiddel Remdesivir een positief effect een op coronapatiënten. De behandelduur zou met dit middel een aantal dagen korter zijn dan zonder. Waar mensen normaal 14 dagen ziek zijn kunnen deze mensen binnen 10 dagen beter zijn en daarna minder last hebben van klachten. Er is daarom besloten om het middel breder toe te passen in ziekenhuizen in Amerika maar ook in Europa. Het medicijn is alleen beperkt beschikbaar en is in handen van een Amerikaans bedrijf. De Amerikaanse overheid bepaald hoeveel Remdesivir er over de wereld verdeeld wordt.

Lees het hele artikel op het AD.